X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕
Odpowiedz

🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕

Oceń ten wątek:
  • Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Muszę dzisiaj ponarzekać. Zgaga męczy mnie w nocy tak bardzo, że mam pobudkę co 3h na branie leków. Muszę juz spać z kocem podłożonymi pod poduchę, bo inaczej jest jeszcze gorzej, a to nie jest super zdrowe dla kręgosłupa. Gastrolog powiedział, że to efekt brania tak długo acardu i że w ciąży w zasadzie nie może mi w żaden sposób pomóc, bo żadne omeprazole nie są zalecane w ciąży i że póki daję radę to mam zostać na Gavisconie. A tak liczyłam, że jeszcze w ciąży będę się wysypiać, a tu juz przygotowanie do częstych pobudek 😞
    Bardzo współczuje. :( może pogadaj jeszcze z ginem o tym omeprazolu? Bo kojarzę ze któraś z dziewczyn pisała ze lekarz się zgodził… ja acard brałam długo przed ciążą i nie mam aż takich jazd…

Susannah lubi tę wiadomość

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Muszę dzisiaj ponarzekać. Zgaga męczy mnie w nocy tak bardzo, że mam pobudkę co 3h na branie leków. Muszę juz spać z kocem podłożonymi pod poduchę, bo inaczej jest jeszcze gorzej, a to nie jest super zdrowe dla kręgosłupa. Gastrolog powiedział, że to efekt brania tak długo acardu i że w ciąży w zasadzie nie może mi w żaden sposób pomóc, bo żadne omeprazole nie są zalecane w ciąży i że póki daję radę to mam zostać na Gavisconie. A tak liczyłam, że jeszcze w ciąży będę się wysypiać, a tu juz przygotowanie do częstych pobudek 😞

Niektórym pomaga NeoBioanacid - ja akurat po mięcie wymiotuje, ale może tobie podpasuje.

https://www.aboca.com/pl/produkt/neobianacid-nadkwasnosc-i-refluks/

Możesz ze swoim lekarzem porozmawiać też o Ranigaście. Dla mojej babci hit🤣

https://www.ranigast.pl/produkty-ranigast/ranigast-s-o-s?gclid=CjwKCAjwx7GYBhB7EiwA0d8oe7sRSZURgdl8JnO_7XqrUPTbaL0_UaFiNOFQdjYSMsypD1JHD35qTxoCPI4QAvD_BwE

Albo dzieciowe kropelki na wymioty.

https://www.doz.pl/apteka/p129123-Anaketon_krople_30_ml

A @Mamaginekolog nie zabrania omeprazolu. W końcu w małej dawce to nawet maluszkom się daje te kuleczki.

"Gdy ob­ja­wy są na­si­lo­ne a pie­cze­nie jest trud­ne do wy­trzy­ma­nia, moż­na za­sto­so­wać leki zo­bo­jęt­nia­ją­ce kwas żo­łąd­ko­wy, któ­re nie wchła­nia­ją się z prze­wo­du po­kar­mo­we­go np. kwas al­gi­ni­no­wy. Do­pusz­czo­ny do sto­so­wa­nia jest rów­nież in­hi­bi­tor pom­py pro­to­no­wej – ome­pra­zol."

https://mamaginekolog.pl/zdrowie/choroby-doroslych/refluks-co-go-powoduje-i-jak-go-leczyc/

• Susannah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Bardzo współczuje. :( może pogadaj jeszcze z ginem o tym omeprazolu? Bo kojarzę ze któraś z dziewczyn pisała ze lekarz się zgodził… ja acard brałam długo przed ciążą i nie mam aż takich jazd…

Pogadam, 8 września wizyta to będę rozmawiać, bo jest naprawdę słabo i z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej. A przecież przede mną jeszcze trochę tych tygodni.

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Pogadam, 8 września wizyta to będę rozmawiać, bo jest naprawdę słabo i z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej. A przecież przede mną jeszcze trochę tych tygodni.

Pamiętaj że leki w grupie C tak naprawdę się bierze. Nie wiem gdzie ten omeprazol jest. Wieczny refluks Ci możecprzepalic żołądek i przekyk co tylko nabawi Ci duuuzo problemów. Ja też biorę.acard.cala ciase i nie mam refluksu. Teraz się zdarzyło kilka razy ale to bardziej z powodu kaszlu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie z tymi obowiązkowymi jest tak, że szczepienie dziecko jak ma 2,4,6 miesięcy i potem 1 rok- to w pierwszym roku. Jeśli dziecko jest wcześniakiem to ta na 2,4,6 miesięcy jest refundowana 5w1- oznacza to że są to w 2 i 4 miesięcy ukłucia w dwie nóżki oraz rotawirusy do picia a w 6 miesięcy ukłucie w 1 nóżkę i chyba też do picia. Kosztuje to w zależności od przychodni 250-350zl za sztukę, jak sie podejmie decyzję w 2 miesięcy to nie można np w czwartym wziąć na NFZ tylko trzeba szczepić płatnymi wszystkie 4 razy. Potem szczepieniennanrok jest darmowe i dopiero ostatnia dawka tego xw1 jest na 1.5 roku.
    Dodatkowo można wziąć meningo w dowolnym okresie po 4 miesięcu ale nie naraz, najwcześniej 2tyg po tej w 4 miesięcu i kosztuje 350-500zl, również nie jest to jednorazowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli podsumowując ta 5w1 jest refundowana dla dzieci urodzonych najpóźniej 36+6, inaczej jest płatna. Dla donoszonych na NFZ sa 4-5 ukłuć naraz lub sobie plac 😅
    Dużo czytałam na ten temat i wzięliśmy płatne. Po pierwsze- szkoda kłuć. Po deufie- one mają mniej zanieczyszczeń w sobie. No i skoro należą się wcześniakom to znaczy że są w pewien sposób łagodniejsze...

Altair, Bocianiątko, Rossetia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisałam ortanol20plus- omeprazol na receptę w ciąży, 20mg 1 raz dziennie pół godziny przed śniadaniem, zgoda profesora gastroenterologii.- tyle że to się tyczyło 1 trymestru, gin w trzecim kazał już się męczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 10:31

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ja pisałam ortanol20plus- omeprazol na receptę w ciąży, 20mg 1 raz dziennie pół godziny przed śniadaniem, zgoda profesora gastroenterologii.- tyle że to się tyczyło 1 trymestru, gin w trzecim kazał już się męczyć.

Jezu cooo? Przecież mozna wrzodów dostać jak ktoś ma aż takie problemy, nie mówiąc o błonie sluzowej przełyku.

Ja mam właśnie taki problem z nosogardlem i nosem - zdarta błona sluzowa wiec wszystko chyba nawet grzybice po antybiotyku, aż uszy bolą. Właśnie obecnie mam ten problem bo biorę wziewne sterydy na ten pierniczony kaszel po covidzie i uszy od gardla pieką... pewnie się skończy na przeciwgrzybicznych które też są w grupie C.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo moj gin to byl w ogóle anty leki- uznawał tylko zuravit. I apap max 2 dziennie. Nie chciał żeby łykać provag, witaminę c zabraniał, przeziębienie leczył solą morską, a dostałam opryszczki tam na dole to kazał smarować kremem.nivea 😂 dlatego miałam dwóch, jeden od NFZ i porodu - naprawdę fach w rękach ale starej daty przekonania i drugi młody i nowoczesny ale pracujący w ujowym szpitalu. Ale tak czy tak omeprazol miałam od profesora który wysłuchal całej historii starań i leków i mówił że nie ma żadnych przeszkód ani interakcji.

kid_aa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Nooo moj gin to byl w ogóle anty leki- uznawał tylko zuravit. I apap max 2 dziennie. Nie chciał żeby łykać provag, witaminę c zabraniał, przeziębienie leczył solą morską, a dostałam opryszczki tam na dole to kazał smarować kremem.nivea 😂 dlatego miałam dwóch, jeden od NFZ i porodu - naprawdę fach w rękach ale starej daty przekonania i drugi młody i nowoczesny ale pracujący w ujowym szpitalu. Ale tak czy tak omeprazol miałam od profesora który wysłuchal całej historii starań i leków i mówił że nie ma żadnych przeszkód ani interakcji.

Przecież opryszczka na narządach płciowych stwarza realne zagrożenie dla dziecka...a on ci kazał to tylko nawilżać zamiast leczyć ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Jezu cooo? Przecież mozna wrzodów dostać jak ktoś ma aż takie problemy, nie mówiąc o błonie sluzowej przełyku.

Ja mam właśnie taki problem z nosogardlem i nosem - zdarta błona sluzowa wiec wszystko chyba nawet grzybice po antybiotyku, aż uszy bolą. Właśnie obecnie mam ten problem bo biorę wziewne sterydy na ten pierniczony kaszel po covidzie i uszy od gardla pieką... pewnie się skończy na przeciwgrzybicznych które też są w grupie C.

A płukasz dokładnie usta i nos po tych inhalacjach? W mojej osiedlowej aptece zawsze o tym przypominają.

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NowaNaOvufriend wrote:
    A płukasz dokładnie usta i nos po tych inhalacjach? W mojej osiedlowej aptece zawsze o tym przypominają.

Plukam... Nawet po tych inhalacjach nawilżających że soli i cudów innych. Tak dokładnie plukam że bardziej się nie da.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ogólnie z tymi obowiązkowymi jest tak, że szczepienie dziecko jak ma 2,4,6 miesięcy i potem 1 rok- to w pierwszym roku. Jeśli dziecko jest wcześniakiem to ta na 2,4,6 miesięcy jest refundowana 5w1- oznacza to że są to w 2 i 4 miesięcy ukłucia w dwie nóżki oraz rotawirusy do picia a w 6 miesięcy ukłucie w 1 nóżkę i chyba też do picia. Kosztuje to w zależności od przychodni 250-350zl za sztukę, jak sie podejmie decyzję w 2 miesięcy to nie można np w czwartym wziąć na NFZ tylko trzeba szczepić płatnymi wszystkie 4 razy. Potem szczepieniennanrok jest darmowe i dopiero ostatnia dawka tego xw1 jest na 1.5 roku.
    Dodatkowo można wziąć meningo w dowolnym okresie po 4 miesięcu ale nie naraz, najwcześniej 2tyg po tej w 4 miesięcu i kosztuje 350-500zl, również nie jest to jednorazowe.

To kiedyś też trzeba było już przy pierwszym szczepieniu zdecydować czy wybierasz darmowe czy płatne. I darmowe były rozłożone w czasie, a te płatne kilka chorób na jednej wizycie. I była 6 w 1 albo 5 w 1 do wyboru, ale ta słabsza podobno lepiej tolerowana przez dzieci, a cena podobna.
    Mnie najbardziej przeraża to że coraz więcej rodziców rezygnuje ze szczepień i posyła nieszczepione dzieci do żłobków, przedszkoli czy na place zabaw nawet jak są chore.

• MajówkaS. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ogólnie tak ale żeby było jaśniej to 6w1 i NFZ to są te same szczepienia, na te same choroby. Różnią się ilością wkłuć i są to szczepienia obowiązkowe. Kwestia czy chcemy płacić kilkaset złoty za 1 ukłucie zamiast 3 np. na jednej wizycie.
    Zalecane szczepienia takie jak menigokoki, są płatne dodatkowo zarówno do tych 6w1 jak i na nfz i również dodatkowo trzeba ukłuć dziecko.

2017- naturalsik ❤️

👧🏻 Amh 1,7, IO, Hashimo
    Okazjonalnie LUF, hormony w normie
    👱🏻‍♂️Morfologia 7%->5%->4% Fragmentacja 36%
    Diagnostyka 2020/2021
    03/2022 -Eurofertil Ostrava
    Elonva+menopur+provera❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    Transfer 19.05 🍀
    5dpt beta 13,34 prog 16,5 •7dpt beta 46,9• 11dpt beta 180 • 12dpt beta 285 • 13 dpt beta 456
    14 dpt - jest pęcherzyk
    21dpt mamy zarodek
    28 dpt jest 💓
    12t4d prenatalne ok, nifty zdrowy chłopiec
    01.23 52cm szczęścia 💙💙💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majówka prawie prawie w tej 5w1 moje dziecko w 2 i 4 miesięcu miało dwa ukłucia..czyli na NFZ podejrzewam że są 4 ukucia na jednej wizycie.
    A to już mnie realnie przerażało 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 11:20

• Ddaszka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:

To moją odpowiedzią również może być acard. Zgaga tak mi daje popalić, że mam bóle w klatce piersiowej, jakbym miała tam już przepalone wszystko. Gaviscon daje radę na może 10 min. i tyle...

Aaaaaa dopiero zauważyłam, że wczoraj miałam 100- dniówkę :) :) :) Matko jak to leci szybko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 11:43

Bocianiątko, Black_Angel, kid_aa lubią tę wiadomość

preg.png

Ona - 1990
    On - 1981
    Starania od 2016
    01.2022 start pierwsze IVF
    Długi protokół
    18.03.2022 transfer 3 dniowca 8.1
    12.2022 3600g 54 cm <3

06.12.2023 transfer blastki 4.1.1
    5dpt - II <3
    7dpt - beta 66,2
    8dpt - beta 106
    12dpt - beta 577
    14dpt - beta 1413 prog. 23,90
    28dpt - jest <3 CRL 0,5cm
    36dpt - CRL 1,56cm FHR176/min
    Czekają: ❄❄ ❄
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ddaszka wrote:
    To moją odpowiedzią również może być acard. Zgaga tak mi daje popalić, że mam bóle w klatce piersiowej, jakbym miała tam już przepalone wszystko. Gaviscon daje radę na może 10 min. i tyle...

Aaaaaa dopiero zauważyłam, że wczoraj miałam 100- dniówkę :) :) :) Matko jak to leci szybko :)

U mnie na 3h. Dzisiaj jak wstałam to się śmiałam, że już wstaję jak na karmienie - północ, 3, 6 i 9 🙈
    A też już mam bóle i odruchy wymiotne jak mi ta żółć podchodzi do gardła... Także you are not alone...

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Blossom Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Strasznie mi przykro że tak Cię wymęczyła zgaga w nocy 😔
    A szukałaś może czy jakimiś domowymi sposobami możesz z tym walczyć?

Starania od 2018
    IO, AMH 6.2, cykle z owulacjami

Kwiecień 2022 - 🏥 IVF KrakOvi
    5 dojrzałych komórek -> 5 ❄️❄️❄️❄️❄️

Czerwiec 2022 FET 5.1.1 + EG
    5 dpt - ⏸; 6 dpt - beta 34; 11 dpt - beta 846; 13 dpt - beta 2521.71; 16 dpt - beta 10870;
    19 dpt - USG pęcherzyk ciążowy+żółtkowy, CRL 2.5 mm, widoczna ASP
    Krwawienia do 12tc, cukrzyca ciążowa, skracająca się szyjka, nadciśnienie, 50 trudnych dni na patologii ciąży -> 38+1 - 2520g i 51cm Miłości
    age.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blossom wrote:
    Strasznie mi przykro że tak Cię wymęczyła zgaga w nocy 😔
    A szukałaś może czy jakimiś domowymi sposobami możesz z tym walczyć?

Tak, mleko, migdały, ocet z miodem... wszystko przetestowane. Dlatego musiałam się pożalić 🙈

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    U mnie na 3h. Dzisiaj jak wstałam to się śmiałam, że już wstaję jak na karmienie - północ, 3, 6 i 9 🙈
    A też już mam bóle i odruchy wymiotne jak mi ta żółć podchodzi do gardła... Także you are not alone...

Ja wstaje co godzinę, półtorej bo mi dretwieje cialo i siku musze, albo brzuch twardnieje i wywołuje siku albo zjeść trzeba bo mam za niski po nocy bez jedzenia 🤦‍♀️

‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ