WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Witaminy metylowane przy MTHFR i PAI-1
Odpowiedz

Witaminy metylowane przy MTHFR i PAI-1

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mirka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie serdecznie. Jestem nowa na forum, ale podczytuję Was od wielu miesięcy. W skrócie jestem po 1 ciąży biochemicznej w 2019 roku oraz po porodzie przedwczesnym w 31 tc w 2020 roku (przegroda macicy + infekcja). Synek niestety nie przeżył :(. Na ten moment jestem po operacji przegrody, dostaliśmy od lekarza zielone światło, ale w międzyczasie zbadałam również mutacje dotyczące krzepnięcia krwi i wyszło mi
    MTHFR C667 w jednym allelu , PAI-1 w 1 allelu, oraz mam następujące wyniki krwi:
    homocysteina - 18
    witamina B12 - 172 pg/ml norma: 189 - 883
    4,13 ng/ml norma: 4,6 - 18,7
    Czytając wątki spotkałam się z tym, że przy tych mutacjach jest najczęściej niedobór witaminy B12, ale za to nadmiar kwasu foliowego i homocysteiny (a ja mam niedobór kwasu foliowego). Już wiem, że muszę brać metylowane witaminy. Czy jest mi w stanie któraś kobitka doradzić, czy:
    1. Zrobić jeszcze dodatkowo badanie na witaminę B6?
    2. Czy polecacie suplementy Swansona, niestety mam problem z połykaniem tabletek, a widziałam ta firma wprowadziła te witaminy w formie do ssania?
    Będę wdzięczna za odpowiedź :).

• Esperanza05 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wejdź na wątek IUI 2021 tam jest dużo informacji w tym temacie. Masz bardzo wysoka homocysteine przy staraniach powinna być w zakresie 6-7 musisz koniecznie ja zbić. Wit b12 też bardzo nisko. Koniecznie skontaktuj się z hematologiem on Ci doradzi co brać i w jakich dawkach i skieruje też Cię pewnie na dalsze badania.

👱‍♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
    cykle: 25-27 dni, owulacje
    kariotyp ✅
    Frax ✅
    przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
    Homocysteina: 6,84 ✅
    mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero

👱
    kariotyp ✅
    MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
    SCD✅
    FSH ⬇
    testosteron✅
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszę tylko, że mi lekarz zalecił tabletki do ssania i gryzienia Naturell B12 forte (podobno też metylowane B12). Ale fakt, najlepiej skonsultować się ze specjalistą.

• Andzia35 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nawet zlecone zastrzyki domięśniowe B12 w ciąży bo podobno tabletki słano się wchłaniają nawet metylowane przy mutacji. Warto spojrzeć tez na swoj wskaźnik MCV w morfologii zwykłej on tez dużo mówi o nieprawidłowościach w tym zakresie. Ja mimo suplementacji b12 metylowanej wciąż mam MCV ponad normę

f2w3rjjg2cdpokqz.png
  • Mirka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia35, a duży miałaś niedobór witaminy B12 przed zastrzykami? U mnie MCV w porządku i reszta morfologii (oraz dziesiątki innych badań, które zrobiłam po śmierci synka).
    Ale z tym MTHFR i PAi-1 to powiem szczerze, nie jestem zaskoczona, bo moja mama miała zawał w wieku 47 lat, i ogólnie dużo naczyniowców w rodzinie.

• Andzia35 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastrzyków jeszcze nie zaczęłam dopiero wczoraj usłyszałam takie zalecenie. Nie miałam dużego niedoboru ale również w tym przypadku normy dla kobiet starających się i w ciszy są inne niż te wskazywane przez laboratoria. Mimo suplementacji jednak moje wyniki ani drgnęły. Twoja homocysteina jest wysoka bardzo a b12 wydaje mi się ze dość niskie - myśle ze powinnaś skonsultować z lekarzem który ogarnia takie tematy.

f2w3rjjg2cdpokqz.png
  • Mirka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie ponownie.
    Od 6 grudnia zaczęłam suplementować metylowaną witaminę B12 Jarrow w dawce 1000 + 400 kwas foliowy + co 2 dzień w dawce 800 kwas foliowy metylowany. Nie spodziewałam się spektakularnych wyników, byłam nastawiona już na zastrzyki. Wczoraj zrobiłam badania po prawie 2,5 miesiąca suplementacji i są następujące (po lewo stare wyniki,po prawo nowe) :
    wit B 12 - 172 - teraz 350
    kwas foliowy 4,13 , teraz 13,5
    no i homocysteina było 18 teraz 7,13.
    Myślicie, że mogę pozostać przy samym Jarrow B12 1000 + 400 kwas foliowy i odstawić ten kwas 800 dodatkowy co drugi dzień, Czy może Jarrow co 2 dzień (na ten moment nie staramy się o dziecko).
    Pozdrawiam
    P.S. Tym razem zrobiłam też poziom B6, ale wynik za 2-3 tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 11:16

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ