Forum Starając się z pomocą medyczną Pomoc w interpretacji wyników.
Odpowiedz

Pomoc w interpretacji wyników.

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 18 marca 2015, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam dziś wyniki badań. Robione były w 4dc. Mozecie mi powiedzieć czy wszystko ok? (W nawiasach normy).

    TSH 1,87 ulU/ml (0,4-4)
    FT3 2,85 pg/ml (1,8-4,2)
    FT4 1,05 ng/dl (0,89-1,76)
    LH 5,4 mlu/ml (1,1-11,6)
    FSH 5,99 mlu/ml (2,8-14,4)
    Estradiol 32,10 pg/ml (0-160)
    PRL 8,44 ng/ml (1,9-25).

    Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 17:47

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 marca 2015, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dobre. Stosunek LH do FSH wynosi 0.9 bliski 1,czyli ok.

  • mrth666 Autorytet
    Postów: 338 353

    Wysłany: 18 marca 2015, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna LH i FSH idealne :)

    w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 18 marca 2015, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. A estradiol i TSH?

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • mrth666 Autorytet
    Postów: 338 353

    Wysłany: 18 marca 2015, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    Dzięki dziewczyny. A estradiol i TSH?
    TSH wydaje mi się dobre, miałam podobny wynik z którym byłam u endokrynologa i nie miała zastrzeżeń. A estriadol chyba też bo w końcu mieści się w normach :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 20:07

    Anja89, Marudaruda lubią tę wiadomość

    w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 04:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrth666 dziękuję, pocieszylas mnie z tym TSH. U mnie w okolicy nie ma ginekolog - endokrynolog, a zwykli gin.czesto bagatelizuja TSH, więc nie miałabym kogo zapytac :)

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 765

    Wysłany: 4 maja 2018, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, podpinam się :) O to moje wyniki hormonów (2 dc), niestety nie mam podanych norm jeszcze (spisywałam ze strony laboratorium):

    FSH 9,20 mIU/ml
    LH 5,45 mIU/ml
    Estradiol 58,08 pg/ml
    AMH 2,39 ng/ml

    Zastanawia mnie stosunek LH do FSH, który wynosi mniej niż 0,6 i sugerowałby niskie AMH, a AMH mam całkiem niezłe :/ Druga przyczyna, to jakieś problemy z przysadką (?), ale wtedy prolaktyna powinna być podwyższona (?), a ja zawsze mam ją w normie (i to nie na granicy górnej normy, tylko w normie nomie :)). Czy ktoś wie, o co może chodzić? Help :)

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 5 maja 2018, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Dziewczyny mądrego poglądu na sprawę potrzebuję. 15 DC pęcherzyk na prawym 14 mm, na lewym widoczny prawdopodobnie płyn po pęknięciu.
    Kontrola progesteronu z powodu krwawień wyniki nastepujace:
    19 DC - 11
    21 DC - 6,60
    23 DC - 5,11
    Cykle z reguły 29 dniowe. Ale ten zapowiada się odrobinę krótszy choć może to tylko złudzenie. Poprzedni progesteron 7 dni po owu 23. Ale nie sprawdzałam spadków.

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 5 maja 2018, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nic?

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • e_mil_ka Autorytet
    Postów: 5176 3234

    Wysłany: 5 maja 2018, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isaura81 wrote:
    Nikt nic?

    Jak dla mnie owulki nie bylo. Progesteron za niski. Moze poźna owulka bedzie?

    Marudaruda lubi tę wiadomość

    km5sbd3m9cmh5pox.png
    Emilka
    22.09.2016 r. - punkcja, hiperka, transfer przełożony- 5 *
    5 x crio = 3 x cb :(
    29.06.20 - cn - oczekiwanie na zarodek
    15.09.20 - czekamy na Igunię :)
    04.03.21 - Igunia na świecie
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 5 maja 2018, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli o mnie chodzi, mogła być owulacja ale na pewno jest niedobór progesteronu i nic nie wyjdzie z tego, trzeba by pokazać wyniki lekarzowi i brać duphaston lub luteinę na 2 fazę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 15:24

    Marudaruda lubi tę wiadomość

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 7 maja 2018, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w celu uzupełnienia bo moze któraś będzie w podobnej sytuacji. Według gina obu była o czym świadczy progesteron pow. 8. Cykl był krótki bo 25 dniowy więc odnotowalam prawdopodobnie wynik już po spadku który u mnie jest bardzo szybki (sprawdzałyśmy niedomogę lutealna). Jako ciekawostka od ginekologa idealny poziom progesteronu określa się 7 dni przed @ ( przy regularnych).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 21:09

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 maja 2018, 07:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spadek progesteronu na wyniku świadczył, że owulacja była szybciej. Przez co skrócił się również przez to cykl.
    Ta 11 nie była tragicznym wynikiem, ale Duphaston nie zaszkodzi.

  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 8 maja 2018, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 1003 zaprosilam cię na priv bo mam pytani jeśli mozna

    Ania1003 lubi tę wiadomość

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 14 maja 2018, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po zebraniu wszystkich badań gin stwierdziła że jak dla niej to był cykl bezowulacyjny. Stąd szybkie plamienia i krótki cykl. Zaczynamy nowy.

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2018, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie do końca tak musi być że bezowulacyjny.
    Ja owulki miałam przy PRG 8.
    Zależy co gin jeszcze widziała na usg. Bo ja zawsze miałam ciałko.
    A plamienia to wynik niskiego proga- też miałam. Nie pomoże przy zagnieżdżaniu. Dlatego trzeba suplementować.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ