X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Podwójna stymulacja
Odpowiedz

Podwójna stymulacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto ma doświadczenie z tzw. podwójną stymulacją polegającą na stymulacji do in vitro, pick-up, 5 dni przerwy i nie czekając na okres kolejna stymulacja?

Jak wpływa to na ilość i jakość komórek jajowych?

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat, próbuje coś znaleźć na ten temat ale nie znajduje zbyt wielu informacji oprócz tego ze raczej to jest protokół dla kobiet z niskim amh, a co w sytuacji jak amh jest w normie a komórki są słabej jakości? Czy któraś z Was wie może coś więcej na temat takiej podwójnej stymulacji?

3x operacje- potworniaki jajników
    4xIUI
    4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc

30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
    06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2017, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Podbijam temat, próbuje coś znaleźć na ten temat ale nie znajduje zbyt wielu informacji oprócz tego ze raczej to jest protokół dla kobiet z niskim amh, a co w sytuacji jak amh jest w normie a komórki są słabej jakości? Czy któraś z Was wie może coś więcej na temat takiej podwójnej stymulacji?
    Ja już mogę na ten temat odpowiedzieć sama, bo poddałam się takiej stymulacji i gorzko żałuję.

W moim przypadku ta stymulacja przyniosła efekty wręcz przeciwne do tego o czym zapewniała klinika. Mniej zarodków i bardzo złej jakości. To była moja najgorsza stymulacja ze wszystkich, masa pieniędzy i odbiło się to negatywnie na moim zdrowiu. Gdybym wiedziała wcześniej to co wiem dziś, nigdy nie pozwoliłabym klinice na taki eksperyment kosztem mojego zdrowia i za takie pieniądze.

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 dziękuje za odpowiedz, a czy taka stymulacja wiąże się z większa ilością skutków ubocznych? Bo piszesz o tym negatywnym skutku na zdrowie...
    Mnie klinika zapewnia ze to taka próba ostatniej szansy żeby poprawić jakość zarodków ale mam straszy mętlik w głowie...

Bea77 lubi tę wiadomość

3x operacje- potworniaki jajników
    4xIUI
    4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc

30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
    06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Bea77 dziękuje za odpowiedz, a czy taka stymulacja wiąże się z większa ilością skutków ubocznych? Bo piszesz o tym negatywnym skutku na zdrowie...
    Mnie klinika zapewnia ze to taka próba ostatniej szansy żeby poprawić jakość zarodków ale mam straszy mętlik w głowie...
    Mnie też skusili mówiąc że zarodki będą lepszej jakości. Nie były, były jakości gorszej. Jeśli chodzi o wpływ na zdrowie to pierwszy okres po miesięcznym faszerowaniu się hormonami mega bolesny. Wymiotowałam z bólu, jeden jajnik szczególnie obolały. Teraz czekam na kolejny okres i nie przychodzi a już 40 dzień cyklu, gdzie normalnie miałam regularne okresy co 28 dni. Nie jestem w ciąży bo robiłam testy. Pewnie będę musiała okres wywołać. Moje AMH spadło na łeb na szyję. Chcialam podejść jeszcze raz, w innej klinice, ale nie wiem czy jeszcze będzie z czym. Klinika sama się przyznała, jak już kończyłam stymulację, że zrobili przede mną tylko około 35 takich stymulacji (2-3 miesiące doświadczenia). Wtedy mi mówili że najbardziej w tym doświadczeni są Włosi, ale tam nie wykazano żadnego pozytywnego wpływu tej metody na powodzenie in vitro, a tutaj proszę taki sukces mają. U mnie to wcale nie był sukces, wręcz przeciwnie. Dobrze jakby się jeszcze ktoś tu wypowiedział kto też miał taką stymulację. Ale prawda jest taka że klinika ma w tym bardzo małe doświadczenie także nie mogą wyciągać daleko idących wniosków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 07:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, jak trafiłam do kliniki w tym roku moje AMH było 2.5. Potem sukcesywnie spadało podczas trzech kolejnych ivf, w tym podwójnej stymulacji. Teraz pewnie jest na poziomie oznaczającym obniżoną płodność. Jeszcze nie sprawdzałam ale zamierzam sprawdzić wkrótce.

• Szansa13 Nowa

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Gdzie robiliście podwójną stymulację?
    Dostaliśmy teraz teraz propozycję i nie wiemy co robić. Jesteśmy juz pi 4 in vitro a 5 punkcjach.
    Wiem ze koszt jest tez duży ale nie wiemy jak duży.
    Możecie pomoc i napisać cos wiecej?

Nika13
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szansa13 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Gdzie robiliście podwójną stymulację?
    Dostaliśmy teraz teraz propozycję i nie wiemy co robić. Jesteśmy juz pi 4 in vitro a 5 punkcjach.
    Wiem ze koszt jest tez duży ale nie wiemy jak duży.
    Możecie pomoc i napisać cos wiecej?

Cześć. Ja robiłam w Invicta Warszawa. Koszt to koszt dwóch in vitro w jednym miesiącu. Nie ma żadnych zniżek za przeprowadzenie stymulacji jednej za drugą. Wygląda to tak że podchodzisz normalnie tak jak do krótkiego protokołu od początku cyklu (start 2 dzień cyklu), potem jakieś 10 dni stymulacja (zależy kto jak się stymuluje) i punkcja jajników. Po punkcji 4 lub 5 dni przerwy i bez czekania na okres kolejna stymulacja w fazie lutealnej cyklu i z luteiną dopochwowo codziennie.

Ta druga stymulacja zaowocowała u mnie dużo mniejszą ilością zapłodnionych komórek (w pierwszej pobrano 11 i 7 było dojrzałych a 6 się zapłodniło. W drugiej stymulacji, w tej fazie poowulacyjnej, pobrano 7, dojrzałych było 5, zapłodniły się 2). Oczywiście nic z tego nie było. Organizm był zbyt przeciążony Menopurem - w sumie w tamtym miesiącu zastrzyki przyjmowałam przez 25 dni łącznie. W fazie poowulacyjnej stymulacja trwała 14 dni co jest za długo i źle wpływa na jakość komórek. Była to trudna stymulacja. Z tych dwóch zapłodnionych komórek jedna dotrwała do blastocysty mrożonej w 6 dobie, ale złej jakości. Ja do tego robiłam PGS NGS więc dodatkowo ta blastocysta miała 3 błędy chromosomalne podczas gdy normalnie moje blastocysty mogły mieć jeden lub maksymalnie 2 błędy.

Potem miałam olbrzymie torbiele na jajnikach, cykle zamieniły mi się na jakiś czas z 28 dniowych w 40-41 dniowe. Dochodziłam do siebie 5 miesięcy. Teraz jest już wszystko ok, ale AMH sporo spadło. Ogólnie to nie było warto. Zapłaciłam jak za dwa pełne podejścia do in vitro.

Dodam jeszcze, że po tych stymulacjach pies z kulawą nogą się mną nie zainteresował. Nie zaproponowali żeby się spotkać i omówić dlaczego ta, tak zachwalana przez nich stymulacja, nie przyniosła pożądanych rezultatów. Po tym podejściu klinika straciła mną zainteresowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 10:08

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ