X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Jod w ciąży - brać czy nie brać ? 🤦‍♀️🤭
Odpowiedz

Jod w ciąży - brać czy nie brać ? 🤦‍♀️🤭

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2023, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Jestem w drugiej ciąży IVF. Syn 2,5 roku, córka w brzuszku 25 tc. Syn udało się za pierwszym razem - 1 zarodek z punkcji. Aktualna ciąża kolejne dwie punkcje i 6 zarodek z kolei. Na szczęście się udało i czekamy na nasz drugi mały cud. To tak w skrócie moja historia 😉

Pytanie jednak brzmi - suplementować się jodem czy nie ? TSH mam niskie - ok. 1, po jodzie spada poniżej normy - czyli wkracza w nadczynność.
    Co mówią Wasi ginekolodzy ?
    W pierwszej ciąży jodu nie brałam, teraz inne zalecenia. Będę wdzięczna za Wasze opinie, sugestie, doświadczenia 🙂

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny już z brzuszkami i trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamy !!!

• PatrycjaBbbbb Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BeataIVF wrote:
    Cześć dziewczyny,

Jestem w drugiej ciąży IVF. Syn 2,5 roku, córka w brzuszku 25 tc. Syn udało się za pierwszym razem - 1 zarodek z punkcji. Aktualna ciąża kolejne dwie punkcje i 6 zarodek z kolei. Na szczęście się udało i czekamy na nasz drugi mały cud. To tak w skrócie moja historia 😉

Pytanie jednak brzmi - suplementować się jodem czy nie ? TSH mam niskie - ok. 1, po jodzie spada poniżej normy - czyli wkracza w nadczynność.
    Co mówią Wasi ginekolodzy ?
    W pierwszej ciąży jodu nie brałam, teraz inne zalecenia. Będę wdzięczna za Wasze opinie, sugestie, doświadczenia 🙂

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny już z brzuszkami i trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamy !!!

Ja biorę femibion 2 i tam jest 150mcg, czyli tyle ile zalecane w ciąży (150-200mcg)

Mi spadło tsh z 2,5 przed ciaza do 0.3 w I trymestrze, ginekolog mówił ze tak może być. Później już nie badałam

age.png[/

preg.png

15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
    5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
    6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm
    12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
    20w3d prenatalne II, 380g 🤩
    20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3

04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
    26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej,

Mi też spadło do 0,3. „Wystraszyłam się”, że spadnie jeszcze niżej. Ginekolog odsyła do endokrynologa. Endokrynolog zaleca brać 200 mcg do końca ciąży, później 100 mcg podczas karmienia, a ja nie wiedzieć dlaczego mam obawy, że tarczyca mi się rozjedzie 🤦‍♀️🤭 jakby to akurat było najważniejsze. No ale „trochę” zdrowie mamy też jest ważne prawda ? 🙂
    Dziękuję za wiadomość.

• PatrycjaBbbbb Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większe dawki jodu niż te 200mg są już niezalecane, bo mogą wpływać na tarczyce płodu :)

Tsh ze spada to okej, gorzej jakby rosło :) taka fizjologia ciąży :) dziewczyny tutaj na forum miały jeszcze niższe wartości, ale oczywiście jeżeli są jakieś wątpliwości to najlepiej z lekarzem

age.png[/

preg.png

15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
    5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
    6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm
    12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
    20w3d prenatalne II, 380g 🤩
    20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3

04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
    26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🙂 dziękuję 🙂

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ