X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Usunięcie przegrody macicy, gdzie to warto zrobić?
Odpowiedz

Usunięcie przegrody macicy, gdzie to warto zrobić?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anabela Znajoma

Wysłany: 1 grudnia, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Jestem po 2 poronieniach (IVF/ICSI) i w ten weekend w końcu wyszło na jaw że mam macice przegrodzoną, co w sumie jest dla mnie ulgą bo do tej pory nikt nie potrafił jednoznacznie tego stwierdzić i tylko domyślali się że to może być raczej dwurożna.

Szukam kliniki gdzie moge zrobić zabieg resekcji przegrody i chciałam się zorientować gdzie to robiłyście, jakie macie uwagi, spostrzeżenia, gdzie polecacie a gdzie nie, itp.

Nie wygląda to na skomplikowany zabieg i z tego co wiem jest wiele miejsc gdzie można to wykonać jednak zależy mi na czasie i na zamknięciu tematu aby próbować dalej z IVF.

Niestety ostatni rok bardzo mnie zdołował poziomem lekarzy i ogólnie naszej medycyny, leczyło mnie kilku lekarzy w jednej klinice i każdy miał inne zdanie, ponadto chodziłam do innych prywatnie i na dodatkowe badania jednak obie próby skończyły sie tak samo, co doprowadzilo mnie tu gdzie teraz jestem.

Z góry dziękuje za odpowiedzi

• Mimi7 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

polecam prof. Ludwina, nie ma lepszego specjalisty. Miałam usuwaną przegrodę w zeszłym roku, macica po zabiegu i po „balonikach” na zrosty jest jak normalna macica. Aktualnie jestem w ciąży.

Prof. Ludwin przyjmuje prywatnie w Krakowie i w Warszawie na NFZ (UCZKIN). Jest na forum wątek o wadach macicy „Ciąża po usunięciu przegrody macicy” na wątku ogólnym.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to napisz priv 😊

👩🏻 31 👱🏻‍♂️ 33

❌AMH: 0,428 ng/ml
    ➖niedoczynność tarczycy
    ➖obniżone parametry nasienia

IVF
    04.08 start stymulacji
    16.08 punkcja: 3🥚→ 2MII → ❄️ 3.2.2
    14.10 transfer
    6dpt 34, 8dpt 112, 10dpt 299, 13dpt 933, 20dpt 16369
    27dpt jest ❤️🥹 CRL 0,7 cm
    7+6 CRL 1,53 cm FHR 168
    9+5 CRL 3,1 cm FHR 174
    11+4 CRL 5,21 cm

FeliaTest - zdrowa dziewczynka 🩷🥹✨

22.12 I prenatalne 🤞🍀

preg.png
  • Anabela Znajoma

Wysłany: 1 grudnia, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję za odpowiedź. Jestem już po konsultacji u prof.Ludwina,ale chciałabym też mieć alternatywne wybory.
    Widzę, że taki zabieg jest wykonywany praktycznie w każdej placówce, gdzie robi się operacje ginekologiczne. Natomiast wszystjie posty które znalazłam na forum dotyczą wyłącznie zabiegów u jednego fachowca. Domyślam się, że ktokolwiek w Polsce robił zabieg u innego lekarza i może mógłby coś polecić. Pomijając koszty (o tym byłam poinformowana od początku) bardzo martwi mnie profilaktyka,która jest stosowana tak samo dla każdego przypadku,czyli 7 sesji balonów w ostatnich latach,wcześniej były 4).

Dowiadywałam się, że w innych placówkach w ramach profilaktyki stosują żel (u profesora oprócz baloników też mam mieć żel).

Na reddit czytam,że za granicą są stosowane takie baloniki,ale zakładane podczas zabiegu w znieczuleniu i noszone 5-7 dni w domu bez niewiadomo jakiego bólu.
    Wiele fizycznego bólu już wycierpiałam w tym roku,po prostu boję się, że nie dam rady przeżyć takich autorskich metod bez narkozy,znieczulenia,głupiego jasia,nic.
    Na samą myśl już mi tak źle, że odechciewa mi się dalsze próby in vitro i w ogóle marzenia o dziecku:-(

Stąd poszukuję alternatywnych opcji,lekarzy którzy usuną przegrodę bez narażania mnie na chroniczny stres , ból i duże koszty(na ile zrozumiałam każda sesja balonika to 1700 zł plus dojazd)

Na ile zrozumiałam moja przegroda nie jest aż tak wielka,16mm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia, 12:56

• Mimi7 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabela wrote:
    dziękuję za odpowiedź. Jestem już po konsultacji u prof.Ludwina,ale chciałabym też mieć alternatywne wybory.
    Widzę, że taki zabieg jest wykonywany praktycznie w każdej placówce, gdzie robi się operacje ginekologiczne. Natomiast wszystjie posty które znalazłam na forum dotyczą wyłącznie zabiegów u jednego fachowca. Domyślam się, że ktokolwiek w Polsce robił zabieg u innego lekarza i może mógłby coś polecić. Pomijając koszty (o tym byłam poinformowana od początku) bardzo martwi mnie profilaktyka,która jest stosowana tak samo dla każdego przypadku,czyli 7 sesji balonów w ostatnich latach,wcześniej były 4).

Dowiadywałam się, że w innych placówkach w ramach profilaktyki stosują żel (u profesora oprócz baloników też mam mieć żel).

Na reddit czytam,że za granicą są stosowane takie baloniki,ale zakładane podczas zabiegu w znieczuleniu i noszone 5-7 dni w domu bez niewiadomo jakiego bólu.
    Wiele fizycznego bólu już wycierpiałam w tym roku,po prostu boję się, że nie dam rady przeżyć takich autorskich metod bez narkozy,znieczulenia,głupiego jasia,nic.
    Na samą myśl już mi tak źle, że odechciewa mi się dalsze próby in vitro i w ogóle marzenia o dziecku:-(

Stąd poszukuję alternatywnych opcji,lekarzy którzy usuną przegrodę bez narażania mnie na chroniczny stres , ból i duże koszty(na ile zrozumiałam każda sesja balonika to 1700 zł plus dojazd)

Na ile zrozumiałam moja przegroda nie jest aż tak wielka,16mm

Inni się tym zajmują, ale wiele słyszałam od dziewczyn, które też w tym samym czasie się leczyły i czytałam o tym, że zabiegi kończyły się różnym skutkiem, a w efekcie i tak trafiały do Ludwina. Miałam podobną przegrodę, co Ty.

Sama wolałam poddać się zabiegowi u fachowca, który zajmuje się tym na co dzień. Przynajmniej miałam pewność, że zabieg będzie wykonany prawidłowo i nie będzie go trzeba powtarzać. Ludwin udoskonalił swoją metodę stąd zamiast 4, obecnie jest 7 balonów. Ból po baloniku jest mocny, ale do przeżycia i trwa chwilę. Po baloniku, w tym samym dniu utrzymuje się umiarkowany ból jak w czasie okresu. Zabieg miałam pod koniec września, a na początku grudnia skończyłam balony i mogliśmy wrócić do starań. Wtedy lekarze twierdzili, że to przegroda jest przyczyną niepłodności.

Kiedyś czytałam artykuł naukowy, że ciąża z przegrodą kończy się prawidłowo tylko w 15-20%, często zdarzają się późne poronienia i przedwczesne porody, bo dziecko nie ma miejsca w macicy. Dla mnie te liczby były wystarczająco przekonujące, żeby jej się pozbyć i mieć szanse na donoszenie ciąży. Po roku już nie pamiętam tego bólu po balonach 😉

👩🏻 31 👱🏻‍♂️ 33

❌AMH: 0,428 ng/ml
    ➖niedoczynność tarczycy
    ➖obniżone parametry nasienia

IVF
    04.08 start stymulacji
    16.08 punkcja: 3🥚→ 2MII → ❄️ 3.2.2
    14.10 transfer
    6dpt 34, 8dpt 112, 10dpt 299, 13dpt 933, 20dpt 16369
    27dpt jest ❤️🥹 CRL 0,7 cm
    7+6 CRL 1,53 cm FHR 168
    9+5 CRL 3,1 cm FHR 174
    11+4 CRL 5,21 cm

FeliaTest - zdrowa dziewczynka 🩷🥹✨

22.12 I prenatalne 🤞🍀

preg.png
  • Anabela Znajoma

Wysłany: 1 grudnia, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo wszystko osobiście na dzień dzisiejszy nie jestem przekonana do tej "profilaktyki",zwłaszcza, że powszechnie na świecie są stosowane równie skuteczne ,bezbolesne alternatywy. Tak,każdy ból kobieta zniesie... ząb też da się rwać bez znieczulenia,ale po co?

Co do odsetek udanych porodów słyszałam, że jest ich więcej, bo wiele kobiet nie jest diagnozowanych i o swojej wadzie dowiadują się nie raz po urodzeniu już 2 dziecka. Nazywają to "macica dwurożna ", co wg profesora w 90% przypadków jednak okazuje się być przegrodą.

Ja zdecydowałam dla świętego spokoju usunąć swoją by w przyszłości nie cierpieć z powodu potencjalnej straty przez nią .

Wiem,że profesor jest rekomendowany do zabiegu i chętnie bym poszła prywatnie,ale na wizycie wyraźnie odczułam, że konieczne jest decydowanie się również na te balony. I ani słowa nie było mowy,że to jakkolwiek ma boleć. Gdybym wiedziała 100 razy bym się zastanowiła:-( W tej sytuacji boję poddać wyłącznie zabiegowi z powodów słynnych negatywnych postaw profesora.

Dlatego jeśli ktoś miał udany zabieg w innym miejscu proszę o kontakt. Jestem gotowa jechać również za granicę,odległość nie ma znaczenia.

• Anabela Znajoma

Wysłany: 2 grudnia, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Update. Udało mi się dotrzeć do kobiet ,które z różnych powodów zdecydowali się na zabieg w innych placówkach. Na szczęście zabiegi się udały bez powikłań. Więc dementuję mit krążący na forum,że tylko jedna osoba w Polsce umie zrobić taki zabieg.Polecono conajmniej 10 innych miejsc więc jeśli ktoś byłby w podobnej sytuacji i chciał poznać różne możliwości to udało mi się to na grupie fb "kobiety z macicą dwurożną, z przegrodą-pytania i odpowiedzi". Udało się nawiazaç bezpośredni kontakt z dziewczynami, bardzo pomocna społeczność,polecam :-)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ