Wodniak jajnika
-
Witam Dziewczyny!
Wczoraj u ginekologa przy okazji monitoringu owulacji (pierwszy raz miałam robiony, jestem trzy miesiące po tabkletkach anty i staram się o dzidzię) lekarz stwierdził u mnie wodniaka jajowodu lewego. W tym jajniku pęcherzyk miał wielkość 8mm, w prawym zaś 15mm a endometrium 10mm. Postraszył mnie, że być może nie będę mogła mieć dzieci, ze konieczne będzie in vitro. Przyszłam do domu i zaczęłam płakać ;-( Czy któraś z Was ma podobny problem lub wie więcej niż ja (czytaj nic) w tym temacie i mogłaby mi dać odrobinę nadziei? Co mam teraz robić? Czy jest szansa na ciążę? Pomocy!Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2013, 07:08
-
nick nieaktualnyja mam kochana na obu jajowodach wodniaki, wyszlo mi to podczas HSG, ale narazie sa na szczescie bardzo małe i nie powinny przeszkadzac w zajsciu. nie wiem jak duzy jest twoj wodniak. jak długo sie starasz? moze popros lekarza o skierowanie na badanie HSG to jest sprawdzenie droznosci jajowodow. zycze Ci jednak zeby nie było to konieczne, powodzenia.
-
nick nieaktualny
-
Czyli jeżeli nie daje żadnych negatywnych objawów to może lepiej go zostawić w spokoju? Kaarolaa a co Twoj ginekolog powiedział jak się okazało, że w każdym jajniku masz wodniaka? Jakie są szanse na zajście w ciąże i czy ma to jakiś wpływ na jej utrzymanie?
-
nick nieaktualnynarazie powiedział, ze tym mam sie nie przejmowac bo jajowody sa drozne czyli wodniaki nie przeszkadzaja w zajsciu i przede wszystkim w utrzymaniu ciazy. one mi sie zrobiły po łyzeczkowaniu po pierwszym poronieniu, a do tego mam zrosty i one juz moga przeszkadzac w utrzymaniu ciazy. czeka mnie laparoskopia i wtedy zobaczy sie dokladniej jak to wszystko wyglada.
narazie nie ruszałabym tego wodniaka jesli masz drugi jajowod ok. -
Na kolejnej wizycie czyli 3 dni po pierwszej usłyszałam, że wodniak na jednym jajowodzie może oznaczać, że na drugim też może być bo jajowody nie są jak na obrazkach tak daleko od siebie. Dodatkowo okazało się, że pęcherzyk dorósł tylko do 15 mm i nic dalej się z nim nie stało ;-( Stwierdziłam, że muszę zmienić lekarza bo ten tylko mnie zdołował i nie dał większej nadziei na dziecko ;-/
-