Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕
Odpowiedz

🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕

Oceń ten wątek:
  • Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Muszę dzisiaj ponarzekać. Zgaga męczy mnie w nocy tak bardzo, że mam pobudkę co 3h na branie leków. Muszę juz spać z kocem podłożonymi pod poduchę, bo inaczej jest jeszcze gorzej, a to nie jest super zdrowe dla kręgosłupa. Gastrolog powiedział, że to efekt brania tak długo acardu i że w ciąży w zasadzie nie może mi w żaden sposób pomóc, bo żadne omeprazole nie są zalecane w ciąży i że póki daję radę to mam zostać na Gavisconie. A tak liczyłam, że jeszcze w ciąży będę się wysypiać, a tu juz przygotowanie do częstych pobudek 😞
    Bardzo współczuje. :( może pogadaj jeszcze z ginem o tym omeprazolu? Bo kojarzę ze któraś z dziewczyn pisała ze lekarz się zgodził… ja acard brałam długo przed ciążą i nie mam aż takich jazd…

Susannah lubi tę wiadomość

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Muszę dzisiaj ponarzekać. Zgaga męczy mnie w nocy tak bardzo, że mam pobudkę co 3h na branie leków. Muszę juz spać z kocem podłożonymi pod poduchę, bo inaczej jest jeszcze gorzej, a to nie jest super zdrowe dla kręgosłupa. Gastrolog powiedział, że to efekt brania tak długo acardu i że w ciąży w zasadzie nie może mi w żaden sposób pomóc, bo żadne omeprazole nie są zalecane w ciąży i że póki daję radę to mam zostać na Gavisconie. A tak liczyłam, że jeszcze w ciąży będę się wysypiać, a tu juz przygotowanie do częstych pobudek 😞

Niektórym pomaga NeoBioanacid - ja akurat po mięcie wymiotuje, ale może tobie podpasuje.

https://www.aboca.com/pl/produkt/neobianacid-nadkwasnosc-i-refluks/

Możesz ze swoim lekarzem porozmawiać też o Ranigaście. Dla mojej babci hit🤣

https://www.ranigast.pl/produkty-ranigast/ranigast-s-o-s?gclid=CjwKCAjwx7GYBhB7EiwA0d8oe7sRSZURgdl8JnO_7XqrUPTbaL0_UaFiNOFQdjYSMsypD1JHD35qTxoCPI4QAvD_BwE

Albo dzieciowe kropelki na wymioty.

https://www.doz.pl/apteka/p129123-Anaketon_krople_30_ml

A @Mamaginekolog nie zabrania omeprazolu. W końcu w małej dawce to nawet maluszkom się daje te kuleczki.

"Gdy ob­ja­wy są na­si­lo­ne a pie­cze­nie jest trud­ne do wy­trzy­ma­nia, moż­na za­sto­so­wać leki zo­bo­jęt­nia­ją­ce kwas żo­łąd­ko­wy, któ­re nie wchła­nia­ją się z prze­wo­du po­kar­mo­we­go np. kwas al­gi­ni­no­wy. Do­pusz­czo­ny do sto­so­wa­nia jest rów­nież in­hi­bi­tor pom­py pro­to­no­wej – ome­pra­zol."

https://mamaginekolog.pl/zdrowie/choroby-doroslych/refluks-co-go-powoduje-i-jak-go-leczyc/

• Susannah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Bardzo współczuje. :( może pogadaj jeszcze z ginem o tym omeprazolu? Bo kojarzę ze któraś z dziewczyn pisała ze lekarz się zgodził… ja acard brałam długo przed ciążą i nie mam aż takich jazd…

Pogadam, 8 września wizyta to będę rozmawiać, bo jest naprawdę słabo i z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej. A przecież przede mną jeszcze trochę tych tygodni.

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Pogadam, 8 września wizyta to będę rozmawiać, bo jest naprawdę słabo i z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej. A przecież przede mną jeszcze trochę tych tygodni.

Pamiętaj że leki w grupie C tak naprawdę się bierze. Nie wiem gdzie ten omeprazol jest. Wieczny refluks Ci możecprzepalic żołądek i przekyk co tylko nabawi Ci duuuzo problemów. Ja też biorę.acard.cala ciase i nie mam refluksu. Teraz się zdarzyło kilka razy ale to bardziej z powodu kaszlu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie z tymi obowiązkowymi jest tak, że szczepienie dziecko jak ma 2,4,6 miesięcy i potem 1 rok- to w pierwszym roku. Jeśli dziecko jest wcześniakiem to ta na 2,4,6 miesięcy jest refundowana 5w1- oznacza to że są to w 2 i 4 miesięcy ukłucia w dwie nóżki oraz rotawirusy do picia a w 6 miesięcy ukłucie w 1 nóżkę i chyba też do picia. Kosztuje to w zależności od przychodni 250-350zl za sztukę, jak sie podejmie decyzję w 2 miesięcy to nie można np w czwartym wziąć na NFZ tylko trzeba szczepić płatnymi wszystkie 4 razy. Potem szczepieniennanrok jest darmowe i dopiero ostatnia dawka tego xw1 jest na 1.5 roku.
    Dodatkowo można wziąć meningo w dowolnym okresie po 4 miesięcu ale nie naraz, najwcześniej 2tyg po tej w 4 miesięcu i kosztuje 350-500zl, również nie jest to jednorazowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli podsumowując ta 5w1 jest refundowana dla dzieci urodzonych najpóźniej 36+6, inaczej jest płatna. Dla donoszonych na NFZ sa 4-5 ukłuć naraz lub sobie plac 😅
    Dużo czytałam na ten temat i wzięliśmy płatne. Po pierwsze- szkoda kłuć. Po deufie- one mają mniej zanieczyszczeń w sobie. No i skoro należą się wcześniakom to znaczy że są w pewien sposób łagodniejsze...

Altair, Bocianiątko, Rossetia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisałam ortanol20plus- omeprazol na receptę w ciąży, 20mg 1 raz dziennie pół godziny przed śniadaniem, zgoda profesora gastroenterologii.- tyle że to się tyczyło 1 trymestru, gin w trzecim kazał już się męczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 10:31

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ja pisałam ortanol20plus- omeprazol na receptę w ciąży, 20mg 1 raz dziennie pół godziny przed śniadaniem, zgoda profesora gastroenterologii.- tyle że to się tyczyło 1 trymestru, gin w trzecim kazał już się męczyć.

Jezu cooo? Przecież mozna wrzodów dostać jak ktoś ma aż takie problemy, nie mówiąc o błonie sluzowej przełyku.

Ja mam właśnie taki problem z nosogardlem i nosem - zdarta błona sluzowa wiec wszystko chyba nawet grzybice po antybiotyku, aż uszy bolą. Właśnie obecnie mam ten problem bo biorę wziewne sterydy na ten pierniczony kaszel po covidzie i uszy od gardla pieką... pewnie się skończy na przeciwgrzybicznych które też są w grupie C.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo moj gin to byl w ogóle anty leki- uznawał tylko zuravit. I apap max 2 dziennie. Nie chciał żeby łykać provag, witaminę c zabraniał, przeziębienie leczył solą morską, a dostałam opryszczki tam na dole to kazał smarować kremem.nivea 😂 dlatego miałam dwóch, jeden od NFZ i porodu - naprawdę fach w rękach ale starej daty przekonania i drugi młody i nowoczesny ale pracujący w ujowym szpitalu. Ale tak czy tak omeprazol miałam od profesora który wysłuchal całej historii starań i leków i mówił że nie ma żadnych przeszkód ani interakcji.

kid_aa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Nooo moj gin to byl w ogóle anty leki- uznawał tylko zuravit. I apap max 2 dziennie. Nie chciał żeby łykać provag, witaminę c zabraniał, przeziębienie leczył solą morską, a dostałam opryszczki tam na dole to kazał smarować kremem.nivea 😂 dlatego miałam dwóch, jeden od NFZ i porodu - naprawdę fach w rękach ale starej daty przekonania i drugi młody i nowoczesny ale pracujący w ujowym szpitalu. Ale tak czy tak omeprazol miałam od profesora który wysłuchal całej historii starań i leków i mówił że nie ma żadnych przeszkód ani interakcji.

Przecież opryszczka na narządach płciowych stwarza realne zagrożenie dla dziecka...a on ci kazał to tylko nawilżać zamiast leczyć ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Jezu cooo? Przecież mozna wrzodów dostać jak ktoś ma aż takie problemy, nie mówiąc o błonie sluzowej przełyku.

Ja mam właśnie taki problem z nosogardlem i nosem - zdarta błona sluzowa wiec wszystko chyba nawet grzybice po antybiotyku, aż uszy bolą. Właśnie obecnie mam ten problem bo biorę wziewne sterydy na ten pierniczony kaszel po covidzie i uszy od gardla pieką... pewnie się skończy na przeciwgrzybicznych które też są w grupie C.

A płukasz dokładnie usta i nos po tych inhalacjach? W mojej osiedlowej aptece zawsze o tym przypominają.

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NowaNaOvufriend wrote:
    A płukasz dokładnie usta i nos po tych inhalacjach? W mojej osiedlowej aptece zawsze o tym przypominają.

Plukam... Nawet po tych inhalacjach nawilżających że soli i cudów innych. Tak dokładnie plukam że bardziej się nie da.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ogólnie z tymi obowiązkowymi jest tak, że szczepienie dziecko jak ma 2,4,6 miesięcy i potem 1 rok- to w pierwszym roku. Jeśli dziecko jest wcześniakiem to ta na 2,4,6 miesięcy jest refundowana 5w1- oznacza to że są to w 2 i 4 miesięcy ukłucia w dwie nóżki oraz rotawirusy do picia a w 6 miesięcy ukłucie w 1 nóżkę i chyba też do picia. Kosztuje to w zależności od przychodni 250-350zl za sztukę, jak sie podejmie decyzję w 2 miesięcy to nie można np w czwartym wziąć na NFZ tylko trzeba szczepić płatnymi wszystkie 4 razy. Potem szczepieniennanrok jest darmowe i dopiero ostatnia dawka tego xw1 jest na 1.5 roku.
    Dodatkowo można wziąć meningo w dowolnym okresie po 4 miesięcu ale nie naraz, najwcześniej 2tyg po tej w 4 miesięcu i kosztuje 350-500zl, również nie jest to jednorazowe.

To kiedyś też trzeba było już przy pierwszym szczepieniu zdecydować czy wybierasz darmowe czy płatne. I darmowe były rozłożone w czasie, a te płatne kilka chorób na jednej wizycie. I była 6 w 1 albo 5 w 1 do wyboru, ale ta słabsza podobno lepiej tolerowana przez dzieci, a cena podobna.
    Mnie najbardziej przeraża to że coraz więcej rodziców rezygnuje ze szczepień i posyła nieszczepione dzieci do żłobków, przedszkoli czy na place zabaw nawet jak są chore.

• MajówkaS. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ogólnie tak ale żeby było jaśniej to 6w1 i NFZ to są te same szczepienia, na te same choroby. Różnią się ilością wkłuć i są to szczepienia obowiązkowe. Kwestia czy chcemy płacić kilkaset złoty za 1 ukłucie zamiast 3 np. na jednej wizycie.
    Zalecane szczepienia takie jak menigokoki, są płatne dodatkowo zarówno do tych 6w1 jak i na nfz i również dodatkowo trzeba ukłuć dziecko.

2017- naturalsik ❤️

👧🏻 Amh 1,7, IO, Hashimo
    Okazjonalnie LUF, hormony w normie
    👱🏻‍♂️Morfologia 7%->5%->4% Fragmentacja 36%
    Diagnostyka 2020/2021
    03/2022 -Eurofertil Ostrava
    Elonva+menopur+provera❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    Transfer 19.05 🍀
    5dpt beta 13,34 prog 16,5 •7dpt beta 46,9• 11dpt beta 180 • 12dpt beta 285 • 13 dpt beta 456
    14 dpt - jest pęcherzyk
    21dpt mamy zarodek
    28 dpt jest 💓
    12t4d prenatalne ok, nifty zdrowy chłopiec
    01.23 52cm szczęścia 💙💙💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majówka prawie prawie w tej 5w1 moje dziecko w 2 i 4 miesięcu miało dwa ukłucia..czyli na NFZ podejrzewam że są 4 ukucia na jednej wizycie.
    A to już mnie realnie przerażało 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 11:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:

To moją odpowiedzią również może być acard. Zgaga tak mi daje popalić, że mam bóle w klatce piersiowej, jakbym miała tam już przepalone wszystko. Gaviscon daje radę na może 10 min. i tyle...

Aaaaaa dopiero zauważyłam, że wczoraj miałam 100- dniówkę :) :) :) Matko jak to leci szybko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 11:43

Bocianiątko, Black_Angel, kid_aa lubią tę wiadomość

• Susannah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ddaszka wrote:
    To moją odpowiedzią również może być acard. Zgaga tak mi daje popalić, że mam bóle w klatce piersiowej, jakbym miała tam już przepalone wszystko. Gaviscon daje radę na może 10 min. i tyle...

Aaaaaa dopiero zauważyłam, że wczoraj miałam 100- dniówkę :) :) :) Matko jak to leci szybko :)

U mnie na 3h. Dzisiaj jak wstałam to się śmiałam, że już wstaję jak na karmienie - północ, 3, 6 i 9 🙈
    A też już mam bóle i odruchy wymiotne jak mi ta żółć podchodzi do gardła... Także you are not alone...

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Blossom Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Strasznie mi przykro że tak Cię wymęczyła zgaga w nocy 😔
    A szukałaś może czy jakimiś domowymi sposobami możesz z tym walczyć?

Starania od 2018
    IO, AMH 6.2, cykle z owulacjami

Kwiecień 2022 - 🏥 IVF KrakOvi
    5 dojrzałych komórek -> 5 ❄️❄️❄️❄️❄️

Czerwiec 2022 FET 5.1.1 + EG
    5 dpt - ⏸; 6 dpt - beta 34; 11 dpt - beta 846; 13 dpt - beta 2521.71; 16 dpt - beta 10870;
    19 dpt - USG pęcherzyk ciążowy+żółtkowy, CRL 2.5 mm, widoczna ASP
    Krwawienia do 12tc, cukrzyca ciążowa, skracająca się szyjka, nadciśnienie, 50 trudnych dni na patologii ciąży -> 38+1 - 2520g i 51cm Miłości
    age.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blossom wrote:
    Strasznie mi przykro że tak Cię wymęczyła zgaga w nocy 😔
    A szukałaś może czy jakimiś domowymi sposobami możesz z tym walczyć?

Tak, mleko, migdały, ocet z miodem... wszystko przetestowane. Dlatego musiałam się pożalić 🙈

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    U mnie na 3h. Dzisiaj jak wstałam to się śmiałam, że już wstaję jak na karmienie - północ, 3, 6 i 9 🙈
    A też już mam bóle i odruchy wymiotne jak mi ta żółć podchodzi do gardła... Także you are not alone...

Ja wstaje co godzinę, półtorej bo mi dretwieje cialo i siku musze, albo brzuch twardnieje i wywołuje siku albo zjeść trzeba bo mam za niski po nocy bez jedzenia 🤦‍♀️

‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ