Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów kiedy najlepiej zrobić badanie progesteronu?
Odpowiedz

kiedy najlepiej zrobić badanie progesteronu?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Monique Autorytet
    Postów: 355 170

    Wysłany: 28 lutego 2014, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie Vanessa miałaś rację moje TSH jest trochę za wysokie :( natomiast wynik progesteronu okazał się dobrym zwiastunem :)

    e43bfde7db.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3734 498

    Wysłany: 18 października 2014, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli robienie badania na progesteron w trakcie brania duphastonu nie falszuje jego wyniku? ja mam brac 2x1 i chcialabym zrobic to badania a zastanawiam sie czy moge go brac wtedy czy musze odstawic

    skorpionek82 lubi tę wiadomość

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    acc873de64.png
  • Dafne Koleżanka
    Postów: 93 13

    Wysłany: 21 października 2014, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam badania :TSH, ft4, IgE itp ... między 2-4 dniem cyklu, potem dowolnie glukoza na obciążenie, mocz, morfologia, a 21 i 23 dnia progesteron . Tak mi lekarz kazał zrobić.

    lv8pusw.png
  • mkl Autorytet
    Postów: 1554 868

    Wysłany: 23 października 2014, 11:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a napiszcie proszę czy macie jakieś objawy odnośnie za wysokiego albo za niskiego poziomu progesteronu??

    Ja badałam progesteron w 8 dniu po owulacji, ale chyba wynik się nie liczy, bo wtedy spóźniła mi się miesiączka 3 dni więc pewnie owulacja była też później, aczkolwiek wynik miałam w normie. Tylko wydaję mi się, że progesteron mam w normie, bo jak czytałam o objawach to nic takiego mi nie dolega.

    W tym cyklu idę na monitoring, więc wtedy zbadam progesteron, tak dla pewności.

    Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

  • ZakręconaOna Autorytet
    Postów: 15142 6962

    Wysłany: 29 października 2014, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak podczytałam co pisałyście tutaj i chciałabym zbadać progesteron i prolaktyne ale nie wiem w którym dniu cyklu najlepiej te badania wykonać , nie chce sprawdzać tym badaniem ( progesteron ) czy owulka była ani czy ciąża może być ( wiem , ze progesteron nie stwierdza tego lecz może podsuwać taką myśl ) tylko po prostu chce zbadać czy nie jest za niski , poroniłam teraz w październiku i od grudnia mozemy na nowo się starać po odpoczynku organizmu ale jednak coś musiało być przyczyną poronienia , nie doszukuje się bo wiem , ze wiele czynników może wpływać na taki bieg wydarzeń ale takie badanie pomoże mi mniej więcej wiedzieć co i jak i jak coś zapobiedz kolejnej stracie z lekarzem :( Mam brac duphaston od 16-25 dc i potem robić betaHCG dla sprawdzenia ale właśnie też zastanawiam się co z tym czasem jak czekam na badania dzień lub dwa to zalezy od labolatorium to mam odstawić na ten czas dupka czy ciągle brać ... hm


    de7e166350.png

    b2727090e5.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 30 października 2014, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Dziewczyny tak podczytałam co pisałyście tutaj i chciałabym zbadać progesteron i prolaktyne ale nie wiem w którym dniu cyklu najlepiej te badania wykonać , nie chce sprawdzać tym badaniem ( progesteron ) czy owulka była ani czy ciąża może być ( wiem , ze progesteron nie stwierdza tego lecz może podsuwać taką myśl ) tylko po prostu chce zbadać czy nie jest za niski , poroniłam teraz w październiku i od grudnia mozemy na nowo się starać po odpoczynku organizmu ale jednak coś musiało być przyczyną poronienia , nie doszukuje się bo wiem , ze wiele czynników może wpływać na taki bieg wydarzeń ale takie badanie pomoże mi mniej więcej wiedzieć co i jak i jak coś zapobiedz kolejnej stracie z lekarzem :( Mam brac duphaston od 16-25 dc i potem robić betaHCG dla sprawdzenia ale właśnie też zastanawiam się co z tym czasem jak czekam na badania dzień lub dwa to zalezy od labolatorium to mam odstawić na ten czas dupka czy ciągle brać ... hm

    Prolaktynę możesz badać w każdym dniu cyklu. Badanie to należy wykonać rano, naczczo, po dobrze przespanej nocy, a dzień wcześniej nie należy współżyć ani podejmować żadnej nadmiernej aktywności fizycznej i nie spożywać alkoholu i przetworzonego jedzenia typu fast food.

    Progresteron badamy w 7-9 dnia po owulacji.

    Co do brania dupka w czasie oczekiwania na wynik to moim zdaniem należy go brać. Skoro bierzesz go od potencjalnej owulacji to tym bardziej przez te dwa dni oczekiwania też powinnaś. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Pamiętaj też że dupek nie wychodzi w badaniu progesteronu więc przy jego zażywaniu jest on wyższy niż wychodzi w wyniku.

    ewa81 lubi tę wiadomość

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • siala Przyjaciółka
    Postów: 79 125

    Wysłany: 4 listopada 2014, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz kazał zrobić progesteron w 21-22 d.c. a FSH, estradiol, TSH i FT4 miedzy 3-5 d.c,

    5b5211ad7eafec310ad4ffe564da66b6.png
  • Dafne Koleżanka
    Postów: 93 13

    Wysłany: 6 listopada 2014, 07:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie - mi lekarz kazał zrobić progesteron w 21 i 23 dniu cyklu hmmm czytając zaczęłam się zastanawiać, czy wyniki będą wiarygodne, ponieważ jak widać na moim wykresie jeszcze nie miałam owulacji - stąd pytanie - jest sens robić ?

    lv8pusw.png
  • skorpionek82 Autorytet
    Postów: 811 136

    Wysłany: 15 grudnia 2015, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafne sens jest robić progesteron 7-8 dni po owulacji.wszystko zależy kiedy masz owulację. ☺

    be2286637619c012de883c2f8744cba8.png
  • miziakizia Koleżanka
    Postów: 55 12

    Wysłany: 17 grudnia 2016, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy badanie progesteronu 12 dni po owaulacji ma sens?

    65vqpmzt94tsw0mf.png

    starania od sierpnia 2016r
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 17 grudnia 2016, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo. Poczekaj do następnego cyklu.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Justeck Ekspertka
    Postów: 274 98

    Wysłany: 17 grudnia 2016, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    12 dni po owulacji, o ile nie ma ciąży, progesteron jest już na niskim poziomie bo opada przed @. 7 dni po owulacji (jeśli wiesz z usg dokładnie kiedy była) albo 7 dni po skoku temp albo szczycie śluzu.

    Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego