X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną długie i kręte jajowody - pytanie
Odpowiedz

długie i kręte jajowody - pytanie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuję poradzić się kogoś, kto być może ma ten sam problem co ja.
    W poprzednim cyklu miałam HSG, jajowody drożne, ale długie i o krętym przebiegu.

Po badaniu przewertowałam pół internetu i jest wiele opinii, że to może znacząco utrudniać zajście w ciążę i niestety zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i słyszał o pozytywnym zakończeniu?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat. Naprawdę nikt nie spotkał się z takim problemem?
    Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • llallka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, ja dostałam podobny opis. Mój ginekolog mówił, że to może utrudniać zajście ale na pewno nie uniemożliwia naturalne zajście w ciążę. Od razu dodam, że u nas było parę innych "ale". Może to dziwnie zabrzmi, ale miałam wrażenie, że mój ginekolog w ogóle nie potraktował tego jak jakiegoś poważnego problemu.

summer86 lubi tę wiadomość

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka, dziękuję bardzo za odpowiedź. Zdanie mojego lekarza jest podobne, ale obawiam się, że u nas w tym tkwi problem właśnie, bo innych przeszkód póki co nie wykryto :(

Życzę Ci spokojnej i nudnej ciąży :)

3i49mg7yu2aqel15.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    11 cykli to nie za długo (chociaż wiem, że może Ci się wydawać że to już wieczność :) ). Gdyby te Wasze starania faktycznie mocno się przedłużyły, można by było pomyśleć ewentualnie o inseminacji, ale na tym etapie raczej próbujcie naturalnie- jeśli 2 ginekologów mówi, że to nie problem, to coś w tym musi być :)

nzjdyx8dfh9ywefg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ