Mutacje
-
Cześć. Zrobiłam sobie pakiet DNA na trombofilię. Wyszło mi mutacja MTHFR 677C>T homozygotyczne i PAI-1 4G/5G, czyli heterozygota. Czy wiecie może co to oznacza? Z czym się wiąże? Macie jakieś doświadczenia z tym tematem? Do ginekologa za miesiąc dopierostarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Mutacja mthfr odpowiada za przyswajanie witamin z grupy B. W tym.przypadku z reguły zalecane jest przyjmowanie witamin metylowanych. Żeby sprawdzić czy prawidłowo przyswajamy witaminy które brałyśmy do tej pory zaleca się zrobienie badania na poziom Homocysteiny, kwasu foliowego i witaminy b12. Idealny wynik dla homocysteiny to ten pomiędzy 6-8. Jesli wyniki są w normie to znaczy że niczego nie trzeba zmieniać, nasz organizm doskonale sobie radzi z metylacją sztucznego kwasu u mutacja ta nie ma znaczenia. Jeśli będą zawyżone wtedy najlepiej przejść na metyle ( ten sam efekt osiągniemy przy stosowaniu wysokich dawek sztucznego kwasu foliowego - 5mg Richtera) . Jeśli wynik homocysteiny będzie za wysoki i mimo stosowania metyli nie będzie spadać wtedy zalecane jest przejście na dietę z ograniczeniem nabiału oraz mięsa.
Sama mutacja bez hiperhomocysteinemii nie ma znaczenia diagnostycznego w diagnostyce poronień nawykowych.
Mutacja pai może być pośrednią przyczyną poronień ( ale nie musi, dlatego przy kilku poronieniach ja osobiście uważam że dobrze by było poszukać dalej) . Ponieważ ta mutacja wpływa na zagnieżdżanie zarodka zaleca się żeby acard brać od owulacji i przez całą ciążę, oraz heparynę w ciąży(przy homozygocie przez całą ciążę, przy heterozygocie przynajmniej w pierwszym trymestrze).
Badania dodatkowe które warto wykonać:
* białko C i S
* antytrombina III,
* APCR,
* fibrybogen
* czynnik VIII krzepnięciaKasiak89 lubi tę wiadomość
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Starania naturalne od 01/2021
Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔
Starania w klinice od 2023
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔 -
Dzięki wielkie!!!
Kilka zdań i wszystko jasne, jestem bardzo wdzięczna
Na razie szukamy przyczyny dlaczego nigdy w ciążę nie zaszłam, mam nadzieję, że to krok do przodustarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Również mam taką nadzieje i życzę powodzianie. Jeśli nigdy nie byłaś w ciąży to warto zbadać również nasienie partnera- fragmentacja nasienia.Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Starania naturalne od 01/2021
Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔
Starania w klinice od 2023
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔 -
jo_ana wrote:Również mam taką nadzieje i życzę powodzianie. Jeśli nigdy nie byłaś w ciąży to warto zbadać również nasienie partnera- fragmentacja nasienia.
Tylko morfologia słaba, ale nie aż tak, żeby się miało nie udać naturalnie. No i pracujemy nad poprawą.starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -