Długie cykle, jak sobie z nimi radzicie,potrzebne leczenie?
-
Drogie Ovulubne Staraczki,
postanowiłam poprosić o Waszą opinię i dowiedzieć się jakie macie doświadczenia. Mój problem to regularne ale długie około 40 dniowe cykle. Byłam już u 3 lekarzy i żaden nie widzi w tym problemu. O czym mogą one świadczyć? Moje badania LH.FSH,testosteron w 3dc wyszły w normie. Jedynie Prolaktyna nieco podwyższona (28, norma 25) jednak lekarz nie zalecił jej zbicia. Wyłącznie na podstawie obrazu jajników w 3dc stwierdził że wyglądają policystycznie i biorę metformax, castagnus i inofolic. Jednak kolejny cykl po 40 dniach a testy lh wychodzą już 3 miesiąc negatywne. Chyba jest coś na rzeczy i powinnam szukać innego lekarza. Zastanawiam się czy w przypadku długich cykli może być problem z Progesteronem? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:40
18.11.2015 Aniołek - W -
nick nieaktualnyA jaki masz stosunek LH do FSH, bo to jest dużo ważniejsze niż to czy mieszczą się w normach Bo jeśli jest za duży to może to świadczyć o policystycznych jajnikach - powinien być koło 1.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:44
Zoja lubi tę wiadomość
-
Jest 6 do 6, 1 do 1. Ale lekarz stwierdził, że to o niczym nie świadczy bo PCOS ma mnóstwo objawów. Ale u mnie jest tylko jeden wykryty długie cykle. Mam jednak wrażenie, że przyczyna jest inna. Czytam, szukam informacji aby móc jakoś sobie pomóc. I teraz myślę o progesteronie, bo przecież bierze się go na regulacje cykli.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:50
18.11.2015 Aniołek - W -
nick nieaktualnyCi nie pomogę w takim razie, bo ja z kolei wszystkie inne wyniki mam ok, a stosunek LH do FSH i obraz USG świadczy o PCOS i nie mam pojęcia jak na długość cykli wpływa progesteron, ale jak chcecie się starać o maluszka, to proponuję udać się do ginekologa typowo zajmującego się niepłodnością i on coś na pewno znajdzie Powodzenia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:58
Zoja lubi tę wiadomość
-
Zoja wrote:Jest 6 do 6, 1 do 1. Ale lekarz stwierdził, że to o niczym nie świadczy bo PCOS ma mnóstwo objawów. Ale u mnie jest tylko jeden wykryty długie cykle. Mam jednak wrażenie, że przyczyna jest inna. Czytam, szukam informacji aby móc jakoś sobie pomóc. I teraz myślę o progesteronie, bo przecież bierze się go na regulacje cykli.
Zoja lubi tę wiadomość
-
MedA wrote:Ci nie pomogę w takim razie, bo ja z kolei wszystkie inne wyniki mam ok, a stosunek LH do FSH i obraz USG świadczy o PCOS i nie mam pojęcia jak na długość cykli wpływa progesteron, ale jak chcecie się starać o maluszka, to proponuję udać się do ginekologa typowo zajmującego się niepłodnością i on coś na pewno znajdzie Powodzenia!
18.11.2015 Aniołek - W -
Bella93 wrote:Jestes pewna czy owulacje wystepuja? Jak sa to moze pozno, w zwiazku z tym standardowa faza lutealna 14dni moze powodowac taki efekt. Cykl mozna regulowac progesteronem, jesli nie ma owulacji to jej stymulacja tez skroci cykl.
18.11.2015 Aniołek - W -
Zoja wrote:Bella , dziękuję za info. W tym cyklu wybieram się na monitoring. Już nie dam nikomu wmówić , że jest zbędny. Szczerze, to nie wiem czy ovu występują. W zeszłym cyklu test wyszedł pozytywny w 17dc a cykl 39 dni, więc niemożliwe.. teraz raczej negatywny robiłam przez 20 dni, ale skok temp w 25 dc a cykl 40 dniowy więc mogła być. Jedna wilka niewiadoma. Słyszałam, że późne owulacje równają się bezwartościowej komórce z której nic nie będzie dobrego. Wydaje mi się, że jeśli nawet mam takie późne owulacje, to też nie jest to normalne.
-