X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną KIR AA i HLA C1/C2 partnera
Odpowiedz

KIR AA i HLA C1/C2 partnera

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 14 września, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy komuś z taką kombinacją się udało? Co pomogło? Lekarze powoli rozkładają ręce i kierują nas w stronę AZ, że to jedyna szansa :(

• Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Cześć, czy komuś z taką kombinacją się udało? Co pomogło? Lekarze powoli rozkładają ręce i kierują nas w stronę AZ, że to jedyna szansa :(

Jest duzo takich kobiet co nie wie ze ma kir AA a partner ma hla-c c1c2 i zachodzą naturalnie w ciaze.

Ale jak juz czlowiek chodzi do lekarza i wie ze ma taką kombinacje to mozna cos podzialac i sobie pomóc ☺️
    Ja mam kir AA i ja wraz z mężem mamy hla-c c1c2 i udal mi sie trzeci transfer z obstawą lekow od immunolog Jarosz (ale wyleczenie zapalenia endometrium tez przyczynilo sie do sukcesu).
    Wiem ze takie leki jak ja mialam do transferu daje sie tez w staraniach naturalnych ☺️

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    👧:29lat
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    👦:34lat
    Morfologia 3%
    Koncentracja: 277.58 mln/ml
    Całkowita liczba: 721.72 mln/ml

Klinika: 07.2024
    sierpień IUI ❌
    Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
    10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
    2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
    25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
    23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌

Luty: Start 2 procedura
    (Bemfola + orgalutran)
    12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
    🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 14 września, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem u Jarosz, u mnie pierwszy transfer z jej zaleceniami (po raz pierwszy z accofilem) beta 0. Po 8 nieudanych transferach tracę nadzieję, dlatego podpytuję, co komu pomoglo. Myślałam, że accofil to u mnie ten brakujący puzzel, a tu nic nie ruszyło :(

• Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Tez jestem u Jarosz, u mnie pierwszy transfer z jej zaleceniami (po raz pierwszy z accofilem) beta 0. Po 8 nieudanych transferach tracę nadzieję, dlatego podpytuję, co komu pomoglo. Myślałam, że accofil to u mnie ten brakujący puzzel, a tu nic nie ruszyło :(

Niestety nie ma gwarancji ze pierwszy transfer z accofil sie uda.
    A cos jeszcze badalas prócz kirów i hla-c?
    A moze histeroskopia z biopsją albo sama biopsja?
    Masz endometrioze, ademioze?
    Jak wygladala sytuacja z zarodkami?
    Przepraszam ze tyle pytan bo moze gdzies o tym pisalas a moglam tego nie widziec albo nie zapamietac ☺️

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    Morfologia 3%

sierpień IUI ❌

(Bemfola + orgalutran)
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 14 września, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wrote:
    Niestety nie ma gwarancji ze pierwszy transfer z accofil sie uda.
    A cos jeszcze badalas prócz kirów i hla-c?
    A moze histeroskopia z biopsją albo sama biopsja?
    Masz endometrioze, ademioze?
    Jak wygladala sytuacja z zarodkami?
    Przepraszam ze tyle pytan bo moze gdzies o tym pisalas a moglam tego nie widziec albo nie zapamietac ☺️
    Dzięki Andzia :) Badałam prawie wszystko z immuno, jeszcze tylko cross match muszę dorobić i znowu będę miała konsultację z Jarosz. Mam encorton, Hydroksy, acard i accofil. Nie wiem czy coś jeszcze można do tego dorzucić:/
    Histero i biopsję robiłam ale chyba 1.5 roku temu, planuję powtórzyć w październiku.
    Zarodki nie były badane, ale nie wierzę, że wszystkie 9 było chorych. Wydaje mi sie, ze po prostu mój organizm odrzuca zarodki :( Lekarze tez wskazują raczej że to wina kiruAA i HlaC1/c2. Statystycznie pewnie komuś sie z takim układem udaje, ale do tej pory nie nam :/

• Andzia Autorytet

Wysłany: 14 września, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Dzięki Andzia :) Badałam prawie wszystko z immuno, jeszcze tylko cross match muszę dorobić i znowu będę miała konsultację z Jarosz. Mam encorton, Hydroksy, acard i accofil. Nie wiem czy coś jeszcze można do tego dorzucić:/
    Histero i biopsję robiłam ale chyba 1.5 roku temu, planuję powtórzyć w październiku.
    Zarodki nie były badane, ale nie wierzę, że wszystkie 9 było chorych. Wydaje mi sie, ze po prostu mój organizm odrzuca zarodki :( Lekarze tez wskazują raczej że to wina kiruAA i HlaC1/c2. Statystycznie pewnie komuś sie z takim układem udaje, ale do tej pory nie nam :/

Ładna ilość zarodków i tez nie wierze zeby wszystkie byly chore.
    Tez bym pewnie myslala tak jak ty ze z jakiegos powodu nie chce dojsc do implantacji.
    Moze faktycznie dobrze byloby powtorzyc biopsje bo przez 1.5 roku moze byc jakies zapalenie.
    Endometriozy nie masz, tak?
    No kurde musi sie cos znaleźć żeby bylo do zbadania- nie jestem przeciwniczką AZ a wrecz za nią jestem ale przecież miałaś zarodki i to dosc sporo więc moim zdaniem nie tu problem 🫶

Edit: a moze jeszcze zrob bialko s i bialko c? Z tego co czytalam to jak wyjdzie nie za fajnie to sie dostaje heparyne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 23:41

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    Morfologia 3%

sierpień IUI ❌

(Bemfola + orgalutran)
    Zapalenie❌- wyleczone 💪

preg.png

• Cara Ekspertka

Wysłany: 15 września, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Białka c i s nie robiłam, ale heparynę i tak brałam do transferów 🤷‍♂️ No nic, powtórzę histero i zobaczymy.

• Andzia Autorytet

Wysłany: 15 września, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Białka c i s nie robiłam, ale heparynę i tak brałam do transferów 🤷‍♂️ No nic, powtórzę histero i zobaczymy.

Mam nadzieję ze cos sie znajdzie zeby sie transfer udał 😊
    Cos musi byc na rzeczy ze tranfery sie nie udają. A jesli bys kiedys podeszla do AZ to w takiej sytuacji tez musisz byc dobrze zdiagnozowana i przygotowana do transferu.
    Jak patrzę na twoją liczbe zarodkow to moim zdaniem na chwile obecną nie ma potrzeby AZ bo ty zarodki masz tyle ze trzeba znaleźć powod braku implantacji a to jest wazne dla twoich zarodkow jak i dla AZ. Nie wierze ze wszystkie byly chore.

Cara lubi tę wiadomość

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    Morfologia 3%

sierpień IUI ❌

(Bemfola + orgalutran)
    Zapalenie❌- wyleczone 💪

preg.png

• Calineczka90 Autorytet

Wysłany: 15 września, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:

U nas kir aa i dodatkowo hlac c2c2. Kilka poronień na wczesnym etapie ciąży, 5 nieudanych transferów (zawsze miałam wlewy domaciczne z accofilu oraz zastrzyki podskórne). Udało się naturalnie. Jakim cudem nie wiem. Właśnie usypiam mojego 6 miesięcznego ancymona.

Cara, Andzia, Frajda, sylstaa lubią tę wiadomość

preg.png
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 15 września, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calineczka90 wrote:
    U nas kir aa i dodatkowo hlac c2c2. Kilka poronień na wczesnym etapie ciąży, 5 nieudanych transferów (zawsze miałam wlewy domaciczne z accofilu oraz zastrzyki podskórne). Udało się naturalnie. Jakim cudem nie wiem. Właśnie usypiam mojego 6 miesięcznego ancymona.
    Czasami natura nas zaskakuje :) Gratulacje! No u mnie bez sukcesu do tej pory, przez 10 lat nigdy nie zaszłam naturalnie:/ w w ivf najdalej skończyło sie na pustym jaju:(

• Frajda Autorytet

Wysłany: 16 września, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Cara, u nas taka sama kombinacja. Czy lekarze uważają kiry za Wasz główny problem? Nie poddawaj się, z tego co zrozumiałam miałaś tylko jeden transfer z Accofilem, może kolejny się uda 🙂 10 lat starań, zasługujecie w końcu na happy end. Zastanawiam się właśnie jak to jest, że niektórzy z takimi kirami zachodzą w ciążę, rodzą dzieci i dopiero przy kolejnym jest problem albo zachodzą, ale są poronienia, a niektórzy jak my wcale nie zachodzą 😔 Jestem jeszcze przed pierwszym IVF, ale mam nadzieję, że z lekami się uda. Dziewczyny napisały, że to możliwe także pozostaje nam wierzyć i próbować.

Cara lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze🤱 od I 2022

✅ 👩🏼 AMH, BMI, CD138, sonoHSG
    ⭕️ Hashimoto, kirAA, IO

✅ 👱🏻‍♂️

2025
    czerwiec IUI ❌
    wrzesień IVF - ❄️❄️❄️❄️
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 16 września, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś

Teraz lekarze uważają, że problem u nas tkwi w immunologii. Choć na początku oczywiście wszyscy obwiniali moje słabe komórki 😉 Ale skoro nawet z KD sie nie udaje, to wszyscy jednak stawiają na mój KirAA i HLA-C partenra. Ostatnio dwóch różnych lekarzy zaczęło przebąkiwać, że większe szanse mamy z AZ :( Gdynym kilka lat wcześniej wiedziała, że to nie kwestia moich komórek tylko immuno, może zupelnie inaczej potoczyłaby sie nasza historia, walczyłabym do skutku na swoich przy wsparciu immunologa. Ale cóż, czasu nie cofnę.
    Może tylko ja jestem takim beznadziejnym przypadkiem, bo jak widzisz, innym parom się udaje nawet z C2C2. Pozostaje wierzyć i próbować 🤞

Frajda lubi tę wiadomość

• Hannah Przyjaciółka

Wysłany: 18 września, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:

Cara zrób ten cross match metodą FCXM, zapewne dr Jarosz zaleciła Ci tą metodą go wykonać, sądzę że to badanie może dużo wnieść, u nas prawie wszystko zrobione z badań i ostatnio z zaleceń doktor wykonaliśmy cross match i oczywiście okazało się że jest dość wysoki wynik więc zmiana zaleceń do IVF , oczywiście u mnie również kir AA, do tego, przeciwciala przeciwplemnikowe, za dużo komórek NK, jedym słowem immunologia rozłożona cała.

👱‍♀️40
    Wszystkie badania wykonywane od Maja 2024
    AMH 2.21,
    Kariotyp ✅
    Bad. Nasienia 6% ✅
    FSH 8.72
    Wit B,D,C, Żelazo, Ferytyna, Magnez ✅
    Homocysteina 4.40
    Ureoplazma - wyleczone
    10.2024 Histeroskopia - wycięto polipy
    10.2024 Jajowody oba drożne ✅
    CD138- stan zapalny poniżej 5/10
    CD56 do 20% komórek NK w endometrium
    Owulacja z prawego jajnika , lewy Torbiel
    ❌ASA - dodatni 1:10
    Białko S Wolne 101✅
    Białko C aktywne 124✅
    ANA3 - Zerowe ✅
    ❌ANA1 - dodatni miano 1:80
    ❌Trombofia- mutacja MTHFR C677T
    Mutacja 675 w genie PAI-1
    ❌ KIR - AA - (9 nieobecnych)
    ❌ profil linfocytarny - za duża ilość komórek NK 15%
    ❌ Cross-Match 45,2%
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, sama podchodziłam na Accofilu - co prawda nie mam AA, ale prawie, bo posiadam tylko jeden KIR implantacyjny i to nie ten najważniejszy. Na wątkach ciążowych mamy wiele dziewczyn z AA. Ja bym się jednak pozastanawiała szerzej, bo AA swoją drogą, ale przyczyna sytuacji może tkwić gdzie indziej.

Czy było badane okno implantacyjne (część kobiet ma przesunięte i to prowadzi do nieudanych transferów)?
    Czy w ramach immunologii miałaś badane nk dim/bright z wymazu z macicy?
    Czy transfery były robione z kroplówką przeciwskurczową i relanium?
    Ile miałaś łącznie transferów z accofilem, jeden czy osiem?

Gdyby to się działo u mnie, to zadziałałabym przewrotnie i spróbowała z prof. M. Jerzak - immunolog, ale stosuje częściowo inne leki niż koledzy.

• Cara Ekspertka

Wysłany: 20 września, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady :) Cross-match zrobiłam, czekam na wyniki. Tylko tak się zastanawiam, co to ewentualnie zmieni? Są jakieś leki na to, oprócz tych, które i tak biorę?
    Atosiban i inne przeciwskurczowe mialam do większości transferów, ale na wyrost moim zdaniem. Komórki UNK, stan zapalny, inne badania immuno zrobione. Tylko allo-mr (ktorego dr Jarosz nie uznaje a na szczepienia się nigdy nie zdecyduję) oraz okna impntacyjnego nie badałam, ale czytałam sporo badam na ten temat i w żandych nie potwierdzono skuteczności tego badania. Poza tym lekarze mówią, ze w zasadzie to okno trzebaby badać cykl przed każdym transferem, bo receptywność moze się zmieniać. Zresztą nawet tu na forum sporo było dyskusji na ten temat. Jeden lekarz powiedział, że skoro była implantacja (puste jajo) przy standardowym oknie, to na pewno nie tu jest problem. I o dziwo, wtedy nie brałam żadnych leków oprócz progesteronu i estrofemu, a zaszłam najdalej 🤡 Może faktycznie to całe invitro to loteria ;)
    Na ten moment czekam na konsultacje z immunologiem po wynikach cross-match oraz chcę powtórzyć histeroskopię z wycinkami. Ale mam wrażenie,że szukam igly w stogu siana, ciągle kręcę sie w kółko bez efektu :(
    A moze faktycznie trzeba z accofilem próbować do skutku, na razie mialam tylko jeden transfer z większymi dawkami accofilu....

• Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 21 września, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchaj, to że jeden transfer się nie udał to o niczym nie świadczy. Na KIR AA odpowiedzią jest accofil, bardzo wielu osobom pomógł. Nie zapewni Ci sukcesu przy każdym podejściu - może być słaby zarodek, może być nieodpowiednie środowisko w macicy w momencie transferu i wiele innych rzeczy które zniweczą transfer. Jednak myślę, że nie ma sensu podchodzić bez accofilu.

A powiedz jeszcze, czemu podchodzisz na cyklu sztucznym? Zayważyłam że lekarze chętnie tak proponują, ale u mnie sukcesy były właśnie na naturalnym, na który się uparłam. Jeśli kłopot tkwi w grubości endometrium, to są mniej inwazyjne sposoby na jego poprawę...

Przepraszam jeśli za mocno drążę, sama jestem dość zawzięta i z różnymi lekarzami się spotkałam w klinikach - nauczyłam się że warto pytać i kwestionować, bo to mi przyniosło sporo dobrego.

Cara lubi tę wiadomość

• Cara Ekspertka

Wysłany: 21 września, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja9 wrote:
    Słuchaj, to że jeden transfer się nie udał to o niczym nie świadczy. Na KIR AA odpowiedzią jest accofil, bardzo wielu osobom pomógł. Nie zapewni Ci sukcesu przy każdym podejściu - może być słaby zarodek, może być nieodpowiednie środowisko w macicy w momencie transferu i wiele innych rzeczy które zniweczą transfer. Jednak myślę, że nie ma sensu podchodzić bez accofilu.

A powiedz jeszcze, czemu podchodzisz na cyklu sztucznym? Zayważyłam że lekarze chętnie tak proponują, ale u mnie sukcesy były właśnie na naturalnym, na który się uparłam. Jeśli kłopot tkwi w grubości endometrium, to są mniej inwazyjne sposoby na jego poprawę...

Przepraszam jeśli za mocno drążę, sama jestem dość zawzięta i z różnymi lekarzami się spotkałam w klinikach - nauczyłam się że warto pytać i kwestionować, bo to mi przyniosło sporo dobrego.
    Ostatnie podejście, właśnie z accofilem i pełna obstawą immuno, było na naturalnym, kompletna klapa, beta nawet nie drgnęla. Zawsze poprzednio coś się działo, choćby beta ledwo ledwo zaskoczyła. Najdalej zaszłam na sztucznym, więc postanowilśmy powtorzyć ten schemat przy ostatnim zarodku.

• Cara Ekspertka

Wysłany: 21 września, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do endometrium to ja mam taką budowę, że u mnie 8.5 to max ;) Na naturalnym mialam minimum, niewiele ponad 7. Wiem że to słabe wartości, ale kiedyś od ginekologa uslyszlam, że lrzy mojej budowie nie będzie więcej i nie ma co walczyć z naturą

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ