Heterozygota MTHFR 1298A>C
-
Trottin wrote:Cześć dziewczyny, wytłumaczycie mi po ludzku co oznacza mutacja genu MTHFR 1298>C w układzie heterozygotycznym i czy taka mutacja coś zmienia w kwestii starań o dziecko lub zażywanych suplementów?
Obecnie zażywam Prenatal uno.
Ja mam tą mutację, może oznaczać że będziesz słabo przyswajać kwas foliowy, ale przy hetero to się rzadko zdarza. Bardziej prawdopodobne jest to przy mutacji homo. Zalecane jest przyjmowanie metylowanych form kwasu foliowego, ale ja przyjmowałam prenatal uno i poziom kwasu był ok. Możesz zrobić badania poziomu kwasu i zobaczysz jak to jest u ciebie. W prenatal uno jest ta aktywna forma kwasu foliowego i to całkowicie moim zdaniem wystarcza.Trottin lubi tę wiadomość
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Dżoanniks wrote:Ja mam tą mutację, może oznaczać że będziesz słabo przyswajać kwas foliowy, ale przy hetero to się rzadko zdarza. Bardziej prawdopodobne jest to przy mutacji homo. Zalecane jest przyjmowanie metylowanych form kwasu foliowego, ale ja przyjmowałam prenatal uno i poziom kwasu był ok. Możesz zrobić badania poziomu kwasu i zobaczysz jak to jest u ciebie. W prenatal uno jest ta aktywna forma kwasu foliowego i to całkowicie moim zdaniem wystarcza.
Dzięki za odpowiedź, sprawdzę kwas foliowy -