Forum Temperatury, wykresy, płodność Skąpe miesiączki
Odpowiedz

Skąpe miesiączki

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 22 października 2018, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co może być przyczyną skąpych miesiączek? Krwawienie u mnie trwa jeden dzień, maksymalnie półtora, jeśli zaczyna się wieczorem. Próbowałam korzystać z kubeczka menstruacyjnego, ale nie ma to sensu, bo przez cały dzień nawet nie zbliżam się do połowy przedziałki, czyli 7.5 ml. Używanie tamponów również mija się z celem, bo te o najmniejszej chłonności i tak ledwo co zbierają. Wystarcza mi wkładka, przez kolejne 1-2 dni obserwuję jedynie lekkie zabrudzenie na papierze toaletowym. Mam niedoczynność tarczycy, ale wyniki od bardzo dawna są w normie. Cykle trwają od 21 do 30 dni. Badania fsh, lh, estradiolu, progesteronu, dheas, testosteronu i prolaktyny w normie.

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 5055 5450

    Wysłany: 23 października 2018, 09:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problemem jest zbyt cienkie endometrium. Jeśli jest to mało, to wtedy niewielka ilość tylko się złuszcza, stąd plamienia zamiast krwawień. Spróbuj brać wiesiołek do owulacji, jeść orzechy albo pić czerwone wytrawne wino. Cienkie endometrium jest często wynikiem za niskiego poziomu estrogenu.

    Jdz lubi tę wiadomość

    5 lat starań o kropka
    _____________________

    Maj 2019 - criotransfer ❄️, cb :(
    Kwiecień 2019 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany :(
    Wrzesień 2018 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj 2018 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] :(
    Sierpień 2017- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 31,5%,hiperprolaktynemia, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1,5, gru18-0,99, sie19-1,8
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 23 października 2018, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Właśnie brałam wiesiołek kilka miesięcy, orzechów jem sporo. Estrogen w 3. dc miałam ok. Warto go sprawdzić z progesteronem 7 dni po owu?

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 5055 5450

    Wysłany: 23 października 2018, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrogeny najwyższe przed owulacją. Jak już to ja bym badała chwilę przed albo od razu po owulacji. Najlepiej jednak podpytać lekarza kiedy najlepiej badać które hormony, bo nie chciałabym Ciebie w błąd wprowadzić

    faza folikularna – 0-587 pmol/l
    owulacja – 124-1468 pmol/l
    faza lutealna – 101-110 pmol/l
    menopauza – 0-110 pmol/l.

    5 lat starań o kropka
    _____________________

    Maj 2019 - criotransfer ❄️, cb :(
    Kwiecień 2019 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany :(
    Wrzesień 2018 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj 2018 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] :(
    Sierpień 2017- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 31,5%,hiperprolaktynemia, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1,5, gru18-0,99, sie19-1,8
  • maria.marysia Koleżanka
    Postów: 47 1

    Wysłany: 1 kwietnia, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak miałam 16 lat miałam bardzo skąpe miesiączki. Teraz już wiem, że dlatego, że mało jadłam ..

  • Ayrin Znajoma
    Postów: 26 0

    Wysłany: 3 kwietnia, 07:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    U mnie również skąpe miesiączki, tzn spokojnie mogę zużyć 1-2 tampony małe na cały okres, reszta wkładka w ciągu dnia, w nocy nic. Dodatkowo mam bardzo mało śluzu i niskie libido (tylko w okolicy owulacji, tak poza tym to 0).

    Mam bardzo niskie estrogeny w pierwszej fazie cyklu, ale wysokie w drugiej, progesteron w drugiej fazie również OK, do owulacji dochodzi (testy owu, temperatura, progesteron). Pozostałe hormony OK (LH, FSH, prolaktyna, androgeny, tarczyca). Miesiączki niemal jak w zegarku (28-30dni), faza lutealna równej długości (12dni).

    Dodam, że jestem 9 miesięcy po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej branej kilka lat (krwawienia z odstawienia byly z 10x bardziej obfite i trwały dłuzej niż okres teraz).

    Ginekolog stwierdził, że skąpe miesiączki to efekt niskich estrogenów i przypisał estrogeny przezskórne (do stosowania 4dni w cyklu), ale jeszcze nie stosowałam, zamierzam najpierw spróbować naturalnych metod, tj. wiesiołek, omega 3 (omega 3 pomogły mi na śluz, jest go więcej).

    Ten sam ginekolog zasugerował, że może to być również na podłożu psychologicznym, skoro nie ma innych widocznych przyczyn.

    Przed badaniem jako możliwą przyczynę postawił również polipy macicy, ale w trakcie badania to wykluczył.

    Sama jeszcze wyczytałam, że niskie estrogeny i skąpe miesiączki w konsekwencji to może być efekt diet niskokalorycznych i intensywnych ćwiczeń (sama ćwiczę kilka razy w tygodniu, wydawało mi się, że średnio intensywnie, ale teraz staram się trochę ograniczyć, zmienić charakter ćwiczeń i zobaczymy co to da). Nie jestem chuda, mam odpowiednio tkanki tłuszczowej, ale mimo to spróbuję.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 3 kwietnia, 07:34

  • aassiiaa Debiutantka
    Postów: 8 2

    Wysłany: 30 kwietnia, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

    Ja tez mam problem ze skapymi miesiaczkami.
    Do tego samoistnie krew ze mnie nie leci. Wiec wkladki wystaczaja.
    krew leci podczas siusiania. Tez tak macie ?



    Dopiero zaczynam sie badac wiec napewno bede sprawdzac jak wyglada blona sluzowa w macicy u czy to wlasnie tam jest problem.

    Start starań- 09.18

    Ja 34 L : jajowody drożne; hormony Ok; owulacja Ok

    On 40l ; słabe nasienie 27 mil/ ml ; morfologia 6 , ruch 20%; Hba 76%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 kwietnia, 13:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    od zawsze tak miałaś czy jest to zmienne wraz z wiekiem?

  • aassiiaa Debiutantka
    Postów: 8 2

    Wysłany: 30 kwietnia, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bralam tabletki antykoncepcyjne prawie 10 lat, do tego od zawsze uzywalam tamponow. Kiedys wogole nie zwracalam na to uwagi.

    Od kiedy zaczelam sie strac o dziecko , zaczelam uzywac podpasek ale sa na nich tylko plamienia wiec zmienila na wkladki. A krwe leci tylko podczas susiania.
    Moze ma to zwiazek z tym ze mam praca siedzaca.

    W maju idziemy do kliniki to zobacze co oni na to powiedza

    Start starań- 09.18

    Ja 34 L : jajowody drożne; hormony Ok; owulacja Ok

    On 40l ; słabe nasienie 27 mil/ ml ; morfologia 6 , ruch 20%; Hba 76%
  • Kotek90 Ekspertka
    Postów: 449 60

    Wysłany: 30 kwietnia, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo od zeszłego miesiąca, jeszcze doszły do tego bardzo krótkie cykle i się okazało, że mam torbiel na jajniku.

    ef7d8c107bc70f13c04e82075d17dbc4.png
  • Ayrin Znajoma
    Postów: 26 0

    Wysłany: 15 maja, 12:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    długotrwałe stosowanie antykoncepcji może prowadzić do zaniku endometrium (sama się zastanawiam czy czasem u mnie to nie to :( )

  • aassiiaa Debiutantka
    Postów: 8 2

    Wysłany: 19 maja, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam wiec na wizycie w klinice. Powiedzialam Dr o swoich miesiaczkach byla troche zaskoczona.
    Mysala ze moze cos z moja budowa ale sprawdzila i wszystko spoko

    Sprawdzila endometrium i w ostatni dzien cyklu bylo 10mm, powiedziala ze to bardzo dobrze.
    Powiedziala tez ze mam bardzo waskie ujscie kanalu szyjki.

    Nie potrafila stwierdzic dlaczego dlaczego krew sama nie wyplywa z pochwy ,

    Start starań- 09.18

    Ja 34 L : jajowody drożne; hormony Ok; owulacja Ok

    On 40l ; słabe nasienie 27 mil/ ml ; morfologia 6 , ruch 20%; Hba 76%
  • martynek1990 Koleżanka
    Postów: 57 0

    Wysłany: 4 sierpnia, 22:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od zawsze miałam po 6-7 dni a teraz przed 30tka po 3.. Zastanawiam się czy to z wiekiem czy od hormonów :-(

  • /Natalka Przyjaciółka
    Postów: 271 38

    Wysłany: 5 sierpnia, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynek1990 wrote:
    Ja od zawsze miałam po 6-7 dni a teraz przed 30tka po 3.. Zastanawiam się czy to z wiekiem czy od hormonów :-(
    Myślę że jedno ciągnie za sobą drugie. Z wiekiem poziom hormonów spada

    hchy3e3kiyb8yirx.png

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)