Forum Temperatury, wykresy, płodność Prośba o interpretację wyników badań hormonalnych
Odpowiedz

Prośba o interpretację wyników badań hormonalnych

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 grudnia 2017, 17:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,proszę o pomoc w interpretacji wyników badań,data wykonania 34dc czyli 8 dni po wykryciu domniemanej owulacji przez Ovu.

    FSH 2,09 faza lutealna zakres 1,7-7,7
    LH 5,92 faza lutealna zakres 1,0-11,4
    Progesteron 14,09 faza lutealna 1,83-23,9
    Prolaktyna 17,17 zakres 4,79-23,30
    Testosteron 58,64 zakres 8,40-48,10

    Dzisiaj 38 dzień cyklu,miesiączki brak,testy ciążowe negatywne.Zdiagnozowano u mnie cukrzycę typ 2 i subkliniczną niedoczynność tarczycy,na dzień dzisiejszy i jedno i drugie wyregulowane TSH 1,90, Hba1C 5,9%.

  • kayama Autorytet
    Postów: 2371 1854

    Wysłany: 20 grudnia 2017, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się podepne. 4dc, nadal wysoka prolaktyna 672 przy normie lab do 496.Wyszlo mi wysokie TSH 4,26 przy normie 4,20 :( T3 i T4 w normie. Za to FSH się obniżylo 8,04. LH 4,7. Estradiol 136. Co myślicie?? Gin w styczniu. Czy to da się skorygować lekami bo się martwię? Dziwne bo TSH jeszcze ma maju było dobre ok 2.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 10:58

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet
    Postów: 2371 1854

    Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszerka nie pomogę bo się za bardzo nie znam.
    U siebie wyczytałam że to mogą być początki niedoczynnośći tarczycy :-/ i trzeba to leczyć bo utrudnia zajście. Do in vitro też chyba trzeba zbić. No i jeszcze ta prolaktyna...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 13:12

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • rosz Koleżanka
    Postów: 37 3

    Wysłany: 20 grudnia 2017, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Ja się podepne. 4dc, nadal wysoka prolaktyna 672 przy normie lab do 496.Wyszlo mi wysokie TSH 4,26 przy normie 4,20 :( T3 i T4 w normie. Za to FSH się obniżylo 8,04. LH 4,7. Estradiol 136. Co myślicie?? Gin w styczniu. Czy to da się skorygować lekami bo się martwię? Dziwne bo TSH jeszcze ma maju było dobre ok 2.
    kayama przy staraniach TSH max 2,5 a idealna w granicach 1. Umów sobie wizyte u dobrego endokrynologa albo ginekologa-endokrynologa. Na temat pozostałych wyników się nie wypowiem bo się nie znam

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 16:08

    kayama lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 grudnia 2017, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama,właśnie ja też nie;-) Badania hormonalne robiłam pierwszy raz.Mam już 2 dzieci(11 i 4 lata),rok temu z mężem chcieliśmy zacząć starania o 3 dzidziola i przy badaniach wyszło że mam cukrzyce i tą niedoczynność,więc musieliśmy to odłożyć do czasu unormowania się wyników,teraz już jest dobrze i możemy zacząć się starać( tak twierdzi lekarz rodzinny) do ginekologa idę w piątek i tak mi przyszło do głowy żeby zrobić przed wizytą badania,tak mi się wydaje że są ok tylko ten testosteron podwyższony ale to może mieć związek z tym że jestem na insulinie,no zobaczymy co mi Pani doktor powie.

    A jeśli chodzi o Twoje wyniki to na pewno TSH za wysokie powinno być poniżej 2 przy staraniu o dziecko,ja biorę euthyrox 50 i łądnie mi spadło a miałam prawie 6,w sumie to ta tą tarczycę w miarę szybko udało się wyregulować tylko z tym cukrem miałąm problem i tak się przeciągło.A na prolaktyne to wiem że koleżanka przy hiperprolaktynemii brała Bromergonn czy jakoś tak i niedawno urodziła zdrową córkę także głowa do góry;-)

    kayama lubi tę wiadomość

  • kayama Autorytet
    Postów: 2371 1854

    Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosz dzięki, a gin w Novum na początek nie może być? Jestem umówiona na wizytę na początku stycznia. Nie wiem czy w Novum jest jakiś gin-endokrynolog, bo może bym się przepisała.
    Muszerka a ile czasu Ci zajęło wyrównanie hormonów? Ja muszę jak najszybciej podejść do in vitro i się martwię trochę.. Tak, wiem że dziewczyny biorą Bromergon :) W ogóle wyczytałam, że przy wysokim TSH jest też wysoka prolaktyna, jakby jedno z drugim się wiąże.

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • rosz Koleżanka
    Postów: 37 3

    Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama możesz spróbować zobaczysz co Ci powie i jakie ma do tego podejście, bo wiesz niestety są lekarze, którzy uważają, że skoro wyniki mieszczą się w normie albo tylko lekko ją przekraczają to wszystko jest ok. Druga kwestia to leki podejrzewam, że tylko endokrynolog będzie mógł Ci je przepisać.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 16:44

  • kayama Autorytet
    Postów: 2371 1854

    Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dzięki, po wizycie w Novum zobaczę co dalej. Cykle mam owulacyjne, dzisiaj potwierdzone na usg :)

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • seema Debiutantka
    Postów: 12 15

    Wysłany: 31 grudnia 2017, 12:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

    Podepnę się pod temat wczoraj robiłam badania, 23 dc.

    Proszę o interpretację czy jest bardzo źle, chodzi mi o progesteron ? Wizytę u ginekologa mam dopiero w połowie stycznia


    K99 / E2 Estradiol
    Wynik w surowicy 100.7 pg/ml faza lutealna pg/ml 55.8 - 214.2

    313 N55 / Progesteron
    / Wynik w surowicy 0.96 ng/ml faza lutealna ng/ml 3.34 - 25.56

    314 N59 / Prolaktyna
    / Wynik w surowicy 9.2 ng/ml - ng/ml 2.8 - 29.2

    317 O41 / Testosteron
    Wynik badania : 0.49 ng/ml - ng/ml 0.12 - 0.59

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2017, 12:03

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 grudnia 2017, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    seema wrote:

    313 N55 / Progesteron
    / Wynik w surowicy 0.96 ng/ml faza lutealna ng/ml 3.34 - 25.56

    Wygląda na to, że owulacji nie było.

  • seema Debiutantka
    Postów: 12 15

    Wysłany: 31 grudnia 2017, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli mam to rozumieć jako cykl bezowulacujny? Czy owulacja się przesuneła ?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 grudnia 2017, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak długie cykle masz zwykle? Regularnie miesiączkujesz?

  • Joanna_blondi Ekspertka
    Postów: 246 93

    Wysłany: 8 stycznia 2018, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

    Czy możecie mi pomóc zinterpretować wyniki badań hormonalnych z 5dc?

    FSH 6,96 (faza folikularna 3,5-12,5)
    LH 5,14 (faza folikularna 2,4-12,6)
    Estriadol 40,2 (faza folikularna 12,4-233)

    Estriadol wydaję mi się dośc niski.

    Laura 6.11.2018
    km5suay3vjvn9wdg.png

    Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.