X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Podwójna stymulacja
Odpowiedz

Podwójna stymulacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto ma doświadczenie z tzw. podwójną stymulacją polegającą na stymulacji do in vitro, pick-up, 5 dni przerwy i nie czekając na okres kolejna stymulacja?

Jak wpływa to na ilość i jakość komórek jajowych?

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat, próbuje coś znaleźć na ten temat ale nie znajduje zbyt wielu informacji oprócz tego ze raczej to jest protokół dla kobiet z niskim amh, a co w sytuacji jak amh jest w normie a komórki są słabej jakości? Czy któraś z Was wie może coś więcej na temat takiej podwójnej stymulacji?

3x operacje- potworniaki jajników
    4xIUI
    4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc

30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
    06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2017, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Podbijam temat, próbuje coś znaleźć na ten temat ale nie znajduje zbyt wielu informacji oprócz tego ze raczej to jest protokół dla kobiet z niskim amh, a co w sytuacji jak amh jest w normie a komórki są słabej jakości? Czy któraś z Was wie może coś więcej na temat takiej podwójnej stymulacji?
    Ja już mogę na ten temat odpowiedzieć sama, bo poddałam się takiej stymulacji i gorzko żałuję.

W moim przypadku ta stymulacja przyniosła efekty wręcz przeciwne do tego o czym zapewniała klinika. Mniej zarodków i bardzo złej jakości. To była moja najgorsza stymulacja ze wszystkich, masa pieniędzy i odbiło się to negatywnie na moim zdrowiu. Gdybym wiedziała wcześniej to co wiem dziś, nigdy nie pozwoliłabym klinice na taki eksperyment kosztem mojego zdrowia i za takie pieniądze.

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 dziękuje za odpowiedz, a czy taka stymulacja wiąże się z większa ilością skutków ubocznych? Bo piszesz o tym negatywnym skutku na zdrowie...
    Mnie klinika zapewnia ze to taka próba ostatniej szansy żeby poprawić jakość zarodków ale mam straszy mętlik w głowie...

Bea77 lubi tę wiadomość

3x operacje- potworniaki jajników
    4xIUI
    4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc

30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
    06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Bea77 dziękuje za odpowiedz, a czy taka stymulacja wiąże się z większa ilością skutków ubocznych? Bo piszesz o tym negatywnym skutku na zdrowie...
    Mnie klinika zapewnia ze to taka próba ostatniej szansy żeby poprawić jakość zarodków ale mam straszy mętlik w głowie...
    Mnie też skusili mówiąc że zarodki będą lepszej jakości. Nie były, były jakości gorszej. Jeśli chodzi o wpływ na zdrowie to pierwszy okres po miesięcznym faszerowaniu się hormonami mega bolesny. Wymiotowałam z bólu, jeden jajnik szczególnie obolały. Teraz czekam na kolejny okres i nie przychodzi a już 40 dzień cyklu, gdzie normalnie miałam regularne okresy co 28 dni. Nie jestem w ciąży bo robiłam testy. Pewnie będę musiała okres wywołać. Moje AMH spadło na łeb na szyję. Chcialam podejść jeszcze raz, w innej klinice, ale nie wiem czy jeszcze będzie z czym. Klinika sama się przyznała, jak już kończyłam stymulację, że zrobili przede mną tylko około 35 takich stymulacji (2-3 miesiące doświadczenia). Wtedy mi mówili że najbardziej w tym doświadczeni są Włosi, ale tam nie wykazano żadnego pozytywnego wpływu tej metody na powodzenie in vitro, a tutaj proszę taki sukces mają. U mnie to wcale nie był sukces, wręcz przeciwnie. Dobrze jakby się jeszcze ktoś tu wypowiedział kto też miał taką stymulację. Ale prawda jest taka że klinika ma w tym bardzo małe doświadczenie także nie mogą wyciągać daleko idących wniosków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 07:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, jak trafiłam do kliniki w tym roku moje AMH było 2.5. Potem sukcesywnie spadało podczas trzech kolejnych ivf, w tym podwójnej stymulacji. Teraz pewnie jest na poziomie oznaczającym obniżoną płodność. Jeszcze nie sprawdzałam ale zamierzam sprawdzić wkrótce.

• Szansa13 Nowa

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Gdzie robiliście podwójną stymulację?
    Dostaliśmy teraz teraz propozycję i nie wiemy co robić. Jesteśmy juz pi 4 in vitro a 5 punkcjach.
    Wiem ze koszt jest tez duży ale nie wiemy jak duży.
    Możecie pomoc i napisać cos wiecej?

Nika13
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szansa13 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Gdzie robiliście podwójną stymulację?
    Dostaliśmy teraz teraz propozycję i nie wiemy co robić. Jesteśmy juz pi 4 in vitro a 5 punkcjach.
    Wiem ze koszt jest tez duży ale nie wiemy jak duży.
    Możecie pomoc i napisać cos wiecej?

Cześć. Ja robiłam w Invicta Warszawa. Koszt to koszt dwóch in vitro w jednym miesiącu. Nie ma żadnych zniżek za przeprowadzenie stymulacji jednej za drugą. Wygląda to tak że podchodzisz normalnie tak jak do krótkiego protokołu od początku cyklu (start 2 dzień cyklu), potem jakieś 10 dni stymulacja (zależy kto jak się stymuluje) i punkcja jajników. Po punkcji 4 lub 5 dni przerwy i bez czekania na okres kolejna stymulacja w fazie lutealnej cyklu i z luteiną dopochwowo codziennie.

Ta druga stymulacja zaowocowała u mnie dużo mniejszą ilością zapłodnionych komórek (w pierwszej pobrano 11 i 7 było dojrzałych a 6 się zapłodniło. W drugiej stymulacji, w tej fazie poowulacyjnej, pobrano 7, dojrzałych było 5, zapłodniły się 2). Oczywiście nic z tego nie było. Organizm był zbyt przeciążony Menopurem - w sumie w tamtym miesiącu zastrzyki przyjmowałam przez 25 dni łącznie. W fazie poowulacyjnej stymulacja trwała 14 dni co jest za długo i źle wpływa na jakość komórek. Była to trudna stymulacja. Z tych dwóch zapłodnionych komórek jedna dotrwała do blastocysty mrożonej w 6 dobie, ale złej jakości. Ja do tego robiłam PGS NGS więc dodatkowo ta blastocysta miała 3 błędy chromosomalne podczas gdy normalnie moje blastocysty mogły mieć jeden lub maksymalnie 2 błędy.

Potem miałam olbrzymie torbiele na jajnikach, cykle zamieniły mi się na jakiś czas z 28 dniowych w 40-41 dniowe. Dochodziłam do siebie 5 miesięcy. Teraz jest już wszystko ok, ale AMH sporo spadło. Ogólnie to nie było warto. Zapłaciłam jak za dwa pełne podejścia do in vitro.

Dodam jeszcze, że po tych stymulacjach pies z kulawą nogą się mną nie zainteresował. Nie zaproponowali żeby się spotkać i omówić dlaczego ta, tak zachwalana przez nich stymulacja, nie przyniosła pożądanych rezultatów. Po tym podejściu klinika straciła mną zainteresowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 10:08

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ