Macica dwurożna
-
nick nieaktualny
-
Tak malo nas jest?ja tez mam dwurozna,staramy sie o dziecko od ponad roku.mam nadz ze nam sie uda..PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
3 lata starań
4x IUI nieudane
I IVF - beta <1
II IVF -
Obecnie 26 tydz ciąży -
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/wady-budowy-macicy-macica-dwurozna-jednorozna-z-przegroda_41934.html wrote:
Macica dwurożna:
nie stanowi problemu w zajściu w ciążę oraz jej donoszeniu, pod warunkiem, że wada jest niewielka. Gdy wada jest większa, może być przyczyną poronień oraz przedwczesnych porodów;
w celu diagnozy stosuje się laparoskopię z histeroskopią;
zwykle przeprowadza się leczenie operacyjne;
Pazyfae lubi tę wiadomość
-
Ja również mam taką przypadłość.
Mój gin nawet specjalnie, aby wytłumaczyć mi na czym polega dwurożność macicy,
narysował mi jak wygląda "normalna macica" i jak ta z dwurożnością.
Zapewniał, że nie ma to wpływu na zajście i donoszenie ciąży.
Oby mówił prawdę -
U mnie właśnie podejrzewa to ginekolożka. Jestem po dwóch poronieniach i powiedziała, że jeżeli wada jest znaczna, to mogło to być przyczyną. Mam skierowanie na histeroskopię po @. Lekarka powiedziała mi, że miała pacjentki, które spokojnie donosiły ciążę z macicą dwurożną i nawet nie wiedziały, że taką mają, to kwestia tego, na ile duża jest wada. Podczas histeroskopii nie tylko to sprawdzą, ale jeżeli jest przegroda, to od razu powinni usunąć i zazwyczaj to wystarczy, żeby zaradzić sytuacji
Przy większej wadzie trzeba też uważniej kontrolować szyjkę macicy, bo często szybciej się skraca i jest mniej wydolna.
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Ja mam podwojna macice-od ok 1, 5 r staramy sie o dzidzie i jak na razie nic tego . Teraz zmienilam lekarza i jestem w trakcie kompletowania wyników. Jak na razie za wysoka prolaktyna 33.65
-
czesc dziewczyny,
u mnie również podejrzenie macicy dwurożnej tudzież przegrody. Jestem po jednym poronieniu w 7tyg i drugiej ciąży samoistnej na samym początku.
Stwierdziłam, że nie spróbuje kolejny raz póki nie wyklucze pewnych rzeczy.
U mnie ginekolog już na usg rzucił takie podejrzenie, było to przed planowaniem ciąży więc zignorowałam wiadomosc.
jestem po histeroskopii, przy której okazji został mi wycięty polip (wyszło dopiero w trakcie badania), natomiast sam zabieg nie dał ostatecznej odpowiedzi. Sama histeroskopia nie daj możliwosci sprawdzenia jamy zewnętrznej od strony brzucha. Lekarz tłumaczył że zdarzają się sytuacje, kiedy kształt przybiera od strony jamy niejednorodny obszar, wtedy sytuacja w której wypalamy, wycinamy przegrodę jest bardzo niebezpieczna bo przy ewentualnej ciąży w wyniku zbyt cienkiej warstwy macica może pęknąc.
Więc uczulam Was co do samej histero - tu ogladamy sam srodek wewnętrzny. Ja zostałam w tym temacie nastraszona.
Miałam jeszcze badanie sonohisterografię przy której wyszło ze kształt od strony jamy brzucha jest jednorodny, czeka mnie jeszcze HSG i ewentualnie ustalimy jakie kroki dalej. -