Dodatnie ANA1 - co dalej - reumatolog?
-
Póki co zbadałam tylko ANA1 - wyszło dodatnie - 1:320 obraz świecenia ziarnisty. Wiem, że powinnam zrobić ANA2 i ANA3. Niestety wiem to od Was, z internetu, nie od lekarza. Genetyk dał skierowanie do reumatologa. I teraz stoję w miejscu, bo nie bardzo wiem co robić. Pytałam mojego ginekologa o jakieś reumatologa w Zielonej Górze - nie ma wiedzy, by był taki, który spojrzy na temat pod kątem poronień. Jutro jadę do Poznania na Polną, więc może tam popytam i dostanę namiary. Nie wiem, czy jest w ogóle sens szukać na NFZ? Chodzi mi o to, czy reumatolog na podstawie dodatniego ANA1 da mi skierowanie na ANA2 i 3? Czy ewentualnie macie namiary na kogoś z Lubuskiego, Wielkopolski, Dolnego Śląska, Zachodniopomorskiego, kto "siedzi" w temacie i ewentualnie dobierze leki. I na koniec pytanie, czy jeśli ANA 2 i ANA3 wyszłoby ujemne, to przy ANA1 wskazany jest steryd? (nie wiem do końca czy akurat steryd, tak mi się kojarzy, ale już tyle czytam różności, że sama się gubię).Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.
-
nick nieaktualnyJa zrobiłam od razu ana2. Wynik dodatki, 1:1000, obraz świecenia ziarnisty. Poszłam z tym wynikiem do immunologa, ale powiedział, że bez objawów chorobowych nie powoduje poronień, zlecił więc dalsze badania, m.in, komórki NK. Przy podwyższonych już dostałam steryd. Wszystkie badania i wizyty prywatne.
Łykasz metyle na obniżenie homocysteiny? -
Czara wrote:Ja zrobiłam od razu ana2. Wynik dodatki, 1:1000, obraz świecenia ziarnisty. Poszłam z tym wynikiem do immunologa, ale powiedział, że bez objawów chorobowych nie powoduje poronień, zlecił więc dalsze badania, m.in, komórki NK. Przy podwyższonych już dostałam steryd. Wszystkie badania i wizyty prywatne.
Łykasz metyle na obniżenie homocysteiny?
Jeszcze nic nie łykam. Teraz w szpitalu chcę się popytać co i w jakich dawkach mam brać.Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.
-
Według mnie Novamed może być dobrym wyborem. Ja byłam tam, bo zaczęły się u mnie pojawiać jakies reumatyczne zmiany. Teraz jestem w trakcie leczenia i trzeba powiedzieć, że jest coraz lepiejMiarą twej wiary jest miara bólu, który potrafisz znieść.
-
U mnie były problem z nadgarstkami, jakoś się przeciążyłam przy remoncie mieszkania. Byłam w Novamed i już praktycznie od pierwszej wizyty było dużo lepiej. Więc jeśli ktoś potrzebuje reumatologa w Poznaniu, to warto się tam wybrac.Dwóch rzeczy pragnie prawdziwy mężczyzna: niebezpieczeństwa i igraszki. Przeto pożąda kobiety, jako najniebezpieczniejszej igraszki
-
HighHatka wrote:A czy znacie może jeszcze jakieś reumatologa w Poznaniu? Chciałbym porównać sobie różne oferty...
Ja niestety nie znam, ale wygląda mi na to, że Novamed będzie sensownym wyborem. Mam problemy z łokciami od jakiegoś czasu i mam nadzieję, że będą w stanie pomóc... -