Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Wyniki hormonów podczas starań
Odpowiedz

Wyniki hormonów podczas starań

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nalia Autorytet
    Postów: 3447 1225

    Wysłany: 25 października 2017, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, z mężem dopiero 1cykl staramy się o dziecko, ale ja mam pewne problemy hormonalne: niedoczynność tarczycy i podwyższona prolaktynę. Dzisiaj robiłam wyniki i chciałabym się dowiedzieć, co sądzicie? Czy wg Was jest szansa na ciążę z tym progesteronem? Do badań skłoniło mnie to, że mi nie wychodziły pozytywne testy owulacyjne. Tzn, wychodziła cały czas jasna kreska testowa. Dopisek 'w.ostatnich badaniach" - badania robione były w lipcu, nie brałam wtedy dostinexu.

    Dzień cyklu: 22. (Teoretycznie 7dni po owulacji)
    Wynii:

    TSH 1.56
    Prolaktyna: 183 ulU/ml (102-496) (ostatnie badanie 450)
    Testosteron 1.38 (0.6-1.42) (w ostatnich badaniach był podwyższony i wyniósł 1.62)
    Progesteron: 54,85 nmol/l (5.82-75,9)

    Do tego nie mam wyniku andosendionu (muszę zrobić w 3dc) ale w.lipcu miał wartość 4.325 ng/ml (norma do 3,1). Jednakże 3 lekarzy stwierdziło, że wynik nie jest znacząco podwyższony i że na razie nic z tym się nie robi. Jeśli nie będę mogła zajść w ciążę to jedynie można pogłębić temat, ale na razie mam się starac co najmniej 3 miesiące.

    Dodam jeszcze, ze miałam robiony posiew z pochwy i mam wynik (czekam na wizytę u lekarza, miała być jutro, ale lekarz chory):
    - grzybów nie wychowano
    - flora saprofityczne obfita (+++)
    - wyhodowano: E.coli, Enterococcus species, staphylococus koagulo-ujemny, bakterie z grupy Progreaa - komentarz: prawdopodobnie kolonizacja błony śluzowej pochwy. Nie wymaga leczenia antybiotykiem.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 19:02

    ❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Hedgehog Autorytet
    Postów: 875 257

    Wysłany: 27 października 2017, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki wygladaja na idealne.

    [link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Jula_90 Znajoma
    Postów: 26 1

    Wysłany: 13 listopada 2017, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    od jakiegoś czasu czytam Wasze posty i postanowiłam do Was dołączyć...:)
    Z mężem staramy się o nasze pierwsze dziecko od ponad roku...po 7 miesiącach się udało ale niestety poroniłam dość wcześnie bo w 6 tyg :( przy okazji dowiedziałam się, że mam podejrzenie macicy dwurożnej...od tego czasu dalej nic...dlatego postanowiłam zrobić badania hormonalne i wyniki nie są zadowalające :/

    TSH 1,610 zakres 0,270-4,200
    badanie zrobione w 3 d.c:
    FSH 5,16 mlU/ml zakres 3,5-12,5
    LH 2,82 mlU/ml zakres 2,4-12,6
    Estradiol 35,54 pg/ml zakres 12,4-233
    Prolaktyna 26,09 ng/ml zakres 4,79-23,30
    Androstendion 4,31 ng/ml 0,30-3,30
    Tesosteron 33,70 ng/dl 8,40-48,10

    Martwi mnie podwyższona prolaktyna i Androstendion....oraz stosunek LH do FSH podobno powinien wynosić około 1 ...u mnie jest 0,55 za niskie...czy to może być PCOS???

    Czy któraś z Was miała podobnie i może podpowiedzieć co mam robić dalej? :(

    Jula_90
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1966

    Wysłany: 13 listopada 2017, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jula_90 wrote:
    Cześć dziewczyny,

    od jakiegoś czasu czytam Wasze posty i postanowiłam do Was dołączyć...:)
    Z mężem staramy się o nasze pierwsze dziecko od ponad roku...po 7 miesiącach się udało ale niestety poroniłam dość wcześnie bo w 6 tyg :( przy okazji dowiedziałam się, że mam podejrzenie macicy dwurożnej...od tego czasu dalej nic...dlatego postanowiłam zrobić badania hormonalne i wyniki nie są zadowalające :/

    TSH 1,610 zakres 0,270-4,200
    badanie zrobione w 3 d.c:
    FSH 5,16 mlU/ml zakres 3,5-12,5
    LH 2,82 mlU/ml zakres 2,4-12,6
    Estradiol 35,54 pg/ml zakres 12,4-233
    Prolaktyna 26,09 ng/ml zakres 4,79-23,30
    Androstendion 4,31 ng/ml 0,30-3,30
    Tesosteron 33,70 ng/dl 8,40-48,10

    Martwi mnie podwyższona prolaktyna i Androstendion....oraz stosunek LH do FSH podobno powinien wynosić około 1 ...u mnie jest 0,55 za niskie...czy to może być PCOS???

    Czy któraś z Was miała podobnie i może podpowiedzieć co mam robić dalej? :(

    Stosunek LH/FSH 0.55 nie świadczy o PCOS bo to musiałby byc stosunek >1.5 i wtedy można zacząć dopiero podejrzewać PCOS. Z tego sie sie orientuję to moze oznaczać problemy z przysadką. Prolaktyna za wysoka może obniżać progesteron potrzebny do utrzymania ciąży. Część wyników masz ok a co do reszty niestety nie pomogę bo się nie znam ;)

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 listopada 2017, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jula_90 wrote:
    Cześć dziewczyny,

    od jakiegoś czasu czytam Wasze posty i postanowiłam do Was dołączyć...:)
    Z mężem staramy się o nasze pierwsze dziecko od ponad roku...po 7 miesiącach się udało ale niestety poroniłam dość wcześnie bo w 6 tyg :( przy okazji dowiedziałam się, że mam podejrzenie macicy dwurożnej...od tego czasu dalej nic...dlatego postanowiłam zrobić badania hormonalne i wyniki nie są zadowalające :/

    TSH 1,610 zakres 0,270-4,200
    badanie zrobione w 3 d.c:
    FSH 5,16 mlU/ml zakres 3,5-12,5
    LH 2,82 mlU/ml zakres 2,4-12,6
    Estradiol 35,54 pg/ml zakres 12,4-233
    Prolaktyna 26,09 ng/ml zakres 4,79-23,30
    Androstendion 4,31 ng/ml 0,30-3,30
    Tesosteron 33,70 ng/dl 8,40-48,10

    Martwi mnie podwyższona prolaktyna i Androstendion....oraz stosunek LH do FSH podobno powinien wynosić około 1 ...u mnie jest 0,55 za niskie...czy to może być PCOS???

    Czy któraś z Was miała podobnie i może podpowiedzieć co mam robić dalej? :(

    Ile masz lat? Badałaś AMH? Jeśli nie, powinnaś zrobić to badanie w 1-3 dc z uwagi na wyższe FSH

  • Gagarek Koleżanka
    Postów: 94 19

    Wysłany: 24 listopada 2017, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    7dpo, progesteron 13.90ng/ml
    Dużo? Mało? Sama nie wiem :/

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 listopada 2017, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gagarek wrote:
    7dpo, progesteron 13.90ng/ml
    Dużo? Mało? Sama nie wiem :/

    w porządku :)

  • Paula0946 Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, Mam 23lata i zaczynamy starać się o dziecko, w tym celu lekarz zlecił kilka badań
    1dc:
    FSH 9.26
    LH 22.12
    PGN 1.00
    PRL 12.35
    E2 89.76

    13dc:
    FSH 8.71
    LH 34.95
    E2 67.83

    zrobiłam też badanie AMH które wyniosło 18.80
    Dodam że w 13dc na badaniu usg lekarz nie widział owulacji, jest ktoś kto pomoże mi zinterpretować te wyniki przed wizytą u lekarza?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki wyglądają jak przy zespole policystycznych jajników...wysoki stosunek LH/FSH no i to AMH b. wysokie. Regularnie miesiączkujesz? Lekarz coś mówił jak wyglądają jajniki w obrazie USG?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 16:23

  • Paula0946 Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiączki mam nie regularne a wręcz muszę je wywoływać tabletkami inaczej nawet pół roku może się nie pojawić,na usg widać bardzo dużo pęcherzykow na jajnikach, teraz czekam na kolejną miesiączkę, tez wywołana lekami duphaston

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli chyba PCOs...pewnie będzie trzeba stymulować owulację i wtedy się starać.

  • Paula0946 Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz powiedział że jak już będę miała wyniki amh to żebym się zgłosiła o wtedy ustalimy jakie leki mam brać żeby móc zajść w ciążę, mówił coś o lekach które można przyjmować tylko przez 6 miesięcy i pocieszał że w tym czasie na pewno się uda

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ