Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów kiedy najlepiej zrobić badanie progesteronu?
Odpowiedz

kiedy najlepiej zrobić badanie progesteronu?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Monique Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie Vanessa miałaś rację moje TSH jest trochę za wysokie :( natomiast wynik progesteronu okazał się dobrym zwiastunem :)

e43bfde7db.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 18 października 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli robienie badania na progesteron w trakcie brania duphastonu nie falszuje jego wyniku? ja mam brac 2x1 i chcialabym zrobic to badania a zastanawiam sie czy moge go brac wtedy czy musze odstawic

skorpionek82 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Dafne Koleżanka

Wysłany: 21 października 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam badania :TSH, ft4, IgE itp ... między 2-4 dniem cyklu, potem dowolnie glukoza na obciążenie, mocz, morfologia, a 21 i 23 dnia progesteron . Tak mi lekarz kazał zrobić.

lv8pusw.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a napiszcie proszę czy macie jakieś objawy odnośnie za wysokiego albo za niskiego poziomu progesteronu??

Ja badałam progesteron w 8 dniu po owulacji, ale chyba wynik się nie liczy, bo wtedy spóźniła mi się miesiączka 3 dni więc pewnie owulacja była też później, aczkolwiek wynik miałam w normie. Tylko wydaję mi się, że progesteron mam w normie, bo jak czytałam o objawach to nic takiego mi nie dolega.

W tym cyklu idę na monitoring, więc wtedy zbadam progesteron, tak dla pewności.

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak podczytałam co pisałyście tutaj i chciałabym zbadać progesteron i prolaktyne ale nie wiem w którym dniu cyklu najlepiej te badania wykonać , nie chce sprawdzać tym badaniem ( progesteron ) czy owulka była ani czy ciąża może być ( wiem , ze progesteron nie stwierdza tego lecz może podsuwać taką myśl ) tylko po prostu chce zbadać czy nie jest za niski , poroniłam teraz w październiku i od grudnia mozemy na nowo się starać po odpoczynku organizmu ale jednak coś musiało być przyczyną poronienia , nie doszukuje się bo wiem , ze wiele czynników może wpływać na taki bieg wydarzeń ale takie badanie pomoże mi mniej więcej wiedzieć co i jak i jak coś zapobiedz kolejnej stracie z lekarzem :( Mam brac duphaston od 16-25 dc i potem robić betaHCG dla sprawdzenia ale właśnie też zastanawiam się co z tym czasem jak czekam na badania dzień lub dwa to zalezy od labolatorium to mam odstawić na ten czas dupka czy ciągle brać ... hm

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Pismak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Dziewczyny tak podczytałam co pisałyście tutaj i chciałabym zbadać progesteron i prolaktyne ale nie wiem w którym dniu cyklu najlepiej te badania wykonać , nie chce sprawdzać tym badaniem ( progesteron ) czy owulka była ani czy ciąża może być ( wiem , ze progesteron nie stwierdza tego lecz może podsuwać taką myśl ) tylko po prostu chce zbadać czy nie jest za niski , poroniłam teraz w październiku i od grudnia mozemy na nowo się starać po odpoczynku organizmu ale jednak coś musiało być przyczyną poronienia , nie doszukuje się bo wiem , ze wiele czynników może wpływać na taki bieg wydarzeń ale takie badanie pomoże mi mniej więcej wiedzieć co i jak i jak coś zapobiedz kolejnej stracie z lekarzem :( Mam brac duphaston od 16-25 dc i potem robić betaHCG dla sprawdzenia ale właśnie też zastanawiam się co z tym czasem jak czekam na badania dzień lub dwa to zalezy od labolatorium to mam odstawić na ten czas dupka czy ciągle brać ... hm

Prolaktynę możesz badać w każdym dniu cyklu. Badanie to należy wykonać rano, naczczo, po dobrze przespanej nocy, a dzień wcześniej nie należy współżyć ani podejmować żadnej nadmiernej aktywności fizycznej i nie spożywać alkoholu i przetworzonego jedzenia typu fast food.

Progresteron badamy w 7-9 dnia po owulacji.

Co do brania dupka w czasie oczekiwania na wynik to moim zdaniem należy go brać. Skoro bierzesz go od potencjalnej owulacji to tym bardziej przez te dwa dni oczekiwania też powinnaś. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Pamiętaj też że dupek nie wychodzi w badaniu progesteronu więc przy jego zażywaniu jest on wyższy niż wychodzi w wyniku.

ewa81 lubi tę wiadomość

20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm

Angelius Provita

19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]

08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%

2019 Histeroskopia - wszystko ok

08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane

10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok

OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie

Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)
  • siala Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz kazał zrobić progesteron w 21-22 d.c. a FSH, estradiol, TSH i FT4 miedzy 3-5 d.c,

5b5211ad7eafec310ad4ffe564da66b6.png
  • Dafne Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2014, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie - mi lekarz kazał zrobić progesteron w 21 i 23 dniu cyklu hmmm czytając zaczęłam się zastanawiać, czy wyniki będą wiarygodne, ponieważ jak widać na moim wykresie jeszcze nie miałam owulacji - stąd pytanie - jest sens robić ?

lv8pusw.png
  • skorpionek82 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafne sens jest robić progesteron 7-8 dni po owulacji.wszystko zależy kiedy masz owulację. ☺

be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
  • miziakizia Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy badanie progesteronu 12 dni po owaulacji ma sens?

65vqpmzt94tsw0mf.png

starania od sierpnia 2016r
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo. Poczekaj do następnego cyklu.

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Justeck Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    12 dni po owulacji, o ile nie ma ciąży, progesteron jest już na niskim poziomie bo opada przed @. 7 dni po owulacji (jeśli wiesz z usg dokładnie kiedy była) albo 7 dni po skoku temp albo szczycie śluzu.

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ