INSEMINACJA- POMOCY!
-
Witam Was wszystkie. Mam pewien problem.. mam synka 4 lata.. o druga ciaze staralismy sie 9 msc.. niestety stracilam dziecko w 32 tc.. Boje sie zaczac staran o trzecie malenstwo, bo doskonale zdaje sobie sprawe jakie to bedzie trudne.. Teoretycznie zajsc w ciaze moge, bo udalo sie to 2x, ale zaczynajac starania skupiam sie na tym tak bardzo, ze nie wychodzi.. czy w takim przypadku mam szanse na inseminacje? Czy lekarz wykona taki zabieg, bo ja chce?? Mowiac wprost ' place i mam ' ?? Co robic? Piszcie wszystko co wiecie.. z gory dziekuje za pomoc
-
nick nieaktualnyCześć
Na wstępie bardzo mi przykro z powodu Waszej straty. Nawet nie chce sobie wyobrazac co przeszliscie...
Do IUI wskazań pewnie nie macie skoro zachodzisz w ciążę i maz juz dziecko. Czemu chcieliscie sie na to zdecydowac? Ktos Wam zasugerowal?
Mysle, ze jesli udacie sie do jakiejs dobrej kliniki (np.sieć Invimed) i porozmawiacie z lekarzem o wszystkim to rozwieje Wasze watpliwosci co do inseminacji. Podpowie co zrobic by udało sie naturalnie (moze jakas stymulacja, monitoring czy cos?) i powie jakie macie szansie przy IUI.
Jesli masz wiecej pytan co do samej procedury, to wpadnij na wątek Inseminacja2018 -
Myślałam o inseminacji ponieważ.. na sama myśl o kilku miesiącach starań chce mi się płakać.. Owulacje mam.. rozpoznaje je po śluzie i testy owulacyjne wychodzą pozytywnie.. Boje się tylko, że lekarz odmówi mi inseminacji ponieważ zajście w ciąże w moim wypadku jest możliwe.. widzę, że miałaś już, wiec powiedz mi prosze ile musisz wizyt odbyć, żeby wykonano zabieg? Mieszkam za granica tu jest zupełnie inaczej.. i na inseminacje musielibyśmy wybrać się do Polski..
-
nick nieaktualnyPaulisha wrote:Myślałam o inseminacji ponieważ.. na sama myśl o kilku miesiącach starań chce mi się płakać.. Owulacje mam.. rozpoznaje je po śluzie i testy owulacyjne wychodzą pozytywnie.. Boje się tylko, że lekarz odmówi mi inseminacji ponieważ zajście w ciąże w moim wypadku jest możliwe.. widzę, że miałaś już, wiec powiedz mi prosze ile musisz wizyt odbyć, żeby wykonano zabieg? Mieszkam za granica tu jest zupełnie inaczej.. i na inseminacje musielibyśmy wybrać się do Polski..
W zasadzie wszystko zalezy jakie badania masz zrobione i kiedy bedziesz na wizycie u lekarza w sensie ktory dc. Do IUI potrzebna jest wirusologia z krwi Twoja i meza, Twoje posiewy i biocenoza pochwy oraz aktualna cytologia (nie starsza niz rok, reszta badan wazna zwykle pol roku). Na wyniki najdluzszej czekasz ok.7-10dni (posiewy) w zaleznosci od labu. Potrzebny jest tez chyba wynik seminogramu meza. ogolnie jesli trafisz do dr dajmy na to w 8-9dc juz z aktualnymi badaniami, to IUI moze byc zalanowana jeszcze w tym samym cyklu, za pare dni. Monitoruje sie wielkosc pecherzyka (jesli to owu naturalna, bo moze byc tez stymulowana, wiec na 1 wizycie lekarz zleci leki stymulujace, rozne są procedury), czesto przepisywany jest zastrzyk na jego pekniecie podawany zwykle 30-36h przed IUI. W dniu IUI maz oddaje nasienie, ktore jest preparowane jesli sa odchylenia od norm i zabieraja Cie do gabinetu na inseminacje (zwykle 1-2h od oddania nasienia). Sama procedura trwa łącznie z lezakowaniem po podaniu z 15min. i idziesz do domu.
Mozesz miec racje, ze lekarze nie beda sklonni robic Wam IUI skoro w ciaze zachodzisz, ta procedura nie odblokuje Ci magicznie głowy, to nie jest złoty środek. Jednak wybierz sie na wizyte do lekarza z kliniki, zobaczysz co powie i co zasugerujeWiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2018, 00:25
-