X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Wzmocnienie fazy lutealnej - ovitrelle
Odpowiedz

Wzmocnienie fazy lutealnej - ovitrelle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Monia321 Debiutantka

Wysłany: 15 września, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was miała podawane ovitrelle po owulacji? Mój lekarz zaleca mi ovitrelle, gdyż twierdzi, że mam niewydolne ciałko żółte. To już trzeci cykl z ovitrelle i niestety nieudany. W ostatnim cyklu musiałam zużyć 5 ampułek. 8 dni po pół ampułki i jeden dzień cała ampułka. Jak u was wygląda wzmocnienie tej fazy?

• Dotipik Autorytet

Wysłany: 15 września, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia321 wrote:
    Czy któraś z was miała podawane ovitrelle po owulacji? Mój lekarz zaleca mi ovitrelle, gdyż twierdzi, że mam niewydolne ciałko żółte. To już trzeci cykl z ovitrelle i niestety nieudany. W ostatnim cyklu musiałam zużyć 5 ampułek. 8 dni po pół ampułki i jeden dzień cała ampułka. Jak u was wygląda wzmocnienie tej fazy?
    Ovitrelle (betaHCG) podbija ciałko zolte do produkcji progesteronu. Ponoć kiedyś tak niektórzy robili. Ale zazwyczaj dają doustny albo dopochwowa. Może Twój lekarz ma pozytywne doświadczenia z takiego sposobu. Nie wiem, nie znam się, zapytaj lekarza 🤷‍♀️

• Monia321 Debiutantka

Wysłany: 16 września, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Ovitrelle (betaHCG) podbija ciałko zolte do produkcji progesteronu. Ponoć kiedyś tak niektórzy robili. Ale zazwyczaj dają doustny albo dopochwowa. Może Twój lekarz ma pozytywne doświadczenia z takiego sposobu. Nie wiem, nie znam się, zapytaj lekarza 🤷‍♀️
    W tym jest problem, gdy zapytałam, powiedział że on mi nie będzie tłumaczył. Tak więc czas na zmianę lekarza.
    Ogólnie dostawałam też ogromne dawki progesteronu i owszem progesteron był wysoki ale estradiol poniżej normy.

• Muczylando Autorytet

Wysłany: 16 września, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia321 wrote:

Nie słyszałam o takiej praktyce. Ovitrelle owszem brałam ale jedną ampułkę żeby pęcherzyk dojrzał i pękł. Potem przyjmowałam progesteron. Po pół roku takich cykli odpuściłam, nic to nie dawało, czasem pęcherzyki nie pękały i robiły się torbiele. Mój progesteron nie był za wysoki w fazie lutealnej, ale jej długość była ok, 12-14 dni.
    Może lepsze byłoby wsparcie jakości owulacji? Suplementacja i na przykład NAC na początku cyklu. Może jakaś mini stymulacja aromek, leteozol itp.
    Samo wsparcie i wydłużenie fazy lutealnej to dobry jest progesteron właśnie, ale nic to nie da jeśli komórka sama z siebie jest słaba, tego nie zbadamy.
    To dopiero trzeci cykl, poprawa jakości komórki to proces 3 miesięczny bo tyle dojrzewa komórka.
    Co z pozostałymi badaniami? Drożność jajowodów? Hormony? Sama obserwacja cyklu i dawanie w ciemno Ovitrelle nie zawsze jest rozwiązaniem. Ja tak straciłam 3 lata.

👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024:
    🍀I procedura:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    ❌02/03 - histeroskopia i biopsja, CD138+++ >10/10,
    🍀II procedura:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    ❌04/14 biopsja kontrolna, CD138++5-10/10, CD56 <5%🆗
    ❔06/20 biopsja kontrolna, CD138+<5/10
    🐄07/22 - VI FET, 9dpt 202, 11dpt 535, 13dpt 1200, 18dpt 11816, CRL: 31dpt 0,97cm, 37dpt 1,6cm 9+6 3cm, 11+0 4,55cm
    preg.png

❌KIR: Bx ➕2DS2
    PAI-1, mthfr - homo
    ❌Tężyczka
    ❌Niedoczynność tarczycy
    Kariotypy, cytokiny, immunofenotyp, ana2, asa 🆗
    AMH 2.6-3.6 🆗

"Odwaga bycia nielubianym to odwaga bycia wolnym."
  • Monia321 Debiutantka

Wysłany: 16 września, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    Nie słyszałam o takiej praktyce. Ovitrelle owszem brałam ale jedną ampułkę żeby pęcherzyk dojrzał i pękł. Potem przyjmowałam progesteron. Po pół roku takich cykli odpuściłam, nic to nie dawało, czasem pęcherzyki nie pękały i robiły się torbiele. Mój progesteron nie był za wysoki w fazie lutealnej, ale jej długość była ok, 12-14 dni.
    Może lepsze byłoby wsparcie jakości owulacji? Suplementacja i na przykład NAC na początku cyklu. Może jakaś mini stymulacja aromek, leteozol itp.
    Samo wsparcie i wydłużenie fazy lutealnej to dobry jest progesteron właśnie, ale nic to nie da jeśli komórka sama z siebie jest słaba, tego nie zbadamy.
    To dopiero trzeci cykl, poprawa jakości komórki to proces 3 miesięczny bo tyle dojrzewa komórka.
    Co z pozostałymi badaniami? Drożność jajowodów? Hormony? Sama obserwacja cyklu i dawanie w ciemno Ovitrelle nie zawsze jest rozwiązaniem. Ja tak straciłam 3 lata.
    Drożność miałam zrobioną, podczas badania udało się udrożnić jajowody.
    Mam wysokie AMH - w granicach 6. Do tego leczoną niedoczynność tarczycy, IO i kilka innych problemów, które też są leczone. Wszystkie te 3 cykle były stymulowane lametta i menopurem. Po owulacji estradiol bardzo spadał, stąd niby te zastrzyki ovitrelle. Pęcherzyk zawsze sam pękał. Nie podoba mi się taki sposób leczenia, tym bardziej że każda ampułka to koszt 200 zł, więc w jednym cyklu na sam ten lek wydałam 1k. Progesteteron przy lekach potrafił wynosić nawet 70, przy estradiolu poniżej 11, przy podawaniu ovitrelle 😕

• Muczylando Autorytet

Wysłany: 16 września, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia321 wrote:
    Drożność miałam zrobioną, podczas badania udało się udrożnić jajowody.
    Mam wysokie AMH - w granicach 6. Do tego leczoną niedoczynność tarczycy, IO i kilka innych problemów, które też są leczone. Wszystkie te 3 cykle były stymulowane lametta i menopurem. Po owulacji estradiol bardzo spadał, stąd niby te zastrzyki ovitrelle. Pęcherzyk zawsze sam pękał. Nie podoba mi się taki sposób leczenia, tym bardziej że każda ampułka to koszt 200 zł, więc w jednym cyklu na sam ten lek wydałam 1k. Progesteteron przy lekach potrafił wynosić nawet 70, przy estradiolu poniżej 11, przy podawaniu ovitrelle 😕

Rozumiem, koszty niestety zawsze będą jeśli wkraczamy na drogę diagnostyki i leczenia. Nie będę liczyć ile wydałam przez 8 lat, przy ivf przez rok jedynie liczyłam że 20k także koszty są mi znane i każdy brany niepotrzebnie zastrzyk mnie bardzo denerwował. Tym bardziej że do transferów dochodziły mi leki takie jak prolutex, accofil, heparyna wszystko 100%.
    Co do ovi uważam że to trochę zbędne działanie. Nie jestem lekarzem, nie znam wszystkich metod, ale jakby lekarz mi powiedział że nie będzie mi tłumaczył czemu co daje to wstałabym i wyszła. Ja bym spróbowała innego lekarza. Amh, tarczyca, IO to wszystko wpływa na jakość komórek, dlatego owulacje mogą być słabe lub może ich w ogóle nie być mimo że pojawia się pęcherzyk. Temat na pewno do dalszej diagnostyki. Nie zawsze uzyska się od razu odpowiedź, trzeba kilku cykli prób żeby czasem coś sprawdzić.
    Po owulacji estradiol spada i to normalne, około 7-8 dni po po owulacji powinien znów wzrosnąć, tak do około 100-200 i zachowywać odpowiednie proporcje z progesteronem.
    A jeszcze odnośnie drożności, udrożnione jajowody często "zachodzą" znowu i są niedrożne za kilka cykli. Udrożnienie nie zawsze jest na stałe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 14:08

🍀I procedura:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    🍀II procedura:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    🐄07/22 - VI FET, 9dpt 202, 11dpt 535, 13dpt 1200, 18dpt 11816, CRL: 31dpt 0,97cm, 37dpt 1,6cm 9+6 3cm, 11+0 4,55cm
    preg.png

PAI-1, mthfr - homo
    ❌Tężyczka
    ❌Niedoczynność tarczycy
    AMH 2.6-3.6 🆗

• Monia321 Debiutantka

Wysłany: 17 września, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    Rozumiem, koszty niestety zawsze będą jeśli wkraczamy na drogę diagnostyki i leczenia. Nie będę liczyć ile wydałam przez 8 lat, przy ivf przez rok jedynie liczyłam że 20k także koszty są mi znane i każdy brany niepotrzebnie zastrzyk mnie bardzo denerwował. Tym bardziej że do transferów dochodziły mi leki takie jak prolutex, accofil, heparyna wszystko 100%.
    Co do ovi uważam że to trochę zbędne działanie. Nie jestem lekarzem, nie znam wszystkich metod, ale jakby lekarz mi powiedział że nie będzie mi tłumaczył czemu co daje to wstałabym i wyszła. Ja bym spróbowała innego lekarza. Amh, tarczyca, IO to wszystko wpływa na jakość komórek, dlatego owulacje mogą być słabe lub może ich w ogóle nie być mimo że pojawia się pęcherzyk. Temat na pewno do dalszej diagnostyki. Nie zawsze uzyska się od razu odpowiedź, trzeba kilku cykli prób żeby czasem coś sprawdzić.
    Po owulacji estradiol spada i to normalne, około 7-8 dni po po owulacji powinien znów wzrosnąć, tak do około 100-200 i zachowywać odpowiednie proporcje z progesteronem.
    A jeszcze odnośnie drożności, udrożnione jajowody często "zachodzą" znowu i są niedrożne za kilka cykli. Udrożnienie nie zawsze jest na stałe.

Taką podjęłam decyzję, że zmieniam lekarza. Dzięki za odpowiedź 😊 jaka była u Ciebie przyczyna podawania leku accofil? Czy to jakaś normalna procedura przy ivf?

• Muczylando Autorytet

Wysłany: 17 września, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia321 wrote:
    Taką podjęłam decyzję, że zmieniam lekarza. Dzięki za odpowiedź 😊 jaka była u Ciebie przyczyna podawania leku accofil? Czy to jakaś normalna procedura przy ivf?
    Nie, accofil nie jest standardowo do ivf. To zalecenie od immunologa. Accofil miałam od 3 czy 4 transferu z powodu braku kirów (tzn mam tylko 1 więc prawie jakbym nie miała ich wcale) i hla-c c1c2 u obojga, więc jest ryzyko odrzucania zarodków przez macicę, mała ochrona. Accofil też wspiera trochę endometrium i progesteron ale głównie chodzi i kiry.

🍀I procedura:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    🍀II procedura:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    preg.png

PAI-1, mthfr - homo
    ❌Tężyczka
    ❌Niedoczynność tarczycy
    AMH 2.6-3.6 🆗

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ