Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • WeterankaP Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacjo!ogromne gratulacje 🥰cieszę się, że wszystko dobrze się skończyło a Klara pozdrawia śliczną Gaję!

Magan, zdrowiej !

👩🏼33 l.
    2012 rozpoczęcie starań
    3 pełne procedury -7 naszych zarodków :2014😿😿2018😿😿2020 😿😿😿
    24.04.2022 AZ PL- biochem👎
    27.09.2022-AZ PL- biochem👎
    03.12.2022-AZ- Reprofit👎coś drgnęło
    09.01.2023- AZ Reprofit-7 dpt: beta -81,88, prog 21,26; 9 dpt: beta 168,66, prog 26,29;11 dpt: beta 302,62, prog 20,40;14 dpt: beta 978,57 prog 22,50;16 dpt: beta 2043,2 🚀;21 dpt: beta 10988,58, prog 22,94
    1.02.2023 -USG- jest ❤️ 5t+6
    9.03.2023- SANCO-PRAWIDŁOWY zdrowa dziewczynka 👧🏼
    17.03.2023- prenatalne- 6,5 cm🥰
    2.05.2023-prenatalne II-300g wad nie wykryto
    14.07.2023-2400g
    30.07.2023-2700g
    16.09.2023, 17:17, córka 10/10
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja- gratulacje, dobrze ze wszystko sie dobrze skonczylo, mala jest cudowna 🥰

Mnie na sam koniec takie zaparcia dopadly, ze walcze o przetrwanie codziennie. Bol okropny, wszystko tam na dole juz mnie boli 🙈🤣

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:
    Kochane dziękuje Wam za kciuki, tak mała się urodziła w środę 25.10.2023 niestety po CC. Wzięli mnie do próbnej oct, okazało się że mam rozwarcie, rano zaczął odchodzić czop i były skończę których nie interpretowałam jako poród bi brzuch się napisał do góry i jak wpadły panie położne to byłam prEstrachana bo dziecku spadało tętno. Kazały się szybko ruszać głównie brzuchem i oddychać a potem podały tą próbna dawkę oksytocyny i już leciało ciagle to samo pils 180 i spadek na 80 w pol minuty kazali się przebierać i czekali na sali operacyjnej. I tak powitałem moją Gaję.
    Karmie cały czas bo nie chce odejść od cyca, aż mam nawał pokarmu i wszystko boli ale cóż. Musimy jeszcze skontrolować słuch do 3 niesiecy bo coś noe bardzo wyszło. To tak kochane w skrócie.
    Pistacja serdecznie gratuluję ❤️😘🎉
    Cieszcie się sobą i wszystkiego dobrego!
    Ja od wczoraj też już tulę swoje szczęście 🥰

Sasanka55.., Magra3, I gave up, Nobi, Ewa3bit, Monika29, Salome, WiosnyFanka, Giosiek, mlia lubią tę wiadomość

Starania 10 lat
    36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️

age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:
    Moja królewna https://zapodaj.net/plik-oUPXCcesPn
    Jest cuuuuudowna 😍😍😍

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki kochane wczoraj przyszedł na świat nasz największy, najbardziej wyczekany cud, nasz synek ❤️
    Jest po prostu idealny chociaż maluśki bo waży raptem 2100g i ma 45cm. Ale jest silny i zdrowy a to najważniejsze. Dla mnie ideał 🥰
    Odezwę się za jakiś czas bo teraz nie mogę oderwać oczu od tego cudownego małego człowieczka, więc telefon i forum idzie w odstawkę 😉
    Życzę każdej z Was takiego ogromnego szczęścia ❤️, patrząc na niego wiem, że ta jakże okrutna i wyczerpująca walka miała sens, było warto wylać każdą łzę i wydać każdą złotówkę, żeby być teraz w tym miejscu. Dziękuję Bogu za możliwość skorzystania z AZ, to jest cud nad cudami a mały jest w 1000% naszym ukochanym dzieckiem ❤️❤️❤️
    Ogromne kciuki za staraczki ✊✊✊ i powodzenia dla tych, które za chwilę dołączą do grona szczęśliwych mam 🥰

Sasanka55.., Kikulek1994, aaaania87, Zenula, Magra3, Mati W., I gave up, Nobi, Ewa3bit, pelka, Oshin, Megi-x, The_sleeping_beauty, Salome, Magan, WiosnyFanka, Atika, Giosiek, Monika29, mlia, WeterankaP, Virginia, Czarna lubią tę wiadomość

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacjo, Mala <3 Z calego serca Wam gratuluje i zycze duzo, duzo zdrowia 🍀🍀🍀🍀

mała lubi tę wiadomość

• aaaania87 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Dziewczynki kochane wczoraj przyszedł na świat nasz największy, najbardziej wyczekany cud, nasz synek ❤️
    Jest po prostu idealny chociaż maluśki bo waży raptem 2100g i ma 45cm. Ale jest silny i zdrowy a to najważniejsze. Dla mnie ideał 🥰
    Odezwę się za jakiś czas bo teraz nie mogę oderwać oczu od tego cudownego małego człowieczka, więc telefon i forum idzie w odstawkę 😉
    Życzę każdej z Was takiego ogromnego szczęścia ❤️, patrząc na niego wiem, że ta jakże okrutna i wyczerpująca walka miała sens, było warto wylać każdą łzę i wydać każdą złotówkę, żeby być teraz w tym miejscu. Dziękuję Bogu za możliwość skorzystania z AZ, to jest cud nad cudami a mały jest w 1000% naszym ukochanym dzieckiem ❤️❤️❤️
    Ogromne kciuki za staraczki ✊✊✊ i powodzenia dla tych, które za chwilę dołączą do grona szczęśliwych mam 🥰

Ale niespodzianka 😊 wszystkiego najlepszego dla Was. Cieszcie się sobą teraz 💚💚💚 dużo zdrówka

mała lubi tę wiadomość

age.png

Synek 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg 🥰
  • Zenula Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Gratulacje!! Szczęśliwości❤️❤️❤️❤️

mała lubi tę wiadomość

age.png
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:

Gratulacje i dużo zdrówka dla Was 💚💚💚

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • Magra3 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Śpieszyło się małemu do tulenia przez mamusie😊 ogromne gratulacje. To prawda to jest cud💙

mała lubi tę wiadomość

10.2023 nasza miłość 💚
    age.png
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Zaczęłam podczytywać ten wątek. Gratuluje Wam ślicznych cudów 🥰
    Może któraś z Was mi odpisze, jak cenowo w Reprofit wyglada adopcja zarodka? Czy są to zarodki od młodych dawców. Czy w przypadku udanych transferów drcydowalyscie się na badanie zarodków? Ile wizyt jest potrzebnych? Jesteśmy z daleka. I jak to jest potem w dokumentach w Polsce wpisują potem w papierach ze dziecko jest z adopcji? Wiem dużo pytań ale może któraś z Was ni odpowie 🙏

ZAJĄCZEK94 lubi tę wiadomość

zem3h371z4hl4les.png
    37 lat,IV 2019 AMH - 1,31, 11.19 AMH - 0,87
    Kriobank, I ET - nieudany :(, jeden zarodek 7B
    II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
  • ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Witajcie dziewczyny. Zaczęłam podczytywać ten wątek. Gratuluje Wam ślicznych cudów 🥰
    Może któraś z Was mi odpisze, jak cenowo w Reprofit wyglada adopcja zarodka? Czy są to zarodki od młodych dawców. Czy w przypadku udanych transferów drcydowalyscie się na badanie zarodków? Ile wizyt jest potrzebnych? Jesteśmy z daleka. I jak to jest potem w dokumentach w Polsce wpisują potem w papierach ze dziecko jest z adopcji? Wiem dużo pytań ale może któraś z Was ni odpowie 🙏

Cena za zarodek przebadany genetycznie wynosi 2760€ (łącznie z transferem zarodka). W cenie nie są wliczone leki do przygotowań do transferu. Zarodek pochodzi od młodych, zdrowych dawców, a nie od par leczacych się. Skuteczność jest na poziomie 70 %. Mnie do transferu będzie przygotowywac lekarz w polskiej klinice. Do kliniki Reprofit jedzie się tylko na sam transfer, w dniu transferu również podpisywane są dokumenty oraz regulowane są kwestie finansowe. My mamy 13.11 pierwsza konsultacje online, która należy odbyć, po tej konsultacji będzie szukany zarodek. Swojej koordynatorce wysłałam meilowo wszytskie dotychczasowe wyniki badań. Z tego co się orinietuje w akcie urodzenia nie ma adnotacji o adopcji.

Anka84, gonia729 lubią tę wiadomość

Starania od 2021 roku.
    KET (II AZ Czechy Reprofit) - 12.07.2024 r.
    7dpt - beta 78, próg 22,78 ng/ml.
    10dpt - beta 411,80, próg 24,40 ng/ml.
    13dpt - beta 1757,80, próg 20,57 ng/ml.
    15dpt - beta 3373,65, I USG - jest pęcherzyk ciążowy 3,7mm (IP - plamienia).
    21dpt - II USG (plamienia - krwiaczki) - jest pęcherzyk żółtkowy z zarodkiem 🥰
    25dpt - III USG (plamienia) - jest ❤️
    7+5 - CRL 1,58 cm🥰
    9+2 - próg 46,97 ng/ml beta 213368,80.
    I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
    12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 😊
    16+1 - 162 g dziewczynki 🥰, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 😊
    19+2 - 303 g dziewczynki 🥰, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 😊
    II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰

preg.png
  • Anka84 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAJĄCZEK94 wrote:
    Cena za zarodek przebadany genetycznie wynosi 2760€ (łącznie z transferem zarodka). W cenie nie są wliczone leki do przygotowań do transferu. Zarodek pochodzi od młodych, zdrowych dawców, a nie od par leczacych się. Skuteczność jest na poziomie 70 %. Mnie do transferu będzie przygotowywac lekarz w polskiej klinice. Do kliniki Reprofit jedzie się tylko na sam transfer, w dniu transferu również podpisywane są dokumenty oraz regulowane są kwestie finansowe. My mamy 13.11 pierwsza konsultacje online, która należy odbyć, po tej konsultacji będzie szukany zarodek. Swojej koordynatorce wysłałam meilowo wszytskie dotychczasowe wyniki badań. Z tego co się orinietuje w akcie urodzenia nie ma adnotacji o adopcji.

Dokładnie tak :) My też zaczynamy przygodę z Reprofit i też mamy pierwszą konsultację online 13.11. , która jest za darmo :)

gonia729, ZAJĄCZEK94 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 40lat
    Cienkie endometrium
    Mięśniak ( w niczym nie przeszkadza?)
    PAI1- hetero, MTHR- hetero
    KIR bx

👦38 lat
    Azoospermia ( pojedyncze plemniki w nasieniu)

Maj 2021- I wizyta w klinice NOVUM
    Lipiec 2021 -biopsja - pojedyncze plemniki
    Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c
    Podanie ❄ cl.8b - beta < 0.8
    30.12.2021- kriotransfer ( po rozmrożeniu cl.5c mamy cl.7c) -beta < 0,5
    sierpień 2022 - mamy jeden 3dniowy zarodek 8A- beta <0,5

Styczeń 2023 - zmiana kliniki INVIMED POZNAŃ
    luty 2023 rozpoczęcie stymulacji- decyzja o dawcy
    Marzec 2023 ❄️3AB z 5 doby i ❄️4BB z 6 doby
    25.04.23r. - transfer 2 ❄️❄️ 3AB i 4BB➡️ beta <0,5😭😭😭

Decyzja o AZ - transfer sierpień 2023- 4BB z 6doby- nieudany😭

AZ Czechy Reprofit Ostrava
    11.07.24r.-transfer 6AA
    11dpt. Beta <0,5
  • I gave up Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:

Gratuluję! Caluski dla mamy i Księcia od cioteczki.

Atika, mała lubią tę wiadomość

age.png

38+6

Dzięki dziewczyny za wspólnie spędzony czas 😍
  • I gave up Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAJĄCZEK94 wrote:

Od siebie dodam odpowiedź w kwestii papierów. Nie ma nigdzie wzmianki o adopcji zarodka chyba, że na prenatalnych chcesz podac prawdziwy wiek dawców(chociaz nie musisz - kwestia jak podejdziesz do wyników pappa, bo z Twoim wiekiem wiadomo, ze beda zakłamane), to wtedy będziesz miała wpisane jako wiek dawczyni np. 21 lat. Może też powstać dylemat odpowiedzi na pytanie "czy dziecko jest na coś uczulone", ale zawsze możesz odpowiedzieć "nie wiem" lub powiedziex prawdę 😊 Zależy od Was, czy o AZ będziecie mówić komukolwiek, czy będzie to Wasza słodka tajemnica 😊

age.png

38+6

Dzięki dziewczyny za wspólnie spędzony czas 😍
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAJĄCZEK94 wrote:
    Dzięki Zajączku, 😘z forum dobrze kojarzę ze jeszcze niedawno staraliście się na swoich komórkach? Co Was skłoniło do decyzji o AŻ? Nie myśleliście żeby spróbować jeszcze KD? W pl AŻ wychodzi dużo taniej ale nie wiem czy nie lepiej zwrócić w Czechach i mieć większa pewność, nie wiem czy zniosę jeszcze więcej niepowodzeń.
    A mówili Wam jaki jest czas oczekiwania na zarodek ? Będziecie go badać ?

zem3h371z4hl4les.png
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
  • ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Dzięki Zajączku, 😘z forum dobrze kojarzę ze jeszcze niedawno staraliście się na swoich komórkach? Co Was skłoniło do decyzji o AŻ? Nie myśleliście żeby spróbować jeszcze KD? W pl AŻ wychodzi dużo taniej ale nie wiem czy nie lepiej zwrócić w Czechach i mieć większa pewność, nie wiem czy zniosę jeszcze więcej niepowodzeń.
    A mówili Wam jaki jest czas oczekiwania na zarodek ? Będziecie go badać ?

Tak, u nas sytuacja jest o tyle beznadziejna, że i moje komorki są słabe, a męża nasienie również, pojedyncze plemniki. Na początku próbowaliśmy na naszym komórkach i plemnikach ale ostatnie 2 procedury skorzystaliśmy z nasienia dawcy. I ta sytuacja niewiele zmienila. Stąd decyzja o AZ, która podjęliśmy sami a nasza lekarka również szczerze nam doradziła, że z moich komórek są bardzo słabe szanse. Nie chcemy tracic już więcej czasu, dojrzelismy do tej decyzji. To nasza ostatnia szansa. Zdecydowaliśmy się na AZ w Czechach a nie w Polsce, bo to też nam doradziła lekarka, jest drożej ale mamy większe szanse. W Polsce zarodki są od par leczacych się i są nieprzebadane. Oczywsicie można je zbadac, ale to wiąże się z tym, że taki zarodek jest dwukrotnie mrożony i rozmrazany, co jeszcze obniża jakość tego zarodka. I to też zdecydowało o AZ już przebadanego w Czechach. Jeśli chodzi o czas oczekiwania to czasami maja zarodek od razu do dyspozycji, w trakcie kilku dni, czasami zaś w ich kriobanku nie maja odpowiedniego zarodka i w tym wypadku musza zarodek stworzyć na podstawie wskazanych fenotypów. Wtedy czas oczekiwania wydłuża się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2023, 11:13

gonia729, Virginia lubią tę wiadomość

Starania od 2021 roku.
    7+5 - CRL 1,58 cm🥰

preg.png
  • ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka84 wrote:
    Dokładnie tak :) My też zaczynamy przygodę z Reprofit i też mamy pierwszą konsultację online 13.11. , która jest za darmo :)

Super, że konsultacja jest darmowa. Właściwie to nawet się nad tym nie zastanawiałam się wcześniej. Ale teraz już wiem. 😉

Anka84 lubi tę wiadomość

Starania od 2021 roku.
    7+5 - CRL 1,58 cm🥰

preg.png
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAJĄCZEK94 wrote:
    Tak, u nas sytuacja jest o tyle beznadziejna, że i moje komorki są słabe, a męża nasienie również, pojedyncze plemniki. Na początku próbowaliśmy na naszym komórkach i plemnikach ale ostatnie 2 procedury skorzystaliśmy z nasienia dawcy. I ta sytuacja niewiele zmienila. Stąd decyzja o AZ, która podjęliśmy sami a nasza lekarka również szczerze nam doradziła, że z moich komórek są bardzo słabe szanse. Nie chcemy tracic już więcej czasu, dojrzelismy do tej decyzji. To nasza ostatnia szansa. Zdecydowaliśmy się na AZ w Czechach a nie w Polsce, bo to też nam doradziła lekarka, jest drożej ale mamy większe szanse. W Polsce zarodki są od par leczacych się i są nieprzebadane. Oczywsicie można je zbadac, ale to wiąże się z tym, że taki zarodek jest dwukrotnie mrożony i rozmrazany, co jeszcze obniża jakość tego zarodka. I to też zdecydowało o AZ już przebadanego w Czechach. Jeśli chodzi o czas oczekiwania to czasami maja zarodek od razu do dyspozycji, w trakcie kilku dni, czasami zaś w ich kriobanku nie maja odpowiedniego zarodka i w tym wypadku musza zarodek stworzyć na podstawie wskazanych fenotypów. Wtedy czas oczekiwania wydłuża się.
    Trzymam w takim razie kciuki 🙏❤️ My tez coraz bardziej skłaniamy się ku temu. Niby teraz jesteśmy w trakcie oczekiwania na zarodki z KD ale wiele się nie spodziewam, bo już wynik zapłodnienia był słaby. Fajnie ze tylko raz trzeba tam jechać. A powiedz jeszcze kto Cię przygotowuje jakiś zaufany lekarz z kliniki niepłodności? Sama poprosilas go czy reprofit polecił kogoś z kim współpracuje w pl?

zem3h371z4hl4les.png
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
  • ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 29 października 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Trzymam w takim razie kciuki 🙏❤️ My tez coraz bardziej skłaniamy się ku temu. Niby teraz jesteśmy w trakcie oczekiwania na zarodki z KD ale wiele się nie spodziewam, bo już wynik zapłodnienia był słaby. Fajnie ze tylko raz trzeba tam jechać. A powiedz jeszcze kto Cię przygotowuje jakiś zaufany lekarz z kliniki niepłodności? Sama poprosilas go czy reprofit polecił kogoś z kim współpracuje w pl?

Dziękuję. Ja się leczę w klinice Angelius w Katowicach u dr MP. To nie jest taka zwykła lekarka. Ma już doświadczenia z klinika Reprofit, ufam jej w 100%,kazdy chciałaby się do niej dostać, ale nie jest to takie proste. Mi się udało, dlatego chcę zostać dalej u niej, poza tym logistycznie mogłabym nie ogarnąć dojazdów do Czech. Czechy nie mają z tym problemu, wystarczy im tylko podsyłać wyniki badań i dać znać kiedy powinien odbyć się transfer. Poza tym Pani doktor sama zaproponowała nam taki scenariusz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2023, 12:10

Starania od 2021 roku.
    7+5 - CRL 1,58 cm🥰

preg.png
‹‹ 829 830 831 832 833 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ