X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍂🍂🌰IVF WRZESIEŃ 2025 🌰🍂🍂
Odpowiedz

🍂🍂🌰IVF WRZESIEŃ 2025 🌰🍂🍂

Oceń ten wątek:
  • Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    north_node wrote:
    No właśnie, czytałam tutaj na forum, że same niskie parametry nasienia bywały wskazaniem do przekroczenia tej granicy 6, ale podejrzewam, że zależy to od lekarzy/lekarek prowadzących. U nas nie była w ogóle przedstawiona taka opcja, i to było zakomunikowane z takim, hmm, brakiem przestrzeni do dyskusji/zmiany.

Możliwe, że inna lekarka inaczej by to tego podeszła 🥲

No mnie też będzie trochę szkoda, jeśli rzeczywiście będzie więcej niż 6, bo choć stymulację przechodzę dość łagodnie, to jednak nie jest to najprzyjemniejszy proces - im bliżej punkcji, tym gorzej. Więc perspektywa ewentualnego powtórzenia procesu tym bardziej mnie prowadzi do myśli, że "szkoda" 😛

Mozna mrozic nadprogramowe jajeczka ale trzeba sie liczyc z tym ze one beda podchodzic pod drugą procedurę i niestety rozmrozenie ich niesie ryzyko ze beda gorszej jakości.
    Ja za pierwszym razem mialam propozycje mrozenia ale z lekarzem stwierdzilam ze nie będziemy mrozic bo mam dobre amh a potem te jajeczka nie wiadomo jak sie zaplodnialą bo jednak ich jakosc spadnie.
    Po drugiej punkcji mialam zapładniane wiecej niz 6 ale powod wpisalysmy jako ryzyko hiperstymulacji bo za pierwszym razem mialam straszną hiperke (nic innego nie dalo sie u mnie wpisać) ☺️

Cień, north_node, Monixma lubią tę wiadomość

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    👧:29lat
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    👦:34lat
    Morfologia 3%
    Koncentracja: 277.58 mln/ml
    Całkowita liczba: 721.72 mln/ml

Klinika: 07.2024
    sierpień IUI ❌
    Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
    10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
    2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
    25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
    23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌

Luty: Start 2 procedura
    (Bemfola + orgalutran)
    12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
    🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • Malowybitna Autorytet

Wysłany: 14 września, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cavarathiel wrote:
    Szansa zawsze jest. Jeden walczy i trzeba trzymać za niego kciuki 🤞

Byłaś na IP? Ustało krwawienie?

starania od 2022
    🙍‍♀️'92
    AMH - 7,48
    ❌PCOS w obrazie usg
    ❌MTHTR A1298 homo
    ❌PAI hetero
    ✅homocysteina - 7
    ✅ASA
    ✅KIR 4/5 brak 2DS5
    ✅HLA-C oboje C1
    ✅ANA3
    ✅ANA1 miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
    ✅APS
    ✅kariotyp
    🙍‍♂️'90
    Koncentracja 2,1 mln/ml
    Morfologia 4%
    ❌FSH - 15,64
    ✅kariotyp, CFTR, usg jąder

2022 - histeroskopia
    2024 - polipektomia
    2025 - histeroskopia + biopsja

I IVF (menopur 150, orgalutran)
    11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
    12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane)
    5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm i ❤️, 7+6 CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
    4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm i ❤️
    dawaj fasolko 🤞
  • Marz91 Autorytet

Wysłany: 14 września, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    just_a_girl wrote:
    To u mnie podobnie wyglądał okres większość życia.
    Ostatecznie wyszła adneomioza, ale u lekarza specjalizującego się w tym, 10 innych lekarzy i lekarz z kliniki nie zauważyli, więc tutaj naprawdę brakuje odpowiedniego przeszkolenia w tym temacie

Mam identycznie, tyle że ja wprost zapytałam lekarki z kliniki na wizycie o adeno bo lekarz poprzedni widział to była lekko "urażona", że konsultuje się z innym, zbadała mnie niby długo i dokładnie i wprost powiedziała, że u mnie jest wszystko idealnie i szkoda pieniędzy na diagnostykę Endo/adeno i najlepiej już nie wracać do lekarza, który mnie tak nastraszył, bo się nie zna 🤷 i pieniądze zaoszczędzić na inne wydatki. Na drugi dzień zrobiłam rezonans i adeno głęboko naciekajaca... Do tego wszystko co mi zmierzyła dzień później miało inne wymiary (endometrium magicznie zmalało, jajniki itp. zaczęłam wątpić czy do transferów podchodziłam na odpowiednim endometrium). I właśnie ten lekarz, który mi to rozpoznał, też powiedział, że miesiączka nie powinna boleć, a już zwłaszcza tak, że się bierze kilka Ibupromow dziennie (gdzie ja tak miałam i też dla mnie to było normalne). Także warto udać się do specjalisty i sprawdzić bo "zwykły" ginekolog nie zobaczy, wręcz powie że wszystko ładnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 17:23

just_a_girl, Dewelka, Monixma, Cavarathiel, Karolaaas lubią tę wiadomość

Starania od 2020
    🧑‍🦱 30 👱 33 🐈‍⬛
    Letrox, Bromocorn
    AMH 2,89
    12.08.24 - 3 ❄️❄️❄️
    17.08.24 - I ❄️ beta 0 ❌
    14.10.24 II ❄️beta 0 ❌
    18.06.2025 ❄️ beta 0 ❌
    genotyp Bx brak kirow: 2DS1, 3DS1, 2DS5 ⛔
    Hla-c 👧 C1, 🧔 C1/C2
    Homocysteina, Białko s, Białko c, krzywa cukrowa i insulinowa, ANA2, Cytokiny, Kiry, Immunofenotyp, komórki NK, biopsja endometrium, witaminy, kariotypy ✅
    MTHFR - heterozygotyczne
    PAI-1- heterozygotyczny
    Accofil 💉Hydroxychloroquine, Acard,Equoral, Encorton
    Cross Match 29,7%
    Allo Mlr 0%
    Adenomioza 🚨❌

Zmiana kliniki ⏳w toku

IVF II - start listopad/grudzień??
  • Dewelka Debiutantka

Wysłany: 14 września, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    north_node wrote:
    Dobra, po poczytaniu jeszcze trochę, wygląda na to, że jeśli nadliczbowe komórki zostaną zamrożone, to będą wykorzystane w kolejnym, ewentualnym cyklu - i ich wykorzystanie będzie liczone jako jeden cykl. Czyli, na przykład, jeśli będzie jedna nadliczbowa komórka, i ją zamrożę, to w kolejnym podejściu musiałabym skorzystać z tej komórki. I to liczyłoby się jako jeden cykl w programie.

W takim wypadku mrożenie opłacałoby się tylko, jeśli "nadliczbowych" dojrzałych komórek jest wiele.

ALE potwierdzę to rozumienie jutro w klinice i dam Wam znać, bo może się komuś przyda taka informacja. Nie znajduję tych informacji na stronie Ministerstwa Zdrowia, tylko w jakichś zapisanych Q&A z MZ, więc to nie do końca pewne info.

/// Cień, wszystko okej, może rzeczywiście trochę sucho Ci odpowiedziałam w tamtej wiadomości - wybacz. Pozdrawiam Cię!🧡
    Nam lekarz prowadzący powiedział, że w programie rządowym (w którym bierzemy udział) jeden cykl/procedura (z sześciu) trwa aż do momentu wykorzystania wszystkich dostępnych pobranych komórek (czy będzie ich naście, czy tylko jedna). Czyli przykładowo: jeśli było pobranych idealnych 12 komórek, wszystkie lub część została zapłodniona, wszystkie zarodki idealnie się rozwijają, wszystkie zostają zamrożone, to jest 12 szans na transfer w jednej procedurze. Po wykorzystaniu tych 12 jajeczek/zarodków (co może trwać nawet rok) zaczyna się kolejna procedura - czyli drugi cykl/procedura. Natomiast jeśli nie udało uzyskać się ani jednej dobrej komórki jajowej po stymulacji to "zabawę" zaczynamy od nowa, czyli startujemy z drugim cyklem/procedurą (z 6 refundowanych). Nie wiem czy zrozumiale napisałam 😅

north_node lubi tę wiadomość

♀️'89
    AMH: 2,58
    TSH: 1,58
    HSG: OK
    IO: opanowana Glucophage XR i dietą
    Podejrzenie endometriozy przez wykryte zrosty między jajnikami, macicą i pęcherzem
    ♂️'89
    Słaba morfologia, astenospermia
    Niedoczynność tarczycy

Kariotypy: OK
    8 lat bezskutecznych starań

Kwalifikacja in vitro: 21.08.2025
    🔸Start pierwszej procedury: 29.08.2025 - Menopur 75, Bemfola 225, Ganirelix
    🔸Punkcja: 12.09.2025 - 20 komórek ✨
    ⏱️W oczekiwaniu na telefon!
    ⏱️Transfer: protokół długi
  • north_node Przyjaciółka

Wysłany: 14 września, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewelka wrote:
    Nam lekarz prowadzący powiedział, że w programie rządowym (w którym bierzemy udział) jeden cykl/procedura (z sześciu) trwa aż do momentu wykorzystania wszystkich dostępnych pobranych komórek (czy będzie ich naście, czy tylko jedna). Czyli przykładowo: jeśli było pobranych idealnych 12 komórek, wszystkie lub część została zapłodniona, wszystkie zarodki idealnie się rozwijają, wszystkie zostają zamrożone, to jest 12 szans na transfer w jednej procedurze. Po wykorzystaniu tych 12 jajeczek/zarodków (co może trwać nawet rok) zaczyna się kolejna procedura - czyli drugi cykl/procedura. Natomiast jeśli nie udało uzyskać się ani jednej dobrej komórki jajowej po stymulacji to "zabawę" zaczynamy od nowa, czyli startujemy z drugim cyklem/procedurą (z 6 refundowanych). Nie wiem czy zrozumiale napisałam 😅
    Dewelka, wszystko zrozumiałe! Ale sytuacja, o której piszesz, to sytuacja, kiedy jest wskazanie medyczne do wykorzystania więcej niż 6 komórek do zapłodnienia. Wtedy rzeczywiście może teoretycznie powstać 12 zarodków, i transferuje się je jeden po drugim, jeśli jest taka potrzeba.
    Ale dziś piszę o sytuacji bez wskazań do zapłodnienia >6 komórek. Wtedy zapładnianych będzie maksymalnie 6 komórek, nawet jeśli pobranych, dojrzałych jest więcej - i no właśnie, te nadliczbowe są albo mrożone na kolejną procedurę, albo niszczone, albo wykorzystane do badań.

Cień lubi tę wiadomość

💁‍♀️34🙋🏻‍♂️34
    AMH 2,2
    Parametry nasienia poniżej normy
    Kariotypy 🆗
    2x IUI ❌

Stymulacja i PGT-a: 09.2025
    Punkcja 💉 15.09, 8🥚, MII->??
  • Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewelka wrote:

Procedura trwa az do wykorzystania wszystkich zarodków a nie dostepnych komorek. Czyli ja np. jakbym w drugiej punkcji mroziła komorki ktorych nie zapładniałam to one mogą byc (ale nie muszą) wykorzystane w trzeciej procedurze. Zapladnialam 10 komorek z 16 pobranych i mialam 4 zarodki i jakbym wykorzystala te 4 zarodki to dla mnie druga procedura sie konczy i musze zaczac trzecią ☺️

Dewelka lubi tę wiadomość

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    Morfologia 3%

sierpień IUI ❌

(Bemfola + orgalutran)
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • Dewelka Debiutantka

Wysłany: 14 września, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    north_node wrote:
    Dewelka, wszystko zrozumiałe! Ale sytuacja, o której piszesz, to sytuacja, kiedy jest wskazanie medyczne do wykorzystania więcej niż 6 komórek do zapłodnienia. Wtedy rzeczywiście może teoretycznie powstać 12 zarodków, i transferuje się je jeden po drugim, jeśli jest taka potrzeba.
    Ale dziś piszę o sytuacji bez wskazań do zapłodnienia >6 komórek. Wtedy zapładnianych będzie maksymalnie 6 komórek, nawet jeśli pobranych, dojrzałych jest więcej - i no właśnie, te nadliczbowe są albo mrożone na kolejną procedurę, albo niszczone, albo wykorzystane do badań.
    Odpowiedziałam trochę skrótem myślowym z tymi 12 komórkami, a raczej zarodkami. W przypadku pobrania nadliczbowych komórek idą do mrożenia i do wykorzystania w przyszłości. Tylko teraz zwątpiłam, czy dobrze zrozumiałam lekarza i czy te nadliczbowe komórki będą wykorzystane w tej samej procedurze, czy to już będzie kolejna (podświadomie chyba cały czas myślałam o zarodkach, przepraszam, mój błąd). Aż jutro zapytam, jak będę miała telefon z kliniki, bo mnie to męczy!

Edit: jedna procedura = wykorzystanie wszystkich zarodków

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 18:18

♀️'89
    Podejrzenie endometriozy przez wykryte zrosty między jajnikami, macicą i pęcherzem
    ♂️'89
    Niedoczynność tarczycy

Wysłany: 14 września, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wrote:
    Procedura trwa az do wykorzystania wszystkich zarodków a nie dostepnych komorek. Czyli ja np. jakbym w drugiej punkcji mroziła komorki ktorych nie zapładniałam to one mogą byc (ale nie muszą) wykorzystane w trzeciej procedurze. Zapladnialam 10 komorek z 16 pobranych i mialam 4 zarodki i jakbym wykorzystala te 4 zarodki to dla mnie druga procedura sie konczy i musze zaczac trzecią ☺️

Andzia, z tego, co przeczytałam, to w takim wypadku te zamrożone komórki musiałyby być wykorzystane w trzeciej procedurze, gdyby taka miała miejsce (wiem, że to nie Twój przypadek).

💁‍♀️34🙋🏻‍♂️34
    AMH 2,2
    Kariotypy 🆗
    2x IUI ❌

• Dewelka Debiutantka

Wysłany: 14 września, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wrote:
    Tak, już się poprawiłam w odpowiedzi... Myślałam chyba podświadomie caly czas o zarodkach, a nie o komórkach jajowych

Andzia, north_node lubią tę wiadomość

♀️'89
    ♂️'89
    Niedoczynność tarczycy

• Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    north_node wrote:
    Andzia, z tego, co przeczytałam, to w takim wypadku te zamrożone komórki musiałyby być wykorzystane w trzeciej procedurze, gdyby taka miała miejsce (wiem, że to nie Twój przypadek).

Pewnie masz racje ze musialabym je jednak wykorzystać ☺️
    Ale na sto procent to by byla dla mnie trzecia procedura a nie kontynuacja drugiej ☺️

north_node lubi tę wiadomość

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    Morfologia 3%

sierpień IUI ❌

(Bemfola + orgalutran)
    Zapalenie❌- wyleczone 💪

preg.png

• Dewelka Debiutantka

Wysłany: 14 września, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    just_a_girl wrote:
    To u mnie podobnie wyglądał okres większość życia.
    Ostatecznie wyszła adneomioza, ale u lekarza specjalizującego się w tym, 10 innych lekarzy i lekarz z kliniki nie zauważyli, więc tutaj naprawdę brakuje odpowiedniego przeszkolenia w tym temacie
    Hmm... Czyli może i u mnie coś jest na rzeczy. No nic, na kolejnej wizycie będę drążyć temat.

just_a_girl lubi tę wiadomość

♀️'89
    ♂️'89
    Niedoczynność tarczycy

• Cavarathiel Autorytet

Wysłany: 14 września, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malowybitna wrote:
    Byłaś na IP? Ustało krwawienie?
    Nie jechałam, dzisiaj już wszystko ustało. Staram się leżeć tak na wszelki wypadek.
    Dziękuję za troskę 🥰

Malowybitna, evcix84, sylstaa lubią tę wiadomość

Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
    31👩 33🧔
    ◽ badanie nasienia ✅
    ◽ kariotypy, MUCHa, biopsja ✅
    ◽ Homocysteina 10,51 (09.24); 8,26 (12.24); 4,11 (02.25)
    ◽ AMH 0,56 (11.24)
    ◽ KIR Bx (mąż HLA C1):
    + 2DS1, 2DS5, 3DS1
    - 2DS2, 2DS3
    ◽ Adenomioza
    ◽ Cross match 27%, Allo mlr 0%, ANA1+, cytokiny i IMK rozjechane

📅 11.2024 Bocian Szczecin
    ◽04-21.01.25 stymulacja Menopur + Orgalutran - 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
    20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
    24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌

◽02-17.05.25 stymulacja Menopur + Bemfola + Orgalutran - 🥚7->2 MII:❄️4AB
    22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
    13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
    5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
    preg.png
  • Monixma Autorytet

Wysłany: 14 września, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cavarathiel wrote:
    Nie jechałam, dzisiaj już wszystko ustało. Staram się leżeć tak na wszelki wypadek.
    Dziękuję za troskę 🥰

Ważne, że ustało,odpoczywaj. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku ❤️

Cavarathiel lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️ 29
    AMH - 3,14✅Prolaktyna ✅ Monitoring owulacji✅
    Ferrytyna✅ wit. D3 ✅ Tarczyca ✅ homocysteina✅
    MTHFR 677C- hetero ❌️PAI-1 4G/5G hetero ❌ P/c p. plemnikom✅ zespół antyfosfolipidowy✅ Kariotyp ✅ ANA1 ✅
    🙍‍♂️32
    Niedoczynność tarczycy
    Ciężka oligozoospermia
    Kariotyp ✅
    Region Azf ✅

Bocian Katowice
    I Procedura krótka, ICSI
    05.05.2025- start stymulacji
    16.05.2025 - punkcja 💉💉 - 18 🥚🥚 - 9 MII - ❄️❄️ (5.1.1 i 4.1.1)
    21.05.2025 - ET ❄️ 5.1.1 - 12dpt - 16,1; 14dpt - 10,4 ❌
    28.07.2025 - FET 🥹🤞🤞💚 6dpt ⏸️ 7dpt - 89,6🍀 9dpt - 277 🍀11dpt - 576🍀 14dpt - 1 559 🍀 17dpt - 4 987🍀 21dpt - 13 929🍀 22dpt - GS 13mm; YS 3 mm 🍀 23dpt - CRL 0,28cm i ❤️ 🥹🥹 32dpt - 0,82cm 🥹🥹

preg.png
  • Lili@ Autorytet

Wysłany: 14 września, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabela. wrote:
    98kg przy wzroście 172.
    Przyda mi się to. Jestem wdzięczna i wiem że to dla mnie dobre, bo wage mam wyższą od dziecka, a potem przez moje niedbalstwo waga tylko w górę i w górę. Diety stosowałam ale zawsze nie mogłam w nich wytrwać. Chudłam 2-3kg i a potem 6 przybierałam...
    Ja mam glukoze 92, insuline 18,6.
    Glucophage też dostałam 🫣

Dziewczyny, po prostu zrezygnujcie z cukru, slodkich przekąsek, białego pieczywa, białego ryżu.
    Nagle się okazuje, że nie trzeba się katować i organizm zrzuca zbędne kilogramy.

Pauuulaa lubi tę wiadomość

• just_a_girl Autorytet

Wysłany: 14 września, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    Dziewczyny, po prostu zrezygnujcie z cukru, slodkich przekąsek, białego pieczywa, białego ryżu.
    Nagle się okazuje, że nie trzeba się katować i organizm zrzuca zbędne kilogramy.

Nie, to tak nie działa... Proszę, zostawmy tematy dietetyczne dietetykom. Chudnie się od deficytu kalorycznego, a nie od rezygnacji z konkretnych produktów. Może się zdarzyć, że jak ktoś zrezygnuje ze słodkich napojów to zaoszczędzi te kalorie, i coś zrzuci, a może być tak, że zastąpi czym innym i nie zrzuci...

north_node, Marz91, Monixma, Malowybitna, Honorka, Karolaaas, MałaStokrotka, sylstaa lubią tę wiadomość

starania od 04.2023
    03.2025 IVF nr 1
    14.03 punkcja: 8🥚, 2❄️: 3AB, 6BB
    19.03 I transfer ❄️3AB ❌
    18.04 biopsja endometrium:
    CD138 ❌, CD56 ✅, antybiotyk 2 tyg
    25.07 II transfer ❄️6BB ❌

09.2025 IVF nr 2
    🔜 punkcja
    🔜 PGT-A
    🔜 diphereline x3
    🔜 minihisteroskopia
    🔜 immunolog

👩🏻'95 (30)
    AMH = 1,6 (08.2025)
    hiperprolaktynemia (Dostinex) ✅
    1 niedrożny jajowód ❌
    adenomioza ❌

👨🏻'95 (30)
    morfologia 0% / 4% / 1% ❌
    MSOME 0% ❌

Wysłany: 14 września, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    Lili, ja akurat mam BMI niskie, ale wiem, że taka rada za dużo nie pomoże.
    Ja ze słodkich przekąsek nie umiem zrezygnować. Próbowałam wiele razy, żeby mieć gęsto odżywczą dietę, ale i tak prędzej czy później wracam do słodyczy.

Kiedy ma się ochotę na comfort food z dzieciństwa, czy po prostu biały ryż, to niejedzenie tego wydaje się katowaniem.

O utracie wagi nic nie wiem, więc się nie wypowiem, ale mało osób jest w stanie z dnia na dzień odrzucić dotychczasowe wzorce żywieniowe (i właściwie jakiekolwiek). To jest proces i to niełatwy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 21:20

just_a_girl, Cavarathiel lubią tę wiadomość

💁‍♀️34🙋🏻‍♂️34
    AMH 2,2
    Kariotypy 🆗
    2x IUI ❌

• Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może zerknijcie na Instagramie na konto svnderv.
    To młoda dziewczyna - dietetyk ☺️
    Ona akurat walczyła z anoreksją ale pokazuje że można mieć jakąś diete i wcale nie trzeba rezygnować w życiu w stu procentach ze słodyczy czy fast food ☺️
    Wiem że u niej życie opiera sie na dużej aktywności fizycznej ale podoba mi sie w niej to że nie mowi ze jak dieta to same owoce i warzywa 😉

Monixma lubi tę wiadomość

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    Morfologia 3%

sierpień IUI ❌

(Bemfola + orgalutran)
    Zapalenie❌- wyleczone 💪

preg.png

• Pauuulaa Autorytet

Wysłany: 14 września, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    U mnie też insulinoopornosc. Miałam insulinę na czczo 26, po obciążeniu nawet do 80-paru dochodziła. Ale po niespełna 6 miesięcy na glucophfage 1000 zeszła na 10. Krzywej nie robiłam ,bo mój lekarz twierdzi ,że teraz lepiej mnie nie obciążać taką ilością cukru( starania). Ale od ostatniego transferu ,który miałam w czerwcu zeszłam z wagi 65,5 kg na 61,1kg przy 158 cm. Może to nie wiele, ale zawsze coś. Nie stosuje żadnej diety. Dużo białka i mało węglowodanów do posiłków, staram się nie jesc słodkiego wogule. Cukier zamieniłam na erytrytor. Staram się robić spacery co najmniej 10 tys kroków. Czasami jest więcej, czasami mniej- z ćwiczeniami słabo. Pieczywa praktycznie nie jem. Zastępuje je omletami 😅 a jem 3 posiłki dziennie- bez podjadania między nimi. I cud - głodna nie chodzę, a waga spada. Oczywiście w cyklu transferowym redukcja absolutnie nie wskazana. I jeszcze drobna uwaga do osób,które są od dłuższego czasu na metformine. Suplementacja Wit. Z gr B. Gł. B12 i b6 - metformina ogranicza wchłanianie jej, więc większe dawki jak najbardziej wskazane.

age.png

08.2012 26tc💔

👩
    pcos❌amh11,1❌ IO❌HbA1C❌insulina❌
    lewy jajowód niedrożny❌
    kariotyp✅ TSH✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv ✅

👦
    azoospermia❌
    kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
    Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
    24.05-5t3 jest zarodek
    07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
    24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
    04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm
    09.08 17t2 175g💙
    29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g

01.2023-38t6d/3950g/56cm👶

WRACAMY
    11.24 iui❌
    💉28.02-24dc START
    11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
    14.04.2025 FET+EG 4AA cb💔
    9.6.2025 FET 4AA cb💔
    VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
    17.IX.25 FET4AA+EG ⏳(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid) 🙏
    Czekamy na ciebie🍀💚
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 14 września, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wrote:
    Szczerze to pierwsze co bym zrobila to biopsje endometrium. Zapytaj sie lekarza czy w trakcie punkcji zrobi biopsje bo moze byc tak ze u Ciebie jest zapalenie i to wlasnie przeszkadza w zajsciu w ciąże.
    Ja jestem za tym zeby badac sie immunologicznie ale chyba najpierw bym te biopsje zrobila ☺️

Biopsje robiłam. Jest ok (cd138 typowo ok). Jesli chodzi o NK to 1%.
    Lekarka mówiła że nie ma stanu zapalnego a na nk mozemy wlaczyc encorton podczas transferu. Ogolnie mowila ze macica wyglada bardzo ladnie (stwierdzila brak adenomiozy, brak polipow, miesniakow i brak stanu zapalnego).
    Ja obstawiam ze nie dochodzi do zapłodnienia przez endometrioze (mam kissing ovaries)

Edit: dokładnie tak jak pisała Marz91 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 23:46

Marz91 lubi tę wiadomość

✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
    ✨️19.09.25 punkcja🤞

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ✅️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Pauuulaa Autorytet

Wysłany: 14 września, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    just_a_girl wrote:
    Nie, to tak nie działa... Proszę, zostawmy tematy dietetyczne dietetykom. Chudnie się od deficytu kalorycznego, a nie od rezygnacji z konkretnych produktów. Może się zdarzyć, że jak ktoś zrezygnuje ze słodkich napojów to zaoszczędzi te kalorie, i coś zrzuci, a może być tak, że zastąpi czym innym i nie zrzuci...
    Też racja. Ale z doświadczenia wiem ,że jak nie brałam metforminy to żadna dieta nie działała. Żaden deficyt. Po prostu waga stała. Ja mogłam się katować nawet na 1500-1200 kalorii ,a tam nic. Dieta bogata w białko naprawdę mi pomogła, nagle waga ruszyła, powolutku ,ale systematycznie. A dodatkowo białko daje mi sytość ,więc chudnę i nie chodzę głodna.
    Osoby z Io niestety mają inny metabolizm i tu skoki cukru jak najbardziej niewskazane. A jednak białko i tłuszcze tych skoków raptownych nie robią. Dodatkowo jak węglowodany to tylko w towarzystwie białka.

age.png

08.2012 26tc💔

👩
    pcos❌amh11,1❌ IO❌HbA1C❌insulina❌
    lewy jajowód niedrożny❌
    kariotyp✅ TSH✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv ✅

👦
    azoospermia❌
    kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
    Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
    24.05-5t3 jest zarodek
    07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
    24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
    04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm
    09.08 17t2 175g💙
    29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g

01.2023-38t6d/3950g/56cm👶

WRACAMY
    11.24 iui❌
    💉28.02-24dc START
    11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
    14.04.2025 FET+EG 4AA cb💔
    9.6.2025 FET 4AA cb💔
    VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
    17.IX.25 FET4AA+EG ⏳(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid) 🙏
    Czekamy na ciebie🍀💚
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ