Witaminy metylowane przy MTHFR i PAI-1
-
Witajcie serdecznie. Jestem nowa na forum, ale podczytuję Was od wielu miesięcy. W skrócie jestem po 1 ciąży biochemicznej w 2019 roku oraz po porodzie przedwczesnym w 31 tc w 2020 roku (przegroda macicy + infekcja). Synek niestety nie przeżył . Na ten moment jestem po operacji przegrody, dostaliśmy od lekarza zielone światło, ale w międzyczasie zbadałam również mutacje dotyczące krzepnięcia krwi i wyszło mi
MTHFR C667 w jednym allelu , PAI-1 w 1 allelu, oraz mam następujące wyniki krwi:
homocysteina - 18
witamina B12 - 172 pg/ml norma: 189 - 883
4,13 ng/ml norma: 4,6 - 18,7
Czytając wątki spotkałam się z tym, że przy tych mutacjach jest najczęściej niedobór witaminy B12, ale za to nadmiar kwasu foliowego i homocysteiny (a ja mam niedobór kwasu foliowego). Już wiem, że muszę brać metylowane witaminy. Czy jest mi w stanie któraś kobitka doradzić, czy:
1. Zrobić jeszcze dodatkowo badanie na witaminę B6?
2. Czy polecacie suplementy Swansona, niestety mam problem z połykaniem tabletek, a widziałam ta firma wprowadziła te witaminy w formie do ssania?
Będę wdzięczna za odpowiedź .
-
Wejdź na wątek IUI 2021 tam jest dużo informacji w tym temacie. Masz bardzo wysoka homocysteine przy staraniach powinna być w zakresie 6-7 musisz koniecznie ja zbić. Wit b12 też bardzo nisko. Koniecznie skontaktuj się z hematologiem on Ci doradzi co brać i w jakich dawkach i skieruje też Cię pewnie na dalsze badania.👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
cykle: 25-27 dni, owulacje
kariotyp ✅
Frax ✅
przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
Homocysteina: 6,84 ✅
mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Ja mam nawet zlecone zastrzyki domięśniowe B12 w ciąży bo podobno tabletki słano się wchłaniają nawet metylowane przy mutacji. Warto spojrzeć tez na swoj wskaźnik MCV w morfologii zwykłej on tez dużo mówi o nieprawidłowościach w tym zakresie. Ja mimo suplementacji b12 metylowanej wciąż mam MCV ponad normę
-
Andzia35, a duży miałaś niedobór witaminy B12 przed zastrzykami? U mnie MCV w porządku i reszta morfologii (oraz dziesiątki innych badań, które zrobiłam po śmierci synka).
Ale z tym MTHFR i PAi-1 to powiem szczerze, nie jestem zaskoczona, bo moja mama miała zawał w wieku 47 lat, i ogólnie dużo naczyniowców w rodzinie. -
Zastrzyków jeszcze nie zaczęłam dopiero wczoraj usłyszałam takie zalecenie. Nie miałam dużego niedoboru ale również w tym przypadku normy dla kobiet starających się i w ciszy są inne niż te wskazywane przez laboratoria. Mimo suplementacji jednak moje wyniki ani drgnęły. Twoja homocysteina jest wysoka bardzo a b12 wydaje mi się ze dość niskie - myśle ze powinnaś skonsultować z lekarzem który ogarnia takie tematy.
-
Witajcie ponownie.
Od 6 grudnia zaczęłam suplementować metylowaną witaminę B12 Jarrow w dawce 1000 + 400 kwas foliowy + co 2 dzień w dawce 800 kwas foliowy metylowany. Nie spodziewałam się spektakularnych wyników, byłam nastawiona już na zastrzyki. Wczoraj zrobiłam badania po prawie 2,5 miesiąca suplementacji i są następujące (po lewo stare wyniki,po prawo nowe) :
wit B 12 - 172 - teraz 350
kwas foliowy 4,13 , teraz 13,5
no i homocysteina było 18 teraz 7,13.
Myślicie, że mogę pozostać przy samym Jarrow B12 1000 + 400 kwas foliowy i odstawić ten kwas 800 dodatkowy co drugi dzień, Czy może Jarrow co 2 dzień (na ten moment nie staramy się o dziecko).
Pozdrawiam
P.S. Tym razem zrobiłam też poziom B6, ale wynik za 2-3 tygodnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 11:16
-