X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Lot samolotem i wakacje po transferze
Odpowiedz

Lot samolotem i wakacje po transferze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • awoz Debiutantka

Wysłany: 22 maja, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doradźcie proszę czy może leciałyście samolotem po transferze albo pytałyście o to swojego lekarza?
    Mogę zrobić transfer w tym cyklu, ale 3-4 dni po mam zaplanowany urlop - lot około 12h z przesiadką, na miejscu leżenie na leżaku. Latam dosc często więc mój organizm jest dość przyzwyczajony, ale czy to mądre lecieć tak od razu po transferze?
    Z drugiej strony mam bardzo wymagającą pracę, pracuje dużo i myślę że takie wakacje i lot będą nadal większym odpoczynkiem dla mojego organizmu niż codzienne obowiązki. Czy lepiej przełożyć transfer na za miesiąc? Doradźcie błagam!

• NovaStaraJa Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leciałam 10 dni po transferze, juz po dodatnim tescie, w podrozy powrotnej poczułam okropny ból brzucha i zaczelam plamic. Nie wiem czy to przypadek, czy to było spowodowane lotem. Drugi raz na pewno bym sie nie odwazyla leciec po transferze.

Starania od 2018
    4x iui
    05.2022 - FET 4AA -> 01.2023 córeczka

Starania o drugiego bobasa od 10.2024
    11.2024 - FET 4CB - ciaza biochemiczna 💔
    01.2025 - FET 4AB (6dniowy) nieudany
    03.2025 - histeroskopia - widoczny w badaniu stan zapalny endometrium, CD138 ujemne, nisza po CC

05.2025 - przygotowania do 2 procedury
  • Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam transfer za granicą. Lekarz mówił, że lot nie jest przeciwwskazaniem. Wrocilam do kraju samolotem i transfer się udał. Później w 6tc leciałam znów samolotem i tego samego wieczoru po powrocie zaczęłam plamić. Niestety straciłam tę ciążę. Lekarze twierdzą że to nie miało związku, ale mi to siedzi w głowie, tym bardziej, że miałam zarodek przebadany i zdrowy genetycznie. Teoretycznie to nie miało prawa się wydarzyć. Wydaje mi się, że tuż po transferze jest jeszcze w miarę bezpiecznie, ale generalnie w początkach ciąży chyba lepiej unikać latania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ