Prolaktyna 8 razy za wysoka po obciążeniu
-
Ze względu na to że miałam prolaktyne za wysoką (raz 28 ng/ml i raz 31 ng/ml) przy normie 25 ng/ml, lekarz zlecił mi badania po obciążeniu i mam wyniki:
17, 45 ng/ml na czczo
98,84 ng/ml po godzinie
149.47 ng/ml po 2 godzinach
Jak to interpretować, że na czczo tym razem wyszło w normie, a po dwóch godzinach 8 razy zwiększona…dodam że owulacje zachodzą prawidłowo, ale ostatnio po owulacji(podwójnej) miałam progesteron tylko 4…
Jak u was to wyglądało z zachodzeniem w ciążę przy takiej prolaktynie i czy to się leczy farmakologicznie?
-
Hej! Ja osobiście z interpretacją zdaję się na lekarza ale co do prolaktyny to robili mi też podobny test i miałam wszystkie trzy poza normą.
Zrobili mi rezonans i wyszło że mam guz który odpowiada za podwyższony poziom prolaktyny.
To można leczyć, są leki na obniżenie prolaktyny i widziałam komentarze dziewczyn którym się udało zajść po obniżeniu. Poszukaj sobie tutaj na forum, jest sporo informacji.
Mnie leczenie tego nic nie dało. Też są lekarze którzy nie chcą tego ruszać jeśli cykl nie jest zaburzony.
Niektórzy wręcz mówią że jeśli jest trochę ponad normę to nawet lepiej dla potencjalnej ciąży. -