Jod w ciąży?
-
Czy ktoś łyka? Dziś widziałam w aptece coś takiego jak Selecta Pregna 1 - kwas foliowy + jod dla kobiet planujących ciążę i w I trymestrze. Chciałam brać jod, bo mam wysokie TSH (kiedyś brałam Jodid), ale na większości preparatów z jodem, oprócz w/w, podane jest, żeby nie stosować w ciąży. To jak to w końcu jest?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Cześć, potwierdzam, w ciąży jod jest potrzebny. Do 200 mg na dobę.
Mnie gin kazała brać mimo tego, że mam Hashimoto, które z kolei każe jodu unikać. Ale powiedziała, że dziecko go potrzebuje i mam brać. Dodam, że moja gin nie jest zwolenniczką suplementacji witaminami prenatalnymi -powiedziała, że mam się zdrowo odżywiać i to wystarczy, łykać mam tylko kwas foliowy i właśnie jod.kapturnica lubi tę wiadomość
-
Większość kobiet w ciąży suplementuje jod na polecenie lekarza, jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka.. Ale.. Mi przy wysokim TSH lekarz stanowczo zabronił przyjmować jod, bo mogłoby mi to tylko zaszkodzić.. Podobno teraz wszędzie dodawany jest do jedzenia i można przedobrzyć.. Myślę, że przed ciążą lepiej nie brać, a w ciąży lekarz sam ci powie co powinnaś brać..
-
Jod w ciazy jestjak najbardziej wskazany do suplementowania dodatkowo przy niedoczynnosci tarczycy...Przy chorobie hashimoto mimo ze nalezy unikac jodu na codzien to w okresie ciazy nalezy przyjmowac jod...Ale dawki nie nalezy sobie samemu ustalac lecz stosowac sie scisle do wskazan lekarza...
-
nick nieaktualnyolka30 wrote:Większość kobiet w ciąży suplementuje jod na polecenie lekarza, jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka.. Ale.. Mi przy wysokim TSH lekarz stanowczo zabronił przyjmować jod, bo mogłoby mi to tylko zaszkodzić.. Podobno teraz wszędzie dodawany jest do jedzenia i można przedobrzyć.. Myślę, że przed ciążą lepiej nie brać, a w ciąży lekarz sam ci powie co powinnaś brać..
a dlaczego przy wysokim tsh nie możesz brać jodu? mi to wręcz kazał zacząć od jodu bo wysokie tsh może być spowodowane niedoborem jodu i dopiero później włączył leki. teraz nadal mam euthyrox i jod właśniepolkosia lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:Czy ktoś łyka? Dziś widziałam w aptece coś takiego jak Selecta Pregna 1 - kwas foliowy + jod dla kobiet planujących ciążę i w I trymestrze. Chciałam brać jod, bo mam wysokie TSH (kiedyś brałam Jodid), ale na większości preparatów z jodem, oprócz w/w, podane jest, żeby nie stosować w ciąży. To jak to w końcu jest?
Polkosia i pomógł Ci Jodid? Mi endo kazał brać jedną tabletkę dziennie ( TSH w ostatnim badaniu wyszło mi 2,60 )
Pytałam czy odstawić jak uda mi się zajść w ciążę i stwierdził że raczej nie ( chyba że zacznę brać jakieś witaminy które w składzie mają jod to wtedy mam odstawić ) -
nick nieaktualnyLila84 wrote:Polkosia i pomógł Ci Jodid? Mi endo kazał brać jedną tabletkę dziennie ( TSH w ostatnim badaniu wyszło mi 2,60 )
Pytałam czy odstawić jak uda mi się zajść w ciążę i stwierdził że raczej nie ( chyba że zacznę brać jakieś witaminy które w składzie mają jod to wtedy mam odstawić )
mi sam jodid niewiele pomógł -
Ja też mam Hashimoto i jak tylko pani endokrynolog dowiedziała się, że staramy się o dzieciaczka to kazała mi brać jod. Na początku byłam sceptycznie nastawiona, bo wiedziałam, że jodu powinno się unikać, ale stwierdziłam, że chyba trzeba lekarzowi zaufać
-