X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciążę
Odpowiedz

Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciążę

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Patabr Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Temat podobny jest, ale ostatni wpis z 2019, także odświeżam, dla świeżynek takich jak ja.

Jeszcze 3 miesiące temu myślałam, że mam dużo czasu na decyzję o dziecku, ale życie zweryfikowało.
    Podczas rutynowych badań wyszło, że moje FSH to >25.
    Zrobiłam więcej badań, wszystko inne w normie. Zaczęłam FSH badać wręcz co miesiąc i wciąż było około 30.
    Miałam rezonans przysadki mózgowej- mam guza, podobno nie wpływa na wyniki.

Ostatecznie trafiłam do Invicta i tam też jestem pacjentką. W październiku dostałam info, że max 3 miesiące naturalnych starań i invitro, bo nie mogę czekać. Lekarz wyraza obawy, że może być sytuacja, że jeśli będę zwlekać to do invitro z moją komórką może nie dojść.
    Proszę o info czy coś miał podobnie, jakie podjął decyzje, czy jeśli invitro - to czy się udało?

Moje obecne wyniki:
    AMH 0,8
    FSH 29
    LH w normie, nie pamiętam ile
    Stosunek LH/FSH 0,2
    Prolaktyna w normie
    Estradiol w normie

31 lat

Przedwczesne wygasanie czynności jajników

AMH 0,8
    FSH średnio 26-28

Klinika Bocian
    ET 07.2024 ciąża biochemiczna
    FET 09.2024 ciąża biochemiczna
    FET 25.11.2024 4.1.1
    5 dpt pozytywny test
    7 dpt beta 110
    9 dpt beta 280
    11 dpt beta 850
    14 dpt beta 3950
    20 dpt zarodek 6mm i serduszko
    10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
    11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
    13w2d (04.02) prenatalne
    18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2024, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja w zależności od badania miałam FSH 18-30. Miałam natomiast duuuuużo niższe AMH: Ok. 0,007 a nawet nieoznaczalne.
    Udało mi się zajść w ciążę w in vitro przy pierwszym transferze (druga procedura, pierwsza punkcja z pustymi pęcherzykami), po solidnej suplementacji na poprawę komórek jajowych.
    U mnie ważnym aspektem był fakt posiadania dziecka.
    Ważny jest na pewno wiek, i nie ma co zwlekać z in vitro. My nie planowaliśmy dziecka, ale po konsultacji wyników z lekarzem od razu przystąpiliśmy do in vitro. Niestety zgadzam się z lekarzem, ze zwlekanie może skończyć się komórka dawczyni :( ja leczyłam się z Novum i polecam (pomijając fakt, ze mi się udało, to na każdym etapie czułam się zaopiekowana, a podczas problemów w ciąży to już super zaopiekowana :))
    Powodzenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2024, 19:23

• Justyna🤞 Nowa

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Ja mam FSH około 20. Pozostałe badania w tym AMH w normie. Staramy się od 2 lat, przeszliśmy przez stymulację, starania po badaniu drożności, 3 inseminacje i właśnie podjęliśmy dezycję o podejściu do pierwszego in vitro ☺️

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 3 września 2024, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna🤞 wrote:
    Hej,
    Ja mam FSH około 20. Pozostałe badania w tym AMH w normie. Staramy się od 2 lat, przeszliśmy przez stymulację, starania po badaniu drożności, 3 inseminacje i właśnie podjęliśmy dezycję o podejściu do pierwszego in vitro ☺️
    Proszę odezwij sie

Justyna🤞 lubi tę wiadomość

• Justyna🤞 Nowa

Wysłany: 5 września 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualnie jestem po drugim transferze. Z punkcji udało się pobrać 6 oocytów, z czego uzyskaliśmy 3 zarodki.
    Pierwszy transfer się nie udał, drugi wygląda na to, że da nam szczęście ♥️ na ten moment mamy wysoka betę i czekamy na pierwsze USG.

W między czasie okazało się, że AMH nie było w normie, tylko mieliśmy do czynienia z błędem w laboratorium i w rzeczywistości wynosiło 0,75. Jak masz więcej pytań to śmiało pisz :)

Komanuss lubi tę wiadomość

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 5 września 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna🤞 wrote:
    Aktualnie jestem po drugim transferze. Z punkcji udało się pobrać 6 oocytów, z czego uzyskaliśmy 3 zarodki.
    Pierwszy transfer się nie udał, drugi wygląda na to, że da nam szczęście ♥️ na ten moment mamy wysoka betę i czekamy na pierwsze USG.

W między czasie okazało się, że AMH nie było w normie, tylko mieliśmy do czynienia z błędem w laboratorium i w rzeczywistości wynosiło 0,75. Jak masz więcej pytań to śmiało pisz :)
    a w jakich labolatoriach robilas amh bo ja zrobilam w synevo a teraz po 2 tygodniach duzo rozniacy wynik mi wyszedl

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 5 września 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie ze ci sie udało

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 5 września 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patabr wrote:
    Hej,
    Temat podobny jest, ale ostatni wpis z 2019, także odświeżam, dla świeżynek takich jak ja.

Jeszcze 3 miesiące temu myślałam, że mam dużo czasu na decyzję o dziecku, ale życie zweryfikowało.
    Podczas rutynowych badań wyszło, że moje FSH to >25.
    Zrobiłam więcej badań, wszystko inne w normie. Zaczęłam FSH badać wręcz co miesiąc i wciąż było około 30.
    Miałam rezonans przysadki mózgowej- mam guza, podobno nie wpływa na wyniki.

Ostatecznie trafiłam do Invicta i tam też jestem pacjentką. W październiku dostałam info, że max 3 miesiące naturalnych starań i invitro, bo nie mogę czekać. Lekarz wyraza obawy, że może być sytuacja, że jeśli będę zwlekać to do invitro z moją komórką może nie dojść.
    Proszę o info czy coś miał podobnie, jakie podjął decyzje, czy jeśli invitro - to czy się udało?

Moje obecne wyniki:
    AMH 0,8
    FSH 29
    LH w normie, nie pamiętam ile
    Stosunek LH/FSH 0,2
    Prolaktyna w normie
    Estradiol w normie
    hej a czy uCiebie coś się zmieniło ?

• Justyna🤞 Nowa

Wysłany: 5 września 2024, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    a w jakich labolatoriach robilas amh bo ja zrobilam w synevo a teraz po 2 tygodniach duzo rozniacy wynik mi wyszedl

Dwa razy robiłam w Diagnostyce.
    Ale między badaniami jest prawie 2 lata różnicy. Lekarz stwierdził, że nie możliwy jest aż tak duży spadek w takim czasie. Musiałabym być po leczeniu onkologicznym lub jakiś zabiegach na jajnikach, żeby to mogło być realne. W dodatku wysokie FSH od samego początku wskazywało problem. Pierwsze AMH było w normie coś około 3, a drugie już 0,75

• Justyna🤞 Nowa

Wysłany: 5 września 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Fajnie ze ci sie udało
    A Ty na jakim jesteś etapie? Masz już za sobą in vitro? Trzymam kciuki za Ciebie

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 5 września 2024, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna🤞 wrote:
    A Ty na jakim jesteś etapie? Masz już za sobą in vitro? Trzymam kciuki za Ciebie
    Jestem na etapie robienia badań do in vitro.mam nadzieję że będzie jak najszybciej

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ