1,5 cm rozwarcie zewnętrzne w 29 tygodniu ciąży
-
Hej dziewczyny!
Jestem tu nowa, ale chciałabym się do Was zwrócić z zapytaniem - może któraś z Was była lub jest w podobnej sytuacji.
Wczoraj byłam na wizycie u mojego lekarza prowadzącego ciążę i po wykonaniu badania palpacyjnego stwierdził że mam już rozwarcie 1,5 cm , długość kanału szyjki macicy 40 mm. Wypisał skierowanie na oddział z rozeznaniem „ zagrażający poród przedwczesny”, pojechaliśmy tam niezwłocznie bo bardzo się zestresowałam.
Na miejscu lekarka przeprowadziła dokładne badanie, zmierzyła długość szyjki macicy i potwierdziła to co lekarz mówił , natomiast stwierdziła że rozwarcie jest zewnętrzne i musi skonsultować czy zostawić mnie na oddziale. Zalecono jeszcze jedno badanie przez następnego lekarza, który zadecydował że mogę wrócić do domu i zapisał progresteron w dawce 400 mg/ dobę + magnez 3x2 i kazał się oszczędzać .
Może któraś z Was miała podobny problem? Bardzo się boje bo to moja pierwsza ciąża, wczoraj i dziś cały dzień przeleżałam w łóżku z obawy ( wychodzę tylko do WC) .
Będę wdzięczna za każdą informację od Was.
Pozdrawiam -
nie miałam takiego problemu ale dobre nastawienie to już dużo. Oszczędzaj się i będzie dobrze. Trzymam kciuki
Będzie dobrze. Ja na tym etapie siedziałam z tym - https://pakuj24.pl/kategoria-produktu/etykiety/
Trzeba o tym nie myśleć, chociaż to trudne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca, 13:21
-
Witam,
Ja w tygodniu 29+3 mialam diagnoze skracajacej sie szyjki, od 2 do 3 badania prenatalnego skrocila sie o 2 cm przez 2 miesiace. W tej chwili ma rowno 2 cm, mam sie nie forsowac i brac utrogestan 1 raz dziennie na noc. Tez sie bardzo wystraszylam wiec duzo leze, wychodze tylko do lekarzy.
Chcialam podpytać rowniez panie ktore sa w takiej sytuacji, w jakich pozycjach odpoczywacie? Czy lezycie tylko na lewym boku czy rowniez inaczej? Ja mam bardzo duzy problem z ulozeniem sie😞 -
polka55 wrote:Witam,
Ja w tygodniu 29+3 mialam diagnoze skracajacej sie szyjki, od 2 do 3 badania prenatalnego skrocila sie o 2 cm przez 2 miesiace. W tej chwili ma rowno 2 cm, mam sie nie forsowac i brac utrogestan 1 raz dziennie na noc. Tez sie bardzo wystraszylam wiec duzo leze, wychodze tylko do lekarzy.
Chcialam podpytać rowniez panie ktore sa w takiej sytuacji, w jakich pozycjach odpoczywacie? Czy lezycie tylko na lewym boku czy rowniez inaczej? Ja mam bardzo duzy problem z ulozeniem sie😞
W 26 tygodniu skróciła mi się do 1.5cm, założyłam pessar i też brałam utrogestan. Leżałam tak, jak było mi wygodnie, ale z lekko uniesionymi nogami i tak wytrwałam do prawie 39 tygodnia. Nie robiłam nic, tylko wizyty lekarskie i leżenie, trzymam mocno kciuki, to nie łatwy czas, ale uda się ❤️🙏🩵 10.03.2025, 10:30, 38+3 Beniamin -
A moze Pani napisac jak z jedzeniem, ewentualnym krotkim wstaniem zeby rozprostować nogi?
Czy wszystko na leżąco?
Wyprawkę Pani szykowała czy ktos pomagał?
Mnie mama spakowalła w razie co, zostalo tylko zamówienie kilku rzeczy.
W domu sprzata, gotuje itd mąz. -
Hej! U mnie w 21tc już tylko 4mm szyjki, założony szew i pessar, potem jeszcze raz w 26tc bo spełzł szew (i tutaj już rozwarcie i wypuklanie się pęcherza płodowego).
Generalnie miałam reżim łóżkowy, wstawałam do wc tylko i do lekarza - posiłki też jadłam na leżąco, na boku. Po jakimś 32tc dolozoylam sobie rzeczy typu zrobienie herbaty itd. Jutro oficjalnie ciąża donoszona 💪 Tak od 2 tyg dokładam stopniowo spacerki, pójdę do żabki w bloku itd Trzeba nabrać siły przed porodem 😁 Wyprawkę zamawiałam przez internet ja, mąż z przyjaciółką na żywo wybierali fotelik i wózek. No i ogarniał rzeczy typu składanie łóżeczka czy pranie ubranek oczywiście.
Trzymam mocno kciuki! Czas na prawdę szybko leci. Korzystaj z pomocy rodziny i przyjaciół, zapraszaj ludzi żeby nie zwariować.. Dacie radę!Zielona13 lubi tę wiadomość
-
polka55 wrote:Witam,
Chcialam podpytać rowniez panie ktore sa w takiej sytuacji, w jakich pozycjach odpoczywacie? Czy lezycie tylko na lewym boku czy rowniez inaczej? Ja mam bardzo duzy problem z ulozeniem sie😞
Po prostu odpoczywałam głównie, a w domu robiłam jedynie obiad czy śniadanie
Leżę do dziś na każdym boku, nawet na wznak, bo nie mam problemów z oddychaniem w żadnej pozycji, a szkoda mi bioder na leżenie w jednej
Od jakiegoś tygodnia zaczęłam już nawet wychodzić na drobne zakupy, ale z domu wychodzę maks raz dziennie - bo mieszkam na 4 piętrze bez windy więc oszczędzam sobie schodów.
Z Paulina się znamy z wątku czerwcowego - ona miała niesamowicie trudną sytuację stąd tak drastyczny reżim łóżkowy
W sytuacji szyjki 2 cm, bez żadnych uwypukleń pęcherza płodowego do szyjki, żaden z lekarzy nie każe leżeć plackiem - bo to też nie jest zdrowe.
Myślę że zdrowy umiar i rozsądek tu są potrzebne -
polka55 wrote:A moze Pani napisac jak z jedzeniem, ewentualnym krotkim wstaniem zeby rozprostować nogi?
Czy wszystko na leżąco?
Wyprawkę Pani szykowała czy ktos pomagał?
Mnie mama spakowalła w razie co, zostalo tylko zamówienie kilku rzeczy.
W domu sprzata, gotuje itd mąz.
Jedzenie przygotowywał mi mąż. Miałam na stoliku wszystko naszykowane. Gdy nie mógł, gdy chciałam coś wziąć, to wiadomo, wstałam do kuchni, ale niczego nie przygotowywałam sama. Jadłam na wpół leżąco. Wyprawkę szykowałam razem z mężem, dużo rzeczy kupowałam przez internet🩵 10.03.2025, 10:30, 38+3 Beniamin -