Forum Temperatury, wykresy, płodność Moje historia starań o fasolkę.
Odpowiedz

Moje historia starań o fasolkę.

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Joanna Nowa
    Postów: 3 7

    Wysłany: 14 maja 2013, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja historia starań o dzidzię zaczęła się w kwietniu 2012. Chociaż tak z obserwacja tempki to od sierpnia.
    Zacznę jednak od tego, że NIGDY nie miałam problemów z @. Zawsze o czasie (co 27-28 dni), bez bólu i przez 3-4 dni. Jedynym problemem była nadżerka (swoją droga niesłusznie usunięta jakieś 10 lat temu)...

    Wrócimy jednak do sierpnia 2012 odkąd zaczęłam mierzyć tempkę. Wykresy miałam wzorowe, tzn. ze wzrostem temperatury po owulacji i obecnością śluzu. Testy owulacyjne też potwierdzały zbliżanie się owulacji.

    Teraz wiem (od mojego gin), że wzrost temp. może być a i tak pęcherzyk nie pęka i owulki nie ma. A co do testów owulacyjnych to jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Kolejny "chwyt marketingowy" na który dają się schwytać dziewczyny pragnące mieć dzidzię.

    I tak do marca próbowaliśmy i nic. Tylko rozczarowanie i smutek na wieść, że kolejna koleżanka w ciąży.
    Powiedziałam dość i zbadałam poziom prolaktyny. Wynik: 835,2 uU/ml (norma 127 - 637).
    Wielce się nie zastanawiając zapisałam się do ginekologa, o którym wcześniej już słyszała, że pomógł wielu parom w staraniach.
    Pan doktor zlecił powtórzenie badania prolaktyny i dodatkowo kazał oznaczyć: progesteron, TSH, fT4 w 21 dniu cyklu. Miałam też monitorowaną owulkę na USG i wynikało z niej, że jest ok.

    Wynik lab.:
    prolaktyna 39,53 ng/ml (norma 3,34 - 26,72 - w innym labie robiłam i dlatego inne jednostki oznaczenia)
    progesteron - 21,99 ng/ml (norma 3,34 - 25,56 - w fazie lutealnej) - jak Pan doktor określił progesteron miałam wzorowy
    TSH - 2,361 ulU/ml (norma 0,55 - 4,78) - stwierdził, że jest ok
    fT4 - 15,41 pmol/l (11,5 - 22,7)

    I postawiona diagnoza - HIPERPLOLAKTYNEMIA. Leczenie Dostinexem 1,4 tabl./na tydzień. Lek drogi, ale skuteczny więc warto. Brałam go 6 tygodni.
    Ponieważ lekarz kazał mi odstawić Dostinex w przypadku, gdy zajdę w ciążę postanowiłam sprawdzić jak tam moja prolaktynka. I w zeszłym tygodniu wyniki były takie:
    prolaktyna 16,72 ng/ml
    TSH 3,013 ulU/ml - to TSH jeszcze wrócę
    fT4 14,58 pmol/l
    Prolaktyna pięknie spadła. Stwierdziłam, że zanim wezmę kolejną tabletkę sprawdzę czy jednak nie jestem w ciąży (miałam mdłości). Okres miałam dostać w pon. (13.05), więc w piątek zrobiłam test...i pojawiły się dwie kreseczki :)
    W niedziele na teście również dwie kreseczki, a jak do tej pory @ się nie pojawiła. Za dwa tygodnie będę u gin żeby sprawdzić co i jak u fasolinki.

    A wracając do TSH, to w necie możecie przeczytać, że aby zajść w ciążę TSH powinno być <2. Jak widać wcale nie musi tak być, więc nie dajcie się zwariować jak zobaczycie na swoich wynikach > niż 2. Istotne jest też poziom fT4. A tak naprawdę to problem tarczycy i jej wpływ na możliwość zajścia w ciążę jest bardziej skomplikowany niż tylko stwierdzenie czy mieszczę się w normie czy nie.

    Jaki jest wniosek z mojej historii:
    Dziewczyny nie czekajcie ze zrobieniem badań. To, że ogólnie lekarze mówią, że dopiero po roku bezowocnych starań powinnyśmy się udać do lekarza jest stratą naszego czasu i tylko sprawia, że łapiemy doła.
    Moja rada: NIE CZEKAJCIE!
    Oznaczcie sobie: prolaktynę, TSH, fT4 i progesteron (ten ostatni najlepiej w 21/22 dc w cyklu 27-28 dniowym; jeśli macie cykle dłuższe lub krótsze to zapytajcie w laboratorium kiedy powinnyście oznaczyć) i z wynikami do ginekologa.
    Jeśli zaś chodzi o wyznaczenie dnia owulacji i czy w ogóle do niech dochodzi to tylko i wyłącznie - obserwacja USG.

    No to chyba byłoby na tyle.

    Pozdrawiam

    J.

    lotka88, kaaasiaczek_, Iwo123, kalitria, sylwiunia, JustyśkaG lubią tę wiadomość

  • freya Ekspertka
    Postów: 221 158

    Wysłany: 15 maja 2013, 08:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu moje GRATULACJĘ!!:) Rośnijcie zdrowo :* U mnie niedługo minie dwa lata starań i strasznie żałuje, że badać zaczęłam się dopiero po roku starań... :(

    Pozdrawiam :)

    nmbem08.png

    Aniołek (24.07.2013r.) 7 tc
    02/03.2015r.- I ICSI-- Brak zarodków
    05.2015 r.- II ICSI- P8B :(
    12.02. ET 3-dniowego zarodka- CB :(
  • Joanna Nowa
    Postów: 3 7

    Wysłany: 15 maja 2013, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Freya :) Rozumiem Cię bardzo dobrze. Trzymam kciuki i śle wiruska fasolkowego :)

    freya lubi tę wiadomość

  • sylwia1808 Przyjaciółka
    Postów: 86 26

    Wysłany: 17 maja 2013, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie że wszystko opisałaś gratulacje;)

    sylwia1808
  • Beatka86 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 27 czerwca 2013, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie mozna takie badania zrobic i ile one kosztują?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 czerwca 2013, 08:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    w którym dniu cyklu robi się badanie na poziom prolaktyny???

  • Joanna Nowa
    Postów: 3 7

    Wysłany: 6 lipca 2013, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatka86:
    Badania możesz zrobić w każdym laboratorium, a ile kosztuje to już zależy od firmy.

    Nusia: prolaktynę robiłam w 21-22 dniu cyklu ale można w dowolnym ponieważ razem z wynikiem dostaniesz zakres norm dla odpowiedniej fazy

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lipca 2013, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu gratuluje i dzieki za tego posta!
    Na poczatku sierpnia wybieram sie do Polski i mysle, zeby zrobic sobie podstawowe badania i Twoja lista bardzo mi sie przyda.
    Mam tylko takie pytanie, poniewaz juz od kilku lat nie mieszkam w Polsce, nie orientuje sie jak to wszystko wyglada, czy myslicie ze bede w stanie zalatwic to w ciagu tygodniowego pobytu: tzn wizyta u lekarza, potem badania i kolejna wizyta juz z wynikami? Oczywiscie bede to zalatwiac prywatnie.

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)