X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Jakie badania mogę wykonać po nieudanych transferach?
Odpowiedz

Jakie badania mogę wykonać po nieudanych transferach?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mijeczkaaaa Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakie wykonywaliscie badania po nieudanych transferach? Jestem po dwóch nieudanych transferach. Za trzecim razem się udało, ale poroniłam na wczesnym etapie. Przy ostatniej próbie poza progesteronem i estrofemem(cykl sztuczny) brałam metypred, heparynę przepisana przez lekarza spoza kliniki.Doktor powiedział, że jest jakis problem z implantacją.
    In vitro robię w Czechach. Tam poza podawaniem zarodków nie proponują żadnej diagnostyki, nie przepisują nic poza tym co muszą (czyli hormonów potrzebnych do cyklu sztucznego). Wiem, że coś jest nie tak skoro mój organizm odrzucił już 4 zarodki. Będę się konsultować z kolejnym lekarzem w Polsce, spoza kliniki. Zastanawiam się czy ktoś też miał podobny problem i jaką robił diagnostykę, badania? Czy udało się znaleźć przyczynę?

• Maria_Christina Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2024, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy zarodki były przebadane? Z tego co widziałam, to w Czechach mają w ofercie badanie zarodków PGT.

Przyczyną braku implantacji lub też wczesnego poronienia może być zarodek z wadą.

Dalej trzeba sprawdzić czy nie masz stanu zapalnego endometrium: biopsja endometrium na CD138.
    Jeśli jest stan zapalny to trzeba przeleczyć antybiotykiem.

Wymaz z szyjki macicy na obecność mycoplasma i ureaplasma. Robiłaś?

W Polsce po kilku nieudanych transferach proponują histeroskopię (lekarz ogląda macicę specjalną kamerą), Ty jesteś wtedy w ogólnym znieczuleniu. Może też test pobrać wycinek do badania czy nie masz stanu zapalnego endometrium czyli wycinek na CD138.

Znajoma miała brak implantacji, zrobili jej histeroskopię i okazało się, że miała w macicy 2 polipy, które nie były widoczne na usg. W trakcie histeroskopii lekarz usunął polipy. Polipy uniemożliwiają implantację lub powodują poronienie. Ona jest teraz w ciąży.

No i ostatnia rzecz: immunologia. To jest problem
    Dość rzadki bo dotyczy tylko ok 5% kobiet. Czyli że Twój organizm odrzuca zarodek. Trzeba iść do immunologa i zrobić wiele kosztownych badań aby sprawdzić czy masz ten problem.

Ważny też poziom witaminy D: zbadaj jaki masz i suplementuj :)

Mijeczkaaaa lubi tę wiadomość

Starania od lutego 2024.
    39 lat, AMH 2, 84
    czynnik męski oligospermia
    Kariotypy ✅

03.2024 stymulacja Menopur + Ganirelix
    03.2024 punkcja, 8 🥚, zapłodniło się 6 🥚.
    Przetrwały 2 ❄️❄️4BC i 5BC. Nieprzebadane.

Polip w macicy po stymulacji, wizyty u kilku lekarzy.
    Lekarz prowadzący radzi robić transfer na polip...
    06.2024 Histeroskopia w Novum z usunięciem polipa.
    Biopsja endometrium - brak stanu zapalnego.

07.2024 transfer 2 zarodów, nieudany, brak implantacji.

07.2024 zmiana lekarza, nowa stymulacja.
    Rekovelle + Oraglutran.
    31.07.2024 Punkcja. Pobrano 18 🥚, dojrzałych 18 🥚. Lekarz kazał zapłodnić wszystkie, zapłodniło się 11 🥚.
    Przetrwało 6 ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ 4AB, 4AC, 4BB,4BB,4BB, 4CB.
    Badanie PGT: 1 zdrowa ❄️ 4AB.
    1 nieprzebadana ❄️4AC (nie dało się przebadać).

Transfer 6.09 - nieudany.
    Lekarz sugeruje zbadać immunologię.

27.09. - pierwsza wizyta u immunologa.
  • Mijeczkaaaa Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2024, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria_Christina wrote:
    A czy zarodki były przebadane? Z tego co widziałam, to w Czechach mają w ofercie badanie zarodków PGT.

Przyczyną braku implantacji lub też wczesnego poronienia może być zarodek z wadą.

Dalej trzeba sprawdzić czy nie masz stanu zapalnego endometrium: biopsja endometrium na CD138.
    Jeśli jest stan zapalny to trzeba przeleczyć antybiotykiem.

Wymaz z szyjki macicy na obecność mycoplasma i ureaplasma. Robiłaś?

W Polsce po kilku nieudanych transferach proponują histeroskopię (lekarz ogląda macicę specjalną kamerą), Ty jesteś wtedy w ogólnym znieczuleniu. Może też test pobrać wycinek do badania czy nie masz stanu zapalnego endometrium czyli wycinek na CD138.

Znajoma miała brak implantacji, zrobili jej histeroskopię i okazało się, że miała w macicy 2 polipy, które nie były widoczne na usg. W trakcie histeroskopii lekarz usunął polipy. Polipy uniemożliwiają implantację lub powodują poronienie. Ona jest teraz w ciąży.

No i ostatnia rzecz: immunologia. To jest problem
    Dość rzadki bo dotyczy tylko ok 5% kobiet. Czyli że Twój organizm odrzuca zarodek. Trzeba iść do immunologa i zrobić wiele kosztownych badań aby sprawdzić czy masz ten problem.

Ważny też poziom witaminy D: zbadaj jaki masz i suplementuj :)
    Pytałam się o badania zarodków w klinice. Powiedzieli, że nas to nie dotyczy, ponieważ mamy badania genetyczne i one są w porządku. Wszystkie zarodki mieliśmy dobrej klasy. Ale dopytam o to przy najbliższej wizycie raz jeszcze.

Co do histeroskopi to te badanie wykrywa chyba inne rzeczy jak przy sono HSG? Bo to tylko właśnie miałam.

Biopsję endometrium miałam i wyszło że ciaza możliwa. Ale nie wiem czy to było na CD138

Wymazów nie miałam. Tak jak pisałam, mam problem z lekarzami bo nie proponują żadnej diagnostyki, dlatego pomyślałam że zapytam tutaj, bo nie wiem w jakim kierunku iść 😭 Będę cisnąć teraz w klinice na to, bo poronieniu i tak muszę zrobić przerwę i ten czas chciałabym poświęcić na diagnostykę

Wysłany: 9 listopada 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile masz lat? (Chodzi mi o kwestię badania zarodków).

Ten wymaz na mycoplasma i ureaplasma możesz zrobić w Polsce.

Histeroskopia wykrywa inne rzeczy niż sono HSG. Chodzi o to, czy jest prawidłowa budowa macicy w środku czy nie ma polipów itd. Niestety polipy nie zawsze widać na usg.

Badanie genetyczne macie - chodzi Ci o to, że kariotypy są u Was prawidłowe?

Starania od lutego 2024.
    39 lat, AMH 2, 84
    Kariotypy ✅

Rekovelle + Oraglutran.
    31.07.2024 Punkcja. Pobrano 18 🥚, dojrzałych 18 🥚. Lekarz kazał zapłodnić wszystkie, zapłodniło się 11 🥚.

• Mijeczkaaaa Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2024, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria_Christina wrote:
    A ile masz lat? (Chodzi mi o kwestię badania zarodków).

Ten wymaz na mycoplasma i ureaplasma możesz zrobić w Polsce.

Histeroskopia wykrywa inne rzeczy niż sono HSG. Chodzi o to, czy jest prawidłowa budowa macicy w środku czy nie ma polipów itd. Niestety polipy nie zawsze widać na usg.

Badanie genetyczne macie - chodzi Ci o to, że kariotypy są u Was prawidłowe?
    A gdzie takie wymazy mogę zrobić? Skierowanie jest potrzebne?
    Zapytam o hiteroskopie i zrobię
    Tak, chodzi o kariotypy
    Mam 27 lat

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2024, 19:53

Wysłany: 9 listopada 2024, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://diag.pl/sklep/badania/wymaz-z-kanalu-szyjki-macicy-w-kierunku-mycoplasma-hominis-i-ureaplasma-spp/

Badanie na mykoplasma i ureaplasma zrobisz bez skierowania w alab czy diagnostyka. Tylko musisz wybrać „punkt pobrań ginekologicznych”.

Jesteś bardzo młoda, pewnie zarodki są zdrowe.

Starania od lutego 2024.
    39 lat, AMH 2, 84
    Kariotypy ✅

Rekovelle + Oraglutran.

• Mijeczkaaaa Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria_Christina wrote:
    https://diag.pl/sklep/badania/wymaz-z-kanalu-szyjki-macicy-w-kierunku-mycoplasma-hominis-i-ureaplasma-spp/

Badanie na mykoplasma i ureaplasma zrobisz bez skierowania w alab czy diagnostyka. Tylko musisz wybrać „punkt pobrań ginekologicznych”.

Jesteś bardzo młoda, pewnie zarodki są zdrowe.
    Dziękuję bardzo za pomoc
    Mam PCOS i bardzo wysokie AMH. Pobrali mi 20 pęcherzyków, ale zarodków wyszło 4. Ale mąż ma bardzo słabe nasienie. Zarodki były klasy 3AA i 4AB

• Mijeczkaaaa Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2024, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy jak ja zrobię te wymazy? Czy mąż też musi?

• STOKROTKA87 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2024, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Polecam zrobić badania immunologiczne, hematologiczne, ja po nieudanych 2 transferach robiłam biopsje endometrium, ale wszystko wyszło ok.

👩 37 lat - NK 20% KIR AA 👦 38 lat -HLAC1C2
    12.2021 i 01.2022 - 2x IUI 😞
    trombofilia wrodzona
    10.2022- I procedura IVF- 3 zarodki
    01.2023 - I FET - 2 puste pęcherzyki ciazowe, poronienie 😭
    06.2023 - II FET beta 0 😞
    10.2023 - immunologiczna biopsja endometrium- brak stanu zapalnego
    01.2024 -3 FET beta 0 😞
    AMH - 6,98 - 08.2024 - II procedura IVF- 9 zarodków
    02.11.2024 FET
    Beta: 10dpt - 110, 12dpt - 302, 14dpt - 866, 18dpt - 2884
    28dpt ❤️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ