Euthyrox
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Euthyrox sie bierze na niedoczynnosc tarczycy, bo zawiera lewotyroksyne, ktora uzupelnia "braki" tego hormonu w organizmie.
Bardzo dziwne, ze lekarz przpisal ci ten lek nie zlecajac badania TSH, to na podstawie jego poziomu mozna stwierdzic niedoczynnosc. Mozesz na wlasna reke zrobic to badanie i bedziesz wiedziala na czym stoisz. Ja na twoim miejscu nie odwazylabym sie go zazywac bez badan.
dla kobiet starajcych sie TSH powinno oscylowac w granicy 1, maksymalnie 2. -
nick nieaktualnyRozumiem ja też bym sama nie brała bez wyników. A niby na jakiej podstawie lekarz CI je przepisał? Po drugie zwykle ginekolog wysyla z chorobą tarczycy do endokrynologa i wtedy on ustala leczenie ale po badaniach.
Ja miałąm przez ginekologa zlecone badania tarczycy TSH, ft3 ft4 oraz przeciwciała tarczycy to takie podstawowe. -
Hejka Inessa
.
Ja zażywam Euthyrox który mi przepisała p. endokrynolog ale ja jestem po operacji tarczycy,miałam niedoczynność po operacji więc muszę brać ,żeby wyrównać ten hormon.Ale p.endokrynolog zapowiedziała gdybym zaszła w ciążę to biegiem zrobić tsh i pilny kontakt z nią myślę,że w celu albo odstawienia albo zmniejszenia dawki leku.Ten twój ginekolog tak przepisał dziwne.chyba ,że jest ginekologiem i endokrynologiem w jednym ale dziwne ,że bez badań nawet tsh :S.Irysek -
nick nieaktualnyHej,
Irysek jeśli zajdziesz w ciążę, to endo podwyższy Ci prawdopodobnie dawkę, ponieważ ilość hormonów tarczycy ma kolosalny wpływ na rozwój OUN dziecka i w przypadku niedoborów może dojść do poważnego niedorozwoju a nawet dziecko może urodzić się z kretynizmem. -
Witajcie, ja biorę euthyrox. Jak byłam w ciąży miałam wizyty co miesiąc i oczywiście przed każdą wizytą robiony był zestaw badań. W zależności jakie były wyniki miałam albo zostawiona dawkę leku albo była wyższa. Tarczyca musi prawidłowo funkcjonować w trakcie ciąży, dlatego trzeba bardzo ją kontrolować. Teraz mam powiedziane, że gdy tylko zobaczę dwie kreseczki na teście ciążowym, mam od razu biec do endokrynologa.
-
antygeny nie spadaja od brania hormonow..to mozesz zmniejszyc jedynie dieta....widocznie twoja niedoczynnosc jest dosc duza a dawke leku mialas zbyt mala..Czasem tak sie zdarza ze potzreba wiecej czasu by dostosowac dawke leku.....ja po miesiacu brania euthyrexu zeszlam z 5,30 na 0,49 tsh
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2014, 14:49
-
nick nieaktualny
-
ja będę miała dawkę 50, bo dla mnie jest chyba za mocna, ciśnienie mi skacze i mocno serducho bije
a czy można brać po pół tabletki? a może ja powinnam w ogóle innego leku spróbować... hmmm...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2014, 21:38
-
alternatywa wrote:ja będę miała dawkę 50, bo dla mnie jest chyba za mocna, ciśnienie mi skacze i mocno serducho bije
a czy można brać po pół tabletki? a może ja powinnam w ogóle innego leku spróbować... hmmm...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2014, 21:44
-
tak, rano na czczo, a czy jak bede badala progesteton lub robiła inne badanie z krwi to jak mam leki na czczo to mam je wziąć normalnie w dzień badania?
-
Z hormonami lepiej nie mieszec samemu,, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który na podstawie wyników dobiera dawkę, połówki oczywiście brać można, a co do badan to tylko przed badaniem tarczycy nie przyjmuje się leku"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
marcela29 wrote:Z hormonami lepiej nie mieszec samemu,, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który na podstawie wyników dobiera dawkę,
potem poszłam do innego lekarza który zna sie na rzeczy i dziwił się dlaczego do niego przyjechałam taki kawał drogi kiedy na miejscu mam lekarza który dobrze dobrał mi dawkę. Tylko nie wiedział że tym "lekarzem" który dobrze dobrał mi dawkę byłam ja sama
-
alternatywa wrote:tak, rano na czczo, a czy jak bede badala progesteton lub robiła inne badanie z krwi to jak mam leki na czczo to mam je wziąć normalnie w dzień badania?
-
nick nieaktualnyVanesso Alternatywo tylko Eutyroxu sie nie bierze przed badaniem TSH przed innymi badaniami Eutyrox można brać w niczym on nie przeszkadza przynajmniej tak mi lekarz mówił.
A co do leków i działań ubocznych to wiem,ze niektóre leki nawet hormony mogą działąć np na serce i dlatego najlepiej skonsultować sie z lekarzem aby moze inaczej ustawił dawke albo zupełnie zmienił lek. Ja miałam kilka lat temu tak z lekiem na tarczyce ale nie Eutyroxem przy mojej astmie i arytmi nie mogąm go brać a lekarz nie zapytał czy na coś innego choruje i miałam problemy ale sama odstawiłam i potem rozmawiałąm z lekarzem co mam robić.
Zdrówka Wam zycze -
inessa wrote:Vanesso Alternatywo tylko Eutyroxu sie nie bierze przed badaniem TSH przed innymi badaniami Eutyrox można brać w niczym on nie przeszkadza przynajmniej tak mi lekarz mówił.
A co do leków i działań ubocznych to wiem,ze niektóre leki nawet hormony mogą działąć np na serce i dlatego najlepiej skonsultować sie z lekarzem aby moze inaczej ustawił dawke albo zupełnie zmienił lek. Ja miałam kilka lat temu tak z lekiem na tarczyce ale nie Eutyroxem przy mojej astmie i arytmi nie mogąm go brać a lekarz nie zapytał czy na coś innego choruje i miałam problemy ale sama odstawiłam i potem rozmawiałąm z lekarzem co mam robić.
Zdrówka Wam zycze
a na wszelki wypadek nie wzięłam, jeszcze troszkę muszę poczekać na wizytę, pójdę z badaniami i o wszystko wypytam:)