X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Pojedyncze plemniki w ejakulacie a in vitro
Odpowiedz

Pojedyncze plemniki w ejakulacie a in vitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Po ponad roku starań postanowiłam w końcu napisać, bo chyba nie radzę sobie z obecną sytuacją. :( Ponad rok temu rozpoczęliśmy starania. Ja: niedoczynność tarczycy + hashi, pod stałą kontrolą lekarza, wyniki w normie. Po ok. pół roku pojawiły sięcykle bezowulacyjne, było ich kilka, zaczęliśmy szukać przyczyny, stale będąc w przekonaniu, że problem leży po mojej stronie. W kwietniu podejrzenie guza jajnika, który po laparoskopii okazał się torbielą prostą. Aktualnie cykle jak w zegarku, owulacja potwierdzona co miesiąc. Stwierdziłam, że trzeba przebadać męża i tu szok... POJEDYNCZE PLEMNIKI W EJAKULACIE w polu widzenia (typ a, b i c). Udaliśmy się do Gyncentrum. Trochę czytałam wcześniej, byliśmy zdecydowani na wszystko. Na wizycie pani doktor, której nazwiska ze względu na RODO podawać nie będę potraktowała nas tak, że ekspedientka w sklepie mięsnym ma chyba więcej empatii. Popatrzyła tylko na wynik i powiedziała, że "to się nawet do in vitro nie kwalifikuje"... Zaznaczyła również, że można szukać przyczyny, ale szanse marne. Zrobiliśmy badania genetyczne i hormonalne - czekamy na wyniki. Pytanie do Was, czy któraś z Was miała podobną sytuację i czy in vitro się powiodło?

atdc20mmyu84cdr0.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przede wszystkim poszukaj dobrego androloga bo sprawa jest poważna. Tym nie powinien zajmować się ginekolog. Poza hormonami, które zrobiliście i genetyką konieczne USG jąder w celu wykluczenia żylaków i innych nieprawidłowości.
    Nie wiem na jakiego lekarza trafiłaś ale udaje się in vitro nawet w przypadku azoospermii, kiedy w badaniu nasienia w ogóle nie ma plemników (wiadomo, że nie zawsze ale nie można zupełnie na początku jeszcze przed całą diagnostyką mówić, że się nie uda). Jest cały dział na forum- Męskie sprawy i tam możesz uzyskać więcej informacji. Ale nic jeszcze nie jest stracone! Dopóki są plemniki jest szansa na ciążę :-)

m_d_f lubi tę wiadomość

• Cynthia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę u urologa mamy w czwartek. Też czytałam historie par, u których w ogóle nie stwierdzono plemników w nasieniu a ICSI się udało, bo znaleźli plemniki w jądrach lub nadjądrzach podczas biopsji, dlatego załamałam się jak doktorka w Gyncentrum skresliła nas na pierwszej wizycie, na podstawie tak naprawdę tylko jednego, pierwszego wyniku nasienia. Od kliniki specjalizującej się w leczeniu niepłodności oczekiwałam jakiegos pokierowania na dalszą drogę, tak jak pisE Zizu97, jakiś androlog, urolog, szukanie przyczyny, a tu nic. Szczerze mówiąc mój świat na sekundę runął. :( Czy ktoś miał podobne wyniki badań? Czekam na Wasze historie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 21:45

atdc20mmyu84cdr0.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ