Euthyrox
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej wszystkim
od kilku dni biorę euthyrox 25 (TSH z zeszłego tyg 4,25 - 0,05 powyżej normy) i mam pytanie. Czy pojawiły się komuś po niej pryszcze?
Całą brodę mam wysypaną i czuje, ze zaczynają mi wyrastać takie bolesne krosty i zastanawiam się, czy to nie od tego leku, bo wcześniej nie miałam ich aż tyle ;/ -
Dziewczyny, czy euthyrox może posrednio wpłynąć na obniżenie PRL? W sensie, że spadnie TSH i jakoś z tym związany może być spadek PRL? Gdzieś mi taka info wpadła w oko. Czy po 3 tygodniach brania euthyroxu 25 jest już sens sprawdzac w badaniach czy TSH się obniżyło czy to za wcześnie na efekt? TSH miałam w normie (3,81), ale wiem, że dla staraczek lepsze byłoby niższe. Tylko co z tą prolaktyną, bo miałam ją podwyższoną nieco?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 17:01
-
Odświeżam, bo to co dziś zobaczyłam na wynikach to dla mnie absolutna nowość i nie ogarniam odebralam swoje wyniki i TSH w ciagu 3tygodni brania Euthyroxu 25 skoczylo mi z 3,8 na 6,57 a norma do 4.2 ogolna a dla staraczek najlepiej ponizej 2. Jak to mozliwe, ze z lekiem, ktory mial obnizyc wynik, ten wynik wzrosl mi bezmala 2krotnie? O co moze chodzic?
No i prl byla 34 a dzis 41.
Dzwonilam do lekarza i powiedzial mi, ze mam isc do endokrynologa, ze IUI z takimi wynikami nie ma sensu, a miala byc jakos za tydzien
Help! Wyc mi sie chce trudno ogarnac tarczyce? -
nick nieaktualny
-
Wydaje mi się, że ta dawka jest za słaba. Miałam wyjściowe TSH 4.5, dostałam euthyrox 25 i zbiło mi tylko do 3.07 . Potem przepisano mi 50tkę i od tej pory mam w okolicach 1.15-1.68.
A prolaktyny chyba nie zbija, bo ja mam powiększoną 15krotnie po obciążeniu i łykam osobno 1/2 tabletkę dostinexu na obniżenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2014, 23:21
-
nick nieaktualny
-
Jeszcze nie wiem, pewnie mi lekarz zleci we wrześniu badanie. Na razie wzięłam chyba 3 całe tabletki, więc leczę się dopiero 6 tygodni.
Powiedziano mi, że dostinex wymaga czasu aby zaczął działać, więc nie śpieszę się z badaniem bo dużo kosztuje. Ale zakładam, że pewnie działa .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 00:01
-
nick nieaktualnyHej Dziewczyny. Czy euthyrox może wydłużac cykl?? Biorę go od miesiąca i wydłużyć mi się aktualny cykl. Na razie mam 46 dni. Zwykle mam długi 31-37 ale taki zdażył mi się tylko 2 razy w ciągu 2 lat. W ciąży nie jestem - robiłam dwa testy. Co prawda było zbliżenie w okolicach dni płodnych ale nie wiadomo jeszcze czy w ogóle mam owu w każdym cyklu. Dajcie znać. Zastanawiam się czy to po leku czy przypadek. Dawka 1 x1 tab 25 dzięki! !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 19:16
-
Anatolka wrote:Dziewczyny, czy euthyrox może posrednio wpłynąć na obniżenie PRL? W sensie, że spadnie TSH i jakoś z tym związany może być spadek PRL? Gdzieś mi taka info wpadła w oko. Czy po 3 tygodniach brania euthyroxu 25 jest już sens sprawdzac w badaniach czy TSH się obniżyło czy to za wcześnie na efekt? TSH miałam w normie (3,81), ale wiem, że dla staraczek lepsze byłoby niższe. Tylko co z tą prolaktyną, bo miałam ją podwyższoną nieco?Zuza
-
Zuza1 wrote:Ostatnio pytałam w aptece to jest ten sam lek bo też chciałam zamienić letrox na euthyrox.
Nie powinno się zamieniać tych leków. Niby substancja aktywna ta sama ale oba mogą inaczej działać. Przy zamianie czasami konieczne jest modyfikowanie dawki- to jest opinia endokrynologa, z którym rozmawiałam. Moim zdaniem lepiej słuchać lekarza. -