długie i kręte jajowody - pytanie
-
Potrzebuję poradzić się kogoś, kto być może ma ten sam problem co ja.
W poprzednim cyklu miałam HSG, jajowody drożne, ale długie i o krętym przebiegu.
Po badaniu przewertowałam pół internetu i jest wiele opinii, że to może znacząco utrudniać zajście w ciążę i niestety zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i słyszał o pozytywnym zakończeniu?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. -
Podbijam temat. Naprawdę nikt nie spotkał się z takim problemem?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. -
Witaj, ja dostałam podobny opis. Mój ginekolog mówił, że to może utrudniać zajście ale na pewno nie uniemożliwia naturalne zajście w ciążę. Od razu dodam, że u nas było parę innych "ale". Może to dziwnie zabrzmi, ale miałam wrażenie, że mój ginekolog w ogóle nie potraktował tego jak jakiegoś poważnego problemu.
summer86 lubi tę wiadomość
-
llallka, dziękuję bardzo za odpowiedź. Zdanie mojego lekarza jest podobne, ale obawiam się, że u nas w tym tkwi problem właśnie, bo innych przeszkód póki co nie wykryto
Życzę Ci spokojnej i nudnej ciąży -
11 cykli to nie za długo (chociaż wiem, że może Ci się wydawać że to już wieczność ). Gdyby te Wasze starania faktycznie mocno się przedłużyły, można by było pomyśleć ewentualnie o inseminacji, ale na tym etapie raczej próbujcie naturalnie- jeśli 2 ginekologów mówi, że to nie problem, to coś w tym musi być
-