X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Rozregulowane cykle po Letrozolu - faza lutealna 2 dni??
Odpowiedz

Rozregulowane cykle po Letrozolu - faza lutealna 2 dni??

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aurora88 Nowa

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!
    Bardzo się cieszę że tutaj trafiłam i na początek wszystkie was serdecznie pozdrawiam. Chciałabym opisać swój problem i starania o 2gą dzidzię, staramy się od listopada, przy pierwszym dziecku staraliśmy się z monitorowaniem i cclostilbegytem a potem letrozolem równo rok.
    Sprawa wygląda tak, że przed pierwszą ciążą moim problemem były niepękające pęcherzyki z których robiły się co miesiąc torbiele, które po lekach wchłaniały się. W końcu po zmianie z clo na letrozol w dawce najpiew 1x1 a potem 2x1 udało się wyhodować pęcherzyk i jeszcze trzeba było podciagnąć za cienkie endometrium.
    Mam za wysoki testosteron i to w nim lekarka dopatruje się przyczyn. mam 180 cm wzrostu, proporcjonalną, ale dość męską, zbitą budowę ciała, nadmierne owłosienie itp. Leczę się w Krakowie u dr która przyjmuje (bądź przyjmowała, aktualnie nie wiem bo chodzę do niej gdzie indziej ) w Artvimedzie.
    Od grudnia jestem na letrozolu aktualnie w dawce 3x1 i nie było w ogóle zadnych efektów, jajniki nie drgnęły, dopiero w poprzednim cyklu po włączeniu inofolicu udało się, ovu była planowo 14/15 dc, endo 7,2 mm, staraliśmy się i nagle 17dc dostałam okres.. Więc moja faza lutealna trwała 2 dni! Podstanowiła lekarka spróbować na letrozolu jeszcze cykl, tym razem bez inofolicu. Dzisiaj byłam na monitoringu , jest 10 dc i jest pęcherzyk 24 mm, co sugeruje ze może już być przerośnięty... Stąd moja obawa - czy cykl jest raczej stracony ( endo 7,2) czy ktoś miał owu tak wcześnie? Co może powodować takie przeboje jak 17 dniowy cykl z owu w 15 dniu jak poprzednio i teraz tak szybko duży pęcherzyk? Zaczynam się zastanawiać czy lekarka obrała dobrą drogę, czy nie powinna zlecić badań o których często piszecie? Czy nie powinna jakoś zareagować na takie rozregulowanie..?
    Pozdrawiam serdecznie wszystkie starające się !

Zosia 32 tc 1800g 11.03.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aurora88 po letorzolu tez mialam szybką owulacje, tyle ze faza lutelna trwałą z 10 dni bo przyjmowałam dhupaston. Na pewno nalezaloby zrobic cały profil hormonalny czyli PRL, TSH, anty tp przeciwciala tarczycowe, glukoza, testosteron badanie krwi, progesteron. Progesteron nalezałoby u Ciebie zbadac po 1 dni czyli w 16 dc. I wprowadzic suplementacje np dhupastonem zeby wydluzyc faze lutealna, dodatkowo powinnas cos miec na pekanie np pregnyl.

• Aurora88 Nowa

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Byłam dzisiaj na monitoringu kontrolnym nie u swojej lekarki bo nie przyjmowała, pęcherzyk jeszcze nie pękł, ma 25 mm... Pani dr powiedziała że pęknie dzisiaj lub jutro, chyba że już się zatrzymał i tak zostanie - dowiem się we środę następną... Jesli ten cykl przepadnie albo zmienię lekarza albo przycisnę ją o wszystkie badania bo nie miałam robionychw ogóle niczego z tego co piszesz. Na pewno upomnę się we środę o duphaston jeżeli pęcherzyk pęknie, szkoda mi kolejnego cyklu z mozolnie wyhodowanym jajeczniem :(

aszka lubi tę wiadomość

Zosia 32 tc 1800g 11.03.2014
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ