X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Antybiotyk i niedozwolone leki zanim dowiedziałam się o ciąży
Odpowiedz

Antybiotyk i niedozwolone leki zanim dowiedziałam się o ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • AlaWer500 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, jestem nowa na forum i piszę, bo chyba zaraz oszaleję… Konsultację z lekarzem mam dopiero we wtorek ☹️ tydzień temu robiłam test ciążowy - negatywny. W międzyczasie dość mocno zachorowałam (zapalenie krtani), dostałam antybiotyk Macromax i biorę go już 4 dni, dzisiaj wieczorem powinnam wziąć 5 i jutro 6 dawkę. Jednak dzisiaj zrobiłam test ciążowy, bo okresu nadal brak i wyszedł pozytywny… Głównym składnikiem leku jest azytromycyna, która nie jest zalecana w ciąży. Co mam zrobić? Kontynuować leczenie? Odstawić? Boję się, że jak odstawię to kuracja nie będzie skuteczna, z drugiej strony nie chcę zaszkodzić dziecku… OM 20/12/2024. Może któraś miała podobną sytuację?

• Martiiii Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że skonsultować to jak najszybciej z lekarzem. Ja bym nie brała do czasu konsultacji. W ciąży mało czym można się leczyć, ale jest taka zasada że "korzyści muszą przewyższać ryzyko" a to może ocenić tylko lekarz. Nie wiemy jaki jest Twój stan 🥺 nie możesz zadzwonić na teleporadę? Może online konsultacja z ginekologiem, jakimkolwiek w takiej sytuacji.

Martynka.98 lubi tę wiadomość

age.png
  • AlaWer500 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka jest dostępna dopiero we wtorek. Miałam teleporadę z ginekologiem, ale nic to nie dało… Wpisał nazwę leku w wyszukiwarkę i dosłownie przeczytał opis z Google. Wiem, bo sama czytałam ☹️ stwierdził, że to moja decyzja i moje ryzyko. Nie wiem co robić…

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaWer500 wrote:
    Moja lekarka jest dostępna dopiero we wtorek. Miałam teleporadę z ginekologiem, ale nic to nie dało… Wpisał nazwę leku w wyszukiwarkę i dosłownie przeczytał opis z Google. Wiem, bo sama czytałam ☹️ stwierdził, że to moja decyzja i moje ryzyko. Nie wiem co robić…

Na pocieszenie - stosowałam azytromycynę z zalecenia lekarza w 24 tc i w 41 tc (dwie różne ciąże). To popularny antybiotyk. W 41 tc na GBS, w 24 tc profilaktycznie, przed zabiegiem - szwem ratunkowym szyjkowym. Rozumiem, że I trymestr jest specyficzny, ale często ulotki leków są tak konstruowane, bo producenci się zabezpieczają.

Wiem, że łatwo pisać, ale nie martw się o bobaska! Na Twoim miejscu poszukałabym jeszcze kogoś innego pod kątem teleporady, żeby się uspokoić i podjąć decyzję. Całe szczęście przyjęłaś już sporo dawek leku, więc powinien być skuteczny, generalnie infekcje w ciąży powinno się leczyć, ale rozumiem dylemat.

AlaWer500 lubi tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • Martyna Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie brała mimo wszystko ostatniej dawki leku

Martynka.98 lubi tę wiadomość

04.24 22+2 💔
    06.24 ⏸️
    24.07❤️1,05cm❤️
    7.08 ❤️2,4cm 🐻
    07.09 7,5cm 👧 🩷 ryzyka niskie
    16.09 120g szczęścia 🥰
    2.10 213g wstydziocha 🫣
    15.10 300g gwiazdy ✨ II prenatalne OK
    29.10 438g łobuziary 🍩
    12.11 628g echo ❤️ ok
    29.11 814g akrobatki 🤸🏼‍♀️
    18.12 1145g ✨✨
    28.12 1590g, 35cm prenatalne 🥰🥰
    10.01 1969g wielkoluda 🥹
    27.01 2227g 😍
    11.02 wizyta 🙏🏽
    preg.png
  • Rzelka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz się zgłosić do lekarza rodzinnego, żeby ci zmienił lek. Ciąża nie oznacza, że wszystko trzeba robić przez ginekologa.

Marcycha lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • AlaWer500 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny ❤️ piszę, bo może komuś się przyda. Byłam u internisty (nocna i świąteczna opieka medyczna) powiedział, żebym nie brała już dłużej antybiotyku, bo jego stężenie i tak utrzyma się jeszcze 2-3 dni w organizmie, a infekcja już mija. Jest to też lek z tzw grupy B, kobiety w ciąży nie powinny go przyjmować, jeżeli korzyści nie przewyższają ryzyka, ale też nie ma badań, żeby szkodził płodowi, więc wszystko powinno być w porządku! Tak jak pisałyście - producenci wolą się zabezpieczyć

Marcycha, Daisy___, Martiiii lubią tę wiadomość

• Vilka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym nie martw się bo to są totalne początki ciąży. Kobiety często nie wiedzą że są w ciąży na tym etapie o na przykład biorą leki czy piją alkohol a potem się martwia. Na tym etapie są ciągle podziały komórkowe, źle lub uszkodzone komórki są zastępowane nowymi i tak w kółko aż zarodek będzie perfekcyjny :)

Martynka.98, AgaKa800, AlaWer500 lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ