X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Szukam dobrego lekarza od in vitro, który zapozna się z całą historia
Odpowiedz

Szukam dobrego lekarza od in vitro, który zapozna się z całą historia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kalade Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    W skrócie opowiem swoją historię.
    Staraliśmy się z mężem 3 lata naturalnie, bezskutecznie. Po tym czasie okazało się, że mam endometrioza. W czerwcu 2017 miałam laparoskopię o histeroskopie. Wycięto torbiel i zrosty. W październiku 2017 miałam pierwsza IUI - udało się ale dziecko miało poważne wady rozwojowe - ciąża zakończona w 19 tyg.
    W maju 2018 podeszlismy do IUI, nieudanej. Postanowiliśmy, że idziemy na in vitro. Pierwszy prorok krótki 12 dojrzałych komórek, powstały 4 zarodki. Jeden transfer świeży zarodka 3 dniowego i pozostałe transfery blastek. Wszystkie nieudane, beta < 0,2.
    W lutym 2019 protokół długi, pobrano 10 komórek, 5 zarodków. Wszystkie dotrwały do blastocysty. Świeży transfer odroczony że względu na wysoki progesteron. W międzyczasie zrobiłam druga laparoskopie i histeroskopie. Niestety mimo tych zabiegów pierwszy transfer z drugiej procedury tez nieudany.
    Męża wyniki są poprawne.
    U mnie nie zdiagnozowano noc innego oprócz endometriozy.
    Do transferów brałam encorton, neoparin, acard, duphaston, luteinę.

Szukam lekarza, który zapozna się z całą historia i zaproponuje leczenie lub jakieś badania. Najlepiej w Warszawie, ale może być i nawet Kraków.

Dziękuję!

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Staraliśmy się z mężem 3 lata naturalnie, bezskutecznie. Po tym czasie okazało się, że mam endometrioza. W czerwcu 2017 miałam laparoskopię o histeroskopie. Wycięto torbiel i zrosty. W październiku 2017 miałam pierwsza IUI - udało się ale dziecko miało poważne wady rozwojowe - ciąża zakończona w 19 tyg.
    W maju 2018 podeszlismy do IUI, nieudanej. Postanowiliśmy, że idziemy na in vitro. Pierwszy prorok krótki 12 dojrzałych komórek, powstały 4 zarodki. Jeden transfer świeży zarodka 3 dniowego i pozostałe transfery blastek. Wszystkie nieudane, beta < 0,2.
    W lutym 2019 protokół długi, pobrano 10 komórek, 5 zarodków. Wszystkie dotrwały do blastocysty. Świeży transfer odroczony że względu na wysoki progesteron. W międzyczasie zrobiłam druga laparoskopie i histeroskopie. Niestety mimo tych zabiegów pierwszy transfer z drugiej procedury tez nieudany.
    Męża wyniki są poprawne.

Szukam lekarza, który zapozna się z całą historia i zaproponuje leczenie lub jakieś badania. Najlepiej w Warszawie, ale może być i nawet Kraków.

Dziękuję!
    Kalade ja miałam dwie stymulacja i 6 transferów w Bocianie. Rezultat - 1 ciaza- poronienie w 4 tygodniu. Drugi raz beta drgnela na chwile. Teraz przeniosłem się do Novum do Lewandowskiego jestem po pierwszej wizycie. Niby też zdiagnozować endometrioza. Na razie mam mieć 2 miesiące suplementacji , wyleczona nadzerke i histeroskopie. Nie wiem, czy on jest super- przez wielu jest polecany. Jak dla mnie kompetentny i kompleksowo podchodzi do tematu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Marmis
  • kalade Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Kalade ja miałam dwie stymulacja i 6 transferów w Bocianie. Rezultat - 1 ciaza- poronienie w 4 tygodniu. Drugi raz beta drgnela na chwile. Teraz przeniosłem się do Novum do Lewandowskiego jestem po pierwszej wizycie. Niby też zdiagnozować endometrioza. Na razie mam mieć 2 miesiące suplementacji , wyleczona nadzerke i histeroskopie. Nie wiem, czy on jest super- przez wielu jest polecany. Jak dla mnie kompetentny i kompleksowo podchodzi do tematu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Eh ile mu musimy jeszcze przejść... :(
    Dziękuję za odpowiedź. Mam już kilku lekarzy z różnych klinik ale jeszcze nie wiem na kogo się zdecydować

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Męża wyniki są poprawne.

Dziękuję!

Rozumiem, że genetykę też już sprawdziliście?

Badaliście kiedyś zarodki przed podaniem?

Ja jestem świeża w temacie endo bo zdiagnozowano ją u mnie dopiero w kwietniu tego roku (IVst.), ale z tego co wiem to ta choroba może wpływać na jakość komórki jajowej, uszkodzić ją. Może w tym tkwi problem. A gdzie miałaś zrosty? W Obrębie jajników?

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • kalade Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Rozumiem, że genetykę też już sprawdziliście?

Badaliście kiedyś zarodki przed podaniem?

Ja jestem świeża w temacie endo bo zdiagnozowano ją u mnie dopiero w kwietniu tego roku (IVst.), ale z tego co wiem to ta choroba może wpływać na jakość komórki jajowej, uszkodzić ją. Może w tym tkwi problem. A gdzie miałaś zrosty? W Obrębie jajników?
    Nie badaliśmy kariotypow, bo była wykonywana amniopunkcja w pierwszej ciąży i dziecko genetycznie było zdrowe, więc lekarze powiedzieli, że mało prawdopodobne jest, że u nas byłoby coś nie w porządku w tym przypadku.

Zarodków nie badaliśmy przed podaniem.

Miałam torbiel na jajniku, zrosty w zatoce Douglasa i teraz w obrębie lewego jajnika na więzadłach i blisko jelit.

Właśnie zaczynam się zastanawiać czy komórki dawczyni by nie pomogły jeśli to wina moich.

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badaliście materiał poronny po straconej ciąży?

Ja dwa razy poroniłam. Nie badałam materiału, ale mam przypuszczenia, że to przez endometriozę.

Czyli ogniska endometriozy miałaś w obrębie jajników. Mogło to wpłynąć na komórki jajowej uszkadzając je.

AMH 2,68 jest aktualne? Często bardzo spada po laparoskopii.

Robiłaś badania na mutacje MTHFR i trombofilię?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 11:55

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • kalade Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badaliście materiał poronny po straconej ciąży?

Ja dwa razy poroniłam. Nie badałam materiału, ale mam przypuszczenia, że to przez endometriozę.

Czyli ogniska endometriozy miałaś w obrębie jajników. Mogło to wpłynąć na komórki jajowej uszkadzając je.

AMH 2,68 jest aktualne? Często bardzo spada po laparoskopii.

Robiłaś badania na mutacje MTHFR i trombofilię?

Nie badaliśmy po poronieniu.

Amh było robione przed drugą laparoskopia, teraz pewnie niższe.

Robiłam badania na mutacje, wyszło tylko PAI 4G w heterozygocie - brałam acard i Neoparin na wszelki wypadek.

Zastanawiam się nad badaniami immunologicznymi i biopsja endometrium w drugiej fazie cyklu. Do immunologii mam mieszane uczucia i duzo lekarzy jest zdania, że to nie ma potwierdzenie w badaniach

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH masz ładne i ilość zarodków uzyskanych podczas stymulacji też jest ok hm...

A jak z owulacją? Długością fazy lutealnej?

Rozumiem, że badania TSH, prolaktyny, progesteronu itd. masz za sobą? Cukier?

Co z nietolerancjami pokarmowymi (celiakia)? Bierzesz jakieś witaminy? Jak z dietą?

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

• kalade Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH masz ładne i ilość zarodków uzyskanych podczas stymulacji też jest ok hm...

A jak z owulacją? Długością fazy lutealnej?

Rozumiem, że badania TSH, prolaktyny, progesteronu itd. masz za sobą? Cukier?

Co z nietolerancjami pokarmowymi (celiakia)? Bierzesz jakieś witaminy? Jak z dietą?
    Owulację zawsze mam swoją, ale występuje ona dość szybko, najczęściej między 9-12dc. Faza lutealna około 12 dni.
    TSH, prolaktyna, cukier ok. Robiłam też antykoagulant tocznia, przeciwciała przeciw glikoproteinie i kardiolipinie - ok. Homocysteina też ok.

Nie mam raczej żadnych nietolerancji pokarmowych, staram się jeść zdrowo, ale zdążą się jakieś fast-foody.

Biorę witaminy b-complex i prenatal uno. Przed stymulacja brałam witaminę d, a+e, Wit. C, magnez, mleczko pszczele, DHA.

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Cicha. Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Owulację zawsze mam swoją, ale występuje ona dość szybko, najczęściej między 9-12dc. Faza lutealna około 12 dni.
    TSH, prolaktyna, cukier ok. Robiłam też antykoagulant tocznia, przeciwciała przeciw glikoproteinie i kardiolipinie - ok. Homocysteina też ok.

Nie mam raczej żadnych nietolerancji pokarmowych, staram się jeść zdrowo, ale zdążą się jakieś fast-foody.

Biorę witaminy b-complex i prenatal uno. Przed stymulacja brałam witaminę d, a+e, Wit. C, magnez, mleczko pszczele, DHA.

Ja na Twoim miejscu chyba zbadałabym immunologię - ANA, komórki NK, KIR...I z wynikami udała się do dobrego immunologa. W tej sytuacji nic nie stracisz, a możesz coś zyskać! :)

Hashimoto, endometrioza

wrzesień 2018: ciąża naturalna - 5 tydzień [*]
    kwiecień 2019: ivf - 5 tydzień [*]
    lipiec 2019: ivf- 4 tydzień [*]
    kwiecień 2020: ciąża naturalna <3

Wysłany: 18 lipca 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ANA badałaś?

Może faktycznie to coś z immunologii. Szkoda, że nikt nie zasugerował Ci zrobić komórek NK po poronieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 15:21

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

• kalade Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny za pomoc. Chyba faktycznie zrobię ta immunologię, jak ten transfer się nie uda.

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png

Wysłany: 18 lipca 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo wszystko trzymam kciuki za powodzenie transferu :D !!

kalade lubi tę wiadomość

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

• oska_m Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a zarodki to blastki ?

1 IVF -1 blastka - criotransfer :( - po immunosupresji
    20.02.19 r. - 2 IVF - 1 blastka - transfer z Accofilem (Kir AA) cud ! :) ❤️
    18.11.19 r. - synuś ❤️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ