X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy u niej i u niego.
Odpowiedz

Problemy u niej i u niego.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Elisabeth Nowa

Wysłany: 25 listopada 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    od jakiegoś czasu zaglądam nieśmiało na forum i czytam porady i wsparcie, jakiego sobie udzielacie. Zdecydowałam się więc napisać i poprosić Was o pomoc, bo po dzisiejszej wizycie ciężko mi pozbierać myśli.

Staramy się o Dziecko od ponad 2 lat. Po początkowych 3-4 miesiącach bezskutecznych prób zajścia w ciążę wykonałam u siebie pełną diagnostykę hormonalną, badanie USG, cytologię itp, badania toksoplazmozy, hba, hbv, hiv itp itd. Wyniki w normie, bez żadnych negatywnych niespodzianek. 3 różnych cenionych ginekologów stwierdziło, że ze mną wszystko ok, z wyjątkiem niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Zgłosiłam się do endokrynologa, Letrox działa, TSH teraz w normie od dłuższego czasu (wynik 1,600), tarczyca się nie zmniejsza i guzków też nie widać.

U mojego męża wyszła obniżona jakość nasienia (plemniki o prawidłowej budowie - 2%) + bakterie enterococcus faecalis i escherichia coli. Mąż nie odczuwał żadnych objawów, lecz leczył się 1,5 roku - łącznie z końskimi dawkami antybiotyków, m.in. gentamycyny. Wykonał po jakimś czasie kontrolnie badania (m.in z cewki) w innym laboratorium i tam bakterie nie wyszły. Zaczęliśmy znów intensywniej starać się o dziecko. Minął rok i niestety nadal nic. Zgłosiliśmy się do jednej z klinik leczenia niepłodności. Dostaliśmy już na pierwszej wizycie szereg badań do wykonania.
    AMH, ANA1, ANA2, wymaz bakteryjny, CHUM, cytologia, krzywa cukrowa, insulina. Wszystkie badania z wyjątkiem AMH, OK. U Męża wykonano: posiew tlenowy nasienia, CHUM, MIOXSYS, HBA, badanie nasienia. Badanie nasienia poprawilo sie (plemniki o prawidłowej budowie - 3%)

To, co nas martwi to:
    - w nasieniu znów pojawił się enterococcus faecalis i escherichia coli (i znów bez żadnych dolegliwosci bólowych. Dodam, że badania wykonano w tym samym laboratorium, w którym wykonywano je za pierwszym razem (nie w tym, co z cewki).
    - HBA - 64%
    - AMH - 0,991 (norma 0,711-7,59)
    Ja mam 30 lat, a mój Mąż 32.

Nie ukrywam, że po dzisiejszej wizycie u lekarza jestem bardzo roztrzęsiona. Lekarz rekomendował in vitro, gdyż inseminacja wg niego może nie wyjść, a o naturalnej ciąży możemy zapomnieć. Chciałabym się Was zapytać czy byliście w podobnej sytuacji przy podobnych wynikach? Jak u Was to się rozwiązało?
    Dodam jeszcze, że zlecono nam kolejne badania:
    Spermbion i Kariotyp u Męża, a u mnie Kariotyp, FMR1 i SonoHSG u mnie.

Koszty badań i wizyt są horrendalne i chciałabym doradzić się czy wg. Was wszystko z w/w rzeczywiście jest potrzebne i niezbędne?

Dziękuję Wam wszystkim z góry za rady.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2022, 13:30

• szkaradnyszkaradek Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elisabeth wrote:
    Cześć,
    od jakiegoś czasu zaglądam nieśmiało na forum i czytam porady i wsparcie, jakiego sobie udzielacie. Zdecydowałam się więc napisać i poprosić Was o pomoc, bo po dzisiejszej wizycie ciężko mi pozbierać myśli.

Staramy się o Dziecko od ponad 2 lat. Po początkowych 3-4 miesiącach bezskutecznych prób zajścia w ciążę wykonałam u siebie pełną diagnostykę hormonalną, badanie USG, cytologię itp, badania toksoplazmozy, hba, hbv, hiv itp itd. Wyniki w normie, bez żadnych negatywnych niespodzianek. 3 różnych cenionych ginekologów stwierdziło, że ze mną wszystko ok, z wyjątkiem niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Zgłosiłam się do endokrynologa, Letrox działa, TSH teraz w normie od dłuższego czasu (wynik 1,600), tarczyca się nie zmniejsza i guzków też nie widać.

U mojego męża wyszła obniżona jakość nasienia (plemniki o prawidłowej budowie - 2%) + bakterie enterococcus faecalis i escherichia coli. Mąż nie odczuwał żadnych objawów, lecz leczył się 1,5 roku - łącznie z końskimi dawkami antybiotyków, m.in. gentamycyny. Wykonał po jakimś czasie kontrolnie badania (m.in z cewki) w innym laboratorium i tam bakterie nie wyszły. Zaczęliśmy znów intensywniej starać się o dziecko. Minął rok i niestety nadal nic. Zgłosiliśmy się do jednej z klinik leczenia niepłodności. Dostaliśmy już na pierwszej wizycie szereg badań do wykonania.
    AMH, ANA1, ANA2, wymaz bakteryjny, CHUM, cytologia, krzywa cukrowa, insulina. Wszystkie badania z wyjątkiem AMH, OK. U Męża wykonano: posiew tlenowy nasienia, CHUM, MIOXSYS, HBA, badanie nasienia. Badanie nasienia poprawilo sie (plemniki o prawidłowej budowie - 3%)

To, co nas martwi to:
    - w nasieniu znów pojawił się enterococcus faecalis i escherichia coli (i znów bez żadnych dolegliwosci bólowych. Dodam, że badania wykonano w tym samym laboratorium, w którym wykonywano je za pierwszym razem (nie w tym, co z cewki).
    - HBA - 64%

Nie ukrywam, że po dzisiejszej wizycie u lekarza jestem bardzo roztrzęsiona. Lekarz rekomendował in vitro, gdyż inseminacja wg niego może nie wyjść, a o naturalnej ciąży możemy zapomnieć. Chciałabym się Was zapytać czy byliście w podobnej sytuacji przy podobnych wynikach? Jak u Was to się rozwiązało?

Koszty badań i wizyt są horrendalne i chciałabym doradzić się czy wg. Was wszystko z w/w rzeczywiście jest potrzebne i niezbędne?

Wg mnie jeżeli chcesz podchodzić naturalnie to musicie się pozbyć tych paskudnych bakterii, a jak się zdecydujecie na in vitro to nasienie zostanie odwirowane i można olać bakterie , ale podpytaj jeszcze w klinice jak oni to widzą.

marianmalinowski.pl/kalkulator-porodu/
    matkaaptekarka.pl/dobre-witaminy-prenatalne-dla-kobiet-planujacych-ciaze-w-ciazy-i-karmiacych-piersia-ranking/
    pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
    mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/choroby-w-ciazy/cukrzyca-ciazowa/
    akademiaplodnosci.pl/blog/2020/09/04/002-poczatki-naszej-diety-podczas-staran-podcast/
    holistyczniezdrowi.pl/holistycznie-zdrowy-podcast
    natuli.pl/10-ksiazek-o-rodzicielstwie-ktore-warto-miec-w-domowej-bibliotece
    gdzierodzic.info/anioly-rodzic-po-ludzku-2022/
    akcesoria.zaufajpoloznej.pl/produkt/zestaw-porodowy/
    www.kappahl.com/pl-PL/ona/Bielizna/Staniki/amningsbh/biustonosz-bezszwowy-dla-kobiet-karmiacych-2-pack/740837/
    www.srokao.pl/2017/02/analiza-atoperal-baby-plus.html
    czytamyetykiety.pl/produkt-kosmetyczny/waterwipes-chusteczki-nasaczane-czysta-woda/
    www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/zestawy-3w1/p/2_184
    www.panmaterac.pl/materace-dla-niemowlat-6
  • Kluska Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli planujecie ivf to nie ma sensu robić hsg tylko działać. Jeśli jednak nadal chcecie próbować naturalnie to musicie znaleźć androlog który wyleczy bakterie i bezwzględnie Sono hsg. U nas wszystkie wyniki super a oba jajowody niedrożne, mogłabym czekać kolejne lata bez szans powodzenia.

preg.pngage.png[/url]

Artvimed Kraków

06.25 transfer 5BB, 6dpt 38.4, 10dpt 200, 12dpt 376, 14dpt 880, 30dpt zarodek z ❤️🍀

02.25 histeroskopia

11.24 transfer ❄️, biochem

11.22 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.23 Z jest na świecie ❤️♀️

10.22 mamy 4 zdrowe ❄️
    09.22 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR
    💊Wysokie NK maciczne
    💊 Zapalenie endometrium

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • Nela3 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elisabeth wrote:
    Cześć,

To, co nas martwi to:
    - HBA - 64%

Moim zdaniem idz w invitro, szkoda czasu i kasy na inseminacje. Oczywiście jak sprawdzisz drożność i będzie Ok to możesz dalej próbować naturalnie, czasami cuda się zdarzają ale przy tym AMH raczej czasu nie macie.
    No i przede wszystkim te bakterie, skoro były wyleczone to skąd się wzięły znów te same?😳
    Trochę dziwne - czytałaś skąd się biorą takie zakażenia?

Babulka lubi tę wiadomość

👩‍🦰kir AA, hashimoto, 56kg
    AMH 2023 3,2
    drożność ✅
    🧔🏻Morfo 3%, ilość 235mln/ml, żywe 73%, ruchliwość 33%, HBA 56% IgG ok, DFI 11,6% ok (norma <12), HDS 22% (norma <15%) test HOS 50% norma (>58%)
    Kariotypy mamy ok✅
    Allo mlr 40%✅
    Starania od 5 lat.
    🧪3IUI 😔
    💉1IVF 10.2021 Parens PICSI IMSI 13 komórek 10 dojrzałych>8 zapłodniło się prawidłowo>2 blastki 5AB 5CC
    ➡️ ET 5AB 5CC beta 9dpt <0,1😔 (metypred, accofil, embryoglue)
    💉2IVF 10.2022 Parens PICSI IMSI ZyMot 13 komórek 8 dojrzałych>6 zapłodniło się prawidłowo >1❄️5BC
    Hiperstymulacja
    02.2023 histeroskopia - stan zapalny endometrium ❌ usunięcie mini przegrody macicy 🤯
    04.2023 Teravid 2x2, metronidazol
    ➡️ 07.2023 transfer odwołany, zarodek zdegenerował
    Zmiana kliniki => NOVUM WAWA
    3IVF💉08.2023 IMSI, ZYMOT => 6 komórek>6 dojrzałych=>6❄️😍
    ➡️ 10.2023 FET M.1 cykl sztuczny beta 7dpt 39 10dpt 156
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ