X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Prolaktyna 8 razy za wysoka po obciążeniu
Odpowiedz

Prolaktyna 8 razy za wysoka po obciążeniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Malojka Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze względu na to że miałam prolaktyne za wysoką (raz 28 ng/ml i raz 31 ng/ml) przy normie 25 ng/ml, lekarz zlecił mi badania po obciążeniu i mam wyniki:
    17, 45 ng/ml na czczo
    98,84 ng/ml po godzinie
    149.47 ng/ml po 2 godzinach

Jak to interpretować, że na czczo tym razem wyszło w normie, a po dwóch godzinach 8 razy zwiększona…dodam że owulacje zachodzą prawidłowo, ale ostatnio po owulacji(podwójnej) miałam progesteron tylko 4…

Jak u was to wyglądało z zachodzeniem w ciążę przy takiej prolaktynie i czy to się leczy farmakologicznie?

• Tindaya Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja osobiście z interpretacją zdaję się na lekarza ale co do prolaktyny to robili mi też podobny test i miałam wszystkie trzy poza normą.
    Zrobili mi rezonans i wyszło że mam guz który odpowiada za podwyższony poziom prolaktyny.

To można leczyć, są leki na obniżenie prolaktyny i widziałam komentarze dziewczyn którym się udało zajść po obniżeniu. Poszukaj sobie tutaj na forum, jest sporo informacji.

Mnie leczenie tego nic nie dało. Też są lekarze którzy nie chcą tego ruszać jeśli cykl nie jest zaburzony.
    Niektórzy wręcz mówią że jeśli jest trochę ponad normę to nawet lepiej dla potencjalnej ciąży.

💃37 lat
    Ponad 2 lata starań
    Hiperprolaktynemia - pod kontrolą
    Polip endometrium ✂️
    Zapalenie endometrium
    16.01 biopsja kontrolna endo
    10.02 wyniki OK 🌟
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ