X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Mutacje

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Zrobiłam sobie pakiet DNA na trombofilię. Wyszło mi mutacja MTHFR 677C>T homozygotyczne i PAI-1 4G/5G, czyli heterozygota. Czy wiecie może co to oznacza? Z czym się wiąże? Macie jakieś doświadczenia z tym tematem? Do ginekologa za miesiąc dopiero :/

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutacja mthfr odpowiada za przyswajanie witamin z grupy B. W tym.przypadku z reguły zalecane jest przyjmowanie witamin metylowanych. Żeby sprawdzić czy prawidłowo przyswajamy witaminy które brałyśmy do tej pory zaleca się zrobienie badania na poziom Homocysteiny, kwasu foliowego i witaminy b12. Idealny wynik dla homocysteiny to ten pomiędzy 6-8. Jesli wyniki są w normie to znaczy że niczego nie trzeba zmieniać, nasz organizm doskonale sobie radzi z metylacją sztucznego kwasu u mutacja ta nie ma znaczenia. Jeśli będą zawyżone wtedy najlepiej przejść na metyle ( ten sam efekt osiągniemy przy stosowaniu wysokich dawek sztucznego kwasu foliowego - 5mg Richtera) . Jeśli wynik homocysteiny będzie za wysoki i mimo stosowania metyli nie będzie spadać wtedy zalecane jest przejście na dietę z ograniczeniem nabiału oraz mięsa.
    Sama mutacja bez hiperhomocysteinemii nie ma znaczenia diagnostycznego w diagnostyce poronień nawykowych.

Mutacja pai może być pośrednią przyczyną poronień ( ale nie musi, dlatego przy kilku poronieniach ja osobiście uważam że dobrze by było poszukać dalej) . Ponieważ ta mutacja wpływa na zagnieżdżanie zarodka zaleca się żeby acard brać od owulacji i przez całą ciążę, oraz heparynę w ciąży(przy homozygocie przez całą ciążę, przy heterozygocie przynajmniej w pierwszym trymestrze).
    Badania dodatkowe które warto wykonać:
    * białko C i S
    * antytrombina III,
    * APCR,
    * fibrybogen
    * czynnik VIII krzepnięcia

Kasiak89 lubi tę wiadomość

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie!!!
    Kilka zdań i wszystko jasne, jestem bardzo wdzięczna :)
    Na razie szukamy przyczyny dlaczego nigdy w ciążę nie zaszłam, mam nadzieję, że to krok do przodu :)

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również mam taką nadzieje i życzę powodzianie. Jeśli nigdy nie byłaś w ciąży to warto zbadać również nasienie partnera- fragmentacja nasienia.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Również mam taką nadzieje i życzę powodzianie. Jeśli nigdy nie byłaś w ciąży to warto zbadać również nasienie partnera- fragmentacja nasienia.
    Zbadaliśmy, jest bardzo dobrze, 8%.
    Tylko morfologia słaba, ale nie aż tak, żeby się miało nie udać naturalnie. No i pracujemy nad poprawą.

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ