Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Wysokie TSH 3 generacja, proszę o interpretację.
Odpowiedz

Wysokie TSH 3 generacja, proszę o interpretację.

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 13 kwietnia 2014, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

    jestem osiem miesięcy po porodzie, nie karmię piersią.
    Od trzech cykli staram się z mężem o drugie dzieciątko.
    W międzyczasie zaobserwowałam takie objawy jak: zmęczenie, dekoncentrację, niskie libido (bardzo pomocne w staraniach ;)), niemożność stracenia kilogramów, długie cykle i długie @.
    Zrobiłam badania hormonów, w 5dc i oto wyniki:

    TSH 3-generacja norma 0,58-4,78 mam: 18,485!!!
    Estradiol norma 27-122 mam: 27,65
    Prolaktyna norma 3,34-26,72 mam: 19,92

    Wiem, że czeka mnie wizyta u endo, zaraz po weekendzie się wybieram.
    Ale czy może mi ktoś cokolwiek na w/w powiedzieć?
    I czy ta pozostała część hormonów mimo, że w normie to OK?

    Będę bardzo zobowiązana.

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2014, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    estradiol troche niziutki co by tlumaczylo twoje pozne owulki, a tsh bardzo wysokie, proponuje przed wizyta u endo dorobic ft3, ft4 i anty-tpo(obojetnie jaki dzien cyklu) aby dac pełen obraz stanu tarczycy, z prolaktyna to niby jest w normie ale najlepsza prolaktyna jest do staran w dolnej granicy normy a nawet ponizej. Ale podejzewam ze ta prolaktyna to przez wysokie tsh.



    Dobra rada to taka abys odlozyla starania do momentu az zbijesz tsh poniewaz jesli jakims cudem udalo by Ci sie zajsc przy tak wysokim tsh to moze to grozic poronieniem :( (tsh przy staraniach 1-2 max)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2014, 13:57

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 13 kwietnia 2014, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za info :)

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    mam pozostałe wyniki:

    FT3 (norma 3,8-6) mam: 4,41
    FT4 (norma 7,86-14,41) mam: 5,53

    i:
    :(

    p/c anty-TPO >998 norma: 0-9

    Co to oznacza???


    Jestem załamana.

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, a może masz poporodowe zapalenie tarczycy?
    Ja mam troszkę podwyższone tsh (2,5), ale pierwsze badanie wykonałam ok.16 miesięcy po porodzie. Jedna z hipotez endo była właśnia taka, że było zapalenie ale już ustępuje.
    Poczytaj:
    http://www.tarczyca.info/ciaza-a-tarczyca/poporodowe-zapalenie-tarczycy/
    Ale nie wiem jak to się ma do antyTPO niestety - takie wysokie może świadczyć o Hashimoto z tego co wiem. U mnie akurat pozostałe parametry poza tsh (antyTPO i ft) są ok.

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mogłam tego Hashimoto nabawić się po porodzie czy miałam zawsze i moja pierwsza ciąża to po prostu CUD?

    Czy jest dla mnie jakaś nadzieja, czy po wprowadzeniu leczenia jest szansa na dziecko?

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:
    A mogłam tego Hashimoto nabawić się po porodzie czy miałam zawsze i moja pierwsza ciąża to po prostu CUD?

    Czy jest dla mnie jakaś nadzieja, czy po wprowadzeniu leczenia jest szansa na dziecko?
    A długo się starałaś? Miałaś jakieś problemy w ciąży?
    Moim zdaniem po pierwsze DON'T PANIC!! Po drugie, umówi się jak najszybciej do endokrynologa, prywatnie bo na NFZ są zwykle kosmiczne terminy.
    Teraz bede miała wyrzuty sumienia że Cie nastraszyłam :(

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się, do endo umówiona jestem na piątek.
    Mam abonament medyczny z pracy i póki co wszędzie idę dosłownie z marszu i te badania też szczęśliwie zrobiłam bezpłatnie.

    Nie staraliśmy się o dziecko, po prostu uprawialiśmy spontaniczny seks, 1 września były zaręczyny, a 30 listopada pozytywny test, ku mojemu zaskoczeniu. Oczywiście każdy wie czym kończy się (zazwyczaj) seks bez zabezpieczenia, ale miałam kiedyś problem z torbielami i nawet nie mówiąc o tym nikomu myślałam, że będzie z ciążą problem, a, że nie była wtedy moim priorytetem...no to spontan, wychodzi, że trzy cykle, ciąża książkowa.

    Po prostu aż takich wyników się nie spodziewałam :(
    Aczkolwiek: nie mogę zgubić kilku kilogramów, jestem często zmęczona (zaczęłam brać magnez - jakby się poprawiło), wzrok mi się pogorszył, mam suchą skórę, często płaczę.

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana a ile czasu minęło od porodu?

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    8 miesięcy.

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku podwyższenia anty-TPO podejrzewa się:
    - zapalenia tarczycy typu Hashimoto,
    -zapalenie tarczycy poporodowe
    - zapalenie tarczycy indukowane cytokinami
    - chorobę Basedowa
    - pierwotny obrzęk śluzakowaty.

    Podwyższony poziom anty-TPO może powodować zmniejszenie wydzielania wolnej tyroksyny (fT4) czy;i tutaj mamy odpowiedz na to zaniżone ft4.


    Ja to obstawiam ze to jest poporodowe zapalenie tarczycy jak lithe wspomniała, dobrze ze tak szybko idziesz do endo on odpowiednio sie Toba zajmnie, glowa do gory:)


    A w ciazy musiałas na poczatku robic tsh ,pamietasz jakie było? ale na pewno bylo w normie bo bys odrazu trafila do lekarza.
    Narazie tak jak wspomniałam poczekajcie ze staraniami jak endo to ogranie:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 16:41

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przejrzałam wszystkie badania te, które mam w domu i nie mam tam TSH.
    Nie wiem czy są w dokumentacji u lekarza.
    Ale ciąża była książkowa, ciekawostka: przytyłam w ciąży 4-5 kg. Synek zdrowy.
    Ani razu nie byłam w szpitalu - no poza porodem :)
    Morfologia zawsze OK, jedynie raz miałam bakterie w moczu, czasem infekcje, paciorkowca.

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:
    Przejrzałam wszystkie badania te, które mam w domu i nie mam tam TSH.
    Nie wiem czy są w dokumentacji u lekarza.
    Ale ciąża była książkowa, ciekawostka: przytyłam w ciąży 4-5 kg. Synek zdrowy.
    Ani razu nie byłam w szpitalu - no poza porodem :)
    Morfologia zawsze OK, jedynie raz miałam bakterie w moczu, czasem infekcje, paciorkowca.
    W ciąży o ile nie ma wskazań standardowo nie robi sie tsh, wiec pewnie nie miałaś. Ja tez nie miałam. Głupio to zabrzmi, ale mam nadzieje ze to poporodowe zapalenie nie żadne hashimoto :) i ze szybko sie z tym uporasz!

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale czy przy tym zapaleniu możliwe jest takie TPO???

    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, to wiele dla mnie znaczy :)

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:
    Ale czy przy tym zapaleniu możliwe jest takie TPO???

    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, to wiele dla mnie znaczy :)

    hashimoto to nie wyrok , sama mam ..To autoimmunologiczna choroba polegajaca na tym ze nasze przeciwciala atakuja tarczycei powoli ja niszcza,,,Niestety masz je dosc wysokie co swiadczy ze w twoim org toczy sie juz hashi od pewnego czasu...Choroba ta czesto pojawia sie po urodzeniu dziecka,,,Antygenow sie nie leczy niestety , leczy sie niedoczynnosc tarczycy....
    Spokojnie mozna miec dzieci przy hashimoto musisz tylko wyregulowac tsh i przede wszystkim ft4, Nie uciagniesz ciazy przy takich wynikach bo twoja niedoczynnosc w tym momencie jest dosc powazna.Mi przy tsh 5 i ft4 wynoszacym 22% kategorycznie zabronil endo starania sie o dziecko......Musisz sie zaczac leczyc hormonem dostarczanym z zewnatrz...No i endo musi zrobic ci usg tarczycy , ktore potwierdzi toczacy sie stan zapalny...
    Mysle ze endokrynolog dobry i znajacy sie na swoim fachu w jakies 3miesiace cie unormuje ...Ale na ten moment kazdy z nich odradzi ci staranie sie o dziecko , bo o ile uda ci sie zajsc w ciaze to jej nie utrzymasz przy tak niewydolnej tarczycyc\Ale glowa do gory..Traczyce sie dosc latwo leczy wiec szybko sie unormujesz...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 18:58

    Zielony_Domek lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę musiała brać leki do końca życia?

    Dziękuję za odpowiedź!

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana ja miałan niedoczynnosc tarczyc ale samo tsh miałam w wyniku 8 ft3/4 aty tpo w normie

    brałam eutyrox przez rok i teraz raz na pol roku robie badania aby sprawdzic czy nie skacze ale tabletek juz nie biore bo mam zaleczoną:)

  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jest nadzieja :)

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:
    Będę musiała brać leki do końca życia?

    Dziękuję za odpowiedź!
    przy hashimoto, a wiec przy wykryciu przy niedoczynnosci antygenow anty-tpo lub anty-tg leki sie bierze do konca zycia poniewaz hashimoto jest nieuleczalna choroba...To choroba przewlekla powoli niszczaca tarczyce........

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 20:39

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka
    Postów: 120 63

    Wysłany: 16 kwietnia 2014, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem.
    Czy wtedy też obowiązuje jakaś dieta?
    Jak zmieni się życie gdyby to było Hashimoto?

    c55fyx8dbvm2v8k8.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego