Statystyki IVF: liczba zarodków vs liczba ciąż i porodów
-
Nie znalazłam takiego wątku (prośba o link jeśli już istnieje).
Bardzo chciałabym poznać doświadczenia innych par jeśli chodzi o liczbę uzyskanych zarodków oraz wynikłych z nich ciąż i żywych porodów.
Jeśli to nie problem, to napiszcie proszę również Wasz wiek podczas punkcji.
U nas w wieku 37 lat: dwa transfery, jeden nieudany, jedno urodzone dziecko. Zostały dwie zamrożone blastocysty niższej klasy i się zastanawiamy czy robić transfer czy podchodzić do drugiej procedury gdyż chcemy mieć jeszcze dwójkę dzieci.
Problem w decyzji polega na tym, że z jednej strony nie chcielibyśmy oddawać zarodków do adopcji, ale z drugiej strony, jeśli z naszych mrozaczków wyjdzie jedna ciąża to kolejną procedurę musiałabym przeprowadzić już grubo po czterdziestych urodzinach (aktualnie 39l), a to drastycznie zmniejszy szanse na powodzenie.
Wiem, że każdy przypadek jest inny i jedna para z czterech zarodków będzie mieć czwórkę dzieci, inna dwójkę, a jeszcze inna wcale, ale bardzo jestem ciekawa jak to wygląda u innych par korzystających z IVF.
Z góry bardzo dziękuję za podzielenie się Waszymi historiami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2023, 11:06
-