Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciążę
-
Hej,
Temat podobny jest, ale ostatni wpis z 2019, także odświeżam, dla świeżynek takich jak ja.
Jeszcze 3 miesiące temu myślałam, że mam dużo czasu na decyzję o dziecku, ale życie zweryfikowało.
Podczas rutynowych badań wyszło, że moje FSH to >25.
Zrobiłam więcej badań, wszystko inne w normie. Zaczęłam FSH badać wręcz co miesiąc i wciąż było około 30.
Miałam rezonans przysadki mózgowej- mam guza, podobno nie wpływa na wyniki.
Ostatecznie trafiłam do Invicta i tam też jestem pacjentką. W październiku dostałam info, że max 3 miesiące naturalnych starań i invitro, bo nie mogę czekać. Lekarz wyraza obawy, że może być sytuacja, że jeśli będę zwlekać to do invitro z moją komórką może nie dojść.
Proszę o info czy coś miał podobnie, jakie podjął decyzje, czy jeśli invitro - to czy się udało?
Moje obecne wyniki:
AMH 0,8
FSH 29
LH w normie, nie pamiętam ile
Stosunek LH/FSH 0,2
Prolaktyna w normie
Estradiol w normie -
nick nieaktualnyCześć, ja w zależności od badania miałam FSH 18-30. Miałam natomiast duuuuużo niższe AMH: Ok. 0,007 a nawet nieoznaczalne.
Udało mi się zajść w ciążę w in vitro przy pierwszym transferze (druga procedura, pierwsza punkcja z pustymi pęcherzykami), po solidnej suplementacji na poprawę komórek jajowych.
U mnie ważnym aspektem był fakt posiadania dziecka.
Ważny jest na pewno wiek, i nie ma co zwlekać z in vitro. My nie planowaliśmy dziecka, ale po konsultacji wyników z lekarzem od razu przystąpiliśmy do in vitro. Niestety zgadzam się z lekarzem, ze zwlekanie może skończyć się komórka dawczyni ja leczyłam się z Novum i polecam (pomijając fakt, ze mi się udało, to na każdym etapie czułam się zaopiekowana, a podczas problemów w ciąży to już super zaopiekowana )
PowodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 19:23
-
Justyna🤞 wrote:Hej,
Ja mam FSH około 20. Pozostałe badania w tym AMH w normie. Staramy się od 2 lat, przeszliśmy przez stymulację, starania po badaniu drożności, 3 inseminacje i właśnie podjęliśmy dezycję o podejściu do pierwszego in vitro ☺️Justyna🤞 lubi tę wiadomość
-
Aktualnie jestem po drugim transferze. Z punkcji udało się pobrać 6 oocytów, z czego uzyskaliśmy 3 zarodki.
Pierwszy transfer się nie udał, drugi wygląda na to, że da nam szczęście ♥️ na ten moment mamy wysoka betę i czekamy na pierwsze USG.
W między czasie okazało się, że AMH nie było w normie, tylko mieliśmy do czynienia z błędem w laboratorium i w rzeczywistości wynosiło 0,75. Jak masz więcej pytań to śmiało piszKomanuss lubi tę wiadomość
-
Justyna🤞 wrote:Aktualnie jestem po drugim transferze. Z punkcji udało się pobrać 6 oocytów, z czego uzyskaliśmy 3 zarodki.
Pierwszy transfer się nie udał, drugi wygląda na to, że da nam szczęście ♥️ na ten moment mamy wysoka betę i czekamy na pierwsze USG.
W między czasie okazało się, że AMH nie było w normie, tylko mieliśmy do czynienia z błędem w laboratorium i w rzeczywistości wynosiło 0,75. Jak masz więcej pytań to śmiało pisz -
Patabr wrote:Hej,
Temat podobny jest, ale ostatni wpis z 2019, także odświeżam, dla świeżynek takich jak ja.
Jeszcze 3 miesiące temu myślałam, że mam dużo czasu na decyzję o dziecku, ale życie zweryfikowało.
Podczas rutynowych badań wyszło, że moje FSH to >25.
Zrobiłam więcej badań, wszystko inne w normie. Zaczęłam FSH badać wręcz co miesiąc i wciąż było około 30.
Miałam rezonans przysadki mózgowej- mam guza, podobno nie wpływa na wyniki.
Ostatecznie trafiłam do Invicta i tam też jestem pacjentką. W październiku dostałam info, że max 3 miesiące naturalnych starań i invitro, bo nie mogę czekać. Lekarz wyraza obawy, że może być sytuacja, że jeśli będę zwlekać to do invitro z moją komórką może nie dojść.
Proszę o info czy coś miał podobnie, jakie podjął decyzje, czy jeśli invitro - to czy się udało?
Moje obecne wyniki:
AMH 0,8
FSH 29
LH w normie, nie pamiętam ile
Stosunek LH/FSH 0,2
Prolaktyna w normie
Estradiol w normie -
Komanuss wrote:a w jakich labolatoriach robilas amh bo ja zrobilam w synevo a teraz po 2 tygodniach duzo rozniacy wynik mi wyszedl
Dwa razy robiłam w Diagnostyce.
Ale między badaniami jest prawie 2 lata różnicy. Lekarz stwierdził, że nie możliwy jest aż tak duży spadek w takim czasie. Musiałabym być po leczeniu onkologicznym lub jakiś zabiegach na jajnikach, żeby to mogło być realne. W dodatku wysokie FSH od samego początku wskazywało problem. Pierwsze AMH było w normie coś około 3, a drugie już 0,75 -