Antybiotyk i niedozwolone leki zanim dowiedziałam się o ciąży
-
Cześć Dziewczyny, jestem nowa na forum i piszę, bo chyba zaraz oszaleję… Konsultację z lekarzem mam dopiero we wtorek ☹️ tydzień temu robiłam test ciążowy - negatywny. W międzyczasie dość mocno zachorowałam (zapalenie krtani), dostałam antybiotyk Macromax i biorę go już 4 dni, dzisiaj wieczorem powinnam wziąć 5 i jutro 6 dawkę. Jednak dzisiaj zrobiłam test ciążowy, bo okresu nadal brak i wyszedł pozytywny… Głównym składnikiem leku jest azytromycyna, która nie jest zalecana w ciąży. Co mam zrobić? Kontynuować leczenie? Odstawić? Boję się, że jak odstawię to kuracja nie będzie skuteczna, z drugiej strony nie chcę zaszkodzić dziecku… OM 20/12/2024. Może któraś miała podobną sytuację?
-
Oczywiście że skonsultować to jak najszybciej z lekarzem. Ja bym nie brała do czasu konsultacji. W ciąży mało czym można się leczyć, ale jest taka zasada że "korzyści muszą przewyższać ryzyko" a to może ocenić tylko lekarz. Nie wiemy jaki jest Twój stan 🥺 nie możesz zadzwonić na teleporadę? Może online konsultacja z ginekologiem, jakimkolwiek w takiej sytuacji.
Martynka.98 lubi tę wiadomość
-
Moja lekarka jest dostępna dopiero we wtorek. Miałam teleporadę z ginekologiem, ale nic to nie dało… Wpisał nazwę leku w wyszukiwarkę i dosłownie przeczytał opis z Google. Wiem, bo sama czytałam ☹️ stwierdził, że to moja decyzja i moje ryzyko. Nie wiem co robić…
-
AlaWer500 wrote:Moja lekarka jest dostępna dopiero we wtorek. Miałam teleporadę z ginekologiem, ale nic to nie dało… Wpisał nazwę leku w wyszukiwarkę i dosłownie przeczytał opis z Google. Wiem, bo sama czytałam ☹️ stwierdził, że to moja decyzja i moje ryzyko. Nie wiem co robić…
Na pocieszenie - stosowałam azytromycynę z zalecenia lekarza w 24 tc i w 41 tc (dwie różne ciąże). To popularny antybiotyk. W 41 tc na GBS, w 24 tc profilaktycznie, przed zabiegiem - szwem ratunkowym szyjkowym. Rozumiem, że I trymestr jest specyficzny, ale często ulotki leków są tak konstruowane, bo producenci się zabezpieczają.
Wiem, że łatwo pisać, ale nie martw się o bobaska! Na Twoim miejscu poszukałabym jeszcze kogoś innego pod kątem teleporady, żeby się uspokoić i podjąć decyzję. Całe szczęście przyjęłaś już sporo dawek leku, więc powinien być skuteczny, generalnie infekcje w ciąży powinno się leczyć, ale rozumiem dylemat.
AlaWer500 lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Ja bym nie brała mimo wszystko ostatniej dawki leku
Martynka.98 lubi tę wiadomość
04.24 22+2 💔
06.24 ⏸️
24.07❤️1,05cm❤️
7.08 ❤️2,4cm 🐻
07.09 7,5cm 👧 🩷 ryzyka niskie
16.09 120g szczęścia 🥰
2.10 213g wstydziocha 🫣
15.10 300g gwiazdy ✨ II prenatalne OK
29.10 438g łobuziary 🍩
12.11 628g echo ❤️ ok
29.11 814g akrobatki 🤸🏼♀️
18.12 1145g ✨✨
28.12 1590g, 35cm prenatalne 🥰🥰
10.01 1969g wielkoluda 🥹
27.01 2227g 😍
11.02 wizyta 🙏🏽
-
Możesz się zgłosić do lekarza rodzinnego, żeby ci zmienił lek. Ciąża nie oznacza, że wszystko trzeba robić przez ginekologa.
Marcycha lubi tę wiadomość
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
CDN...
-
Dzięki Dziewczyny ❤️ piszę, bo może komuś się przyda. Byłam u internisty (nocna i świąteczna opieka medyczna) powiedział, żebym nie brała już dłużej antybiotyku, bo jego stężenie i tak utrzyma się jeszcze 2-3 dni w organizmie, a infekcja już mija. Jest to też lek z tzw grupy B, kobiety w ciąży nie powinny go przyjmować, jeżeli korzyści nie przewyższają ryzyka, ale też nie ma badań, żeby szkodził płodowi, więc wszystko powinno być w porządku! Tak jak pisałyście - producenci wolą się zabezpieczyć
Marcycha, Daisy___, Martiiii lubią tę wiadomość
-
Poza tym nie martw się bo to są totalne początki ciąży. Kobiety często nie wiedzą że są w ciąży na tym etapie o na przykład biorą leki czy piją alkohol a potem się martwia. Na tym etapie są ciągle podziały komórkowe, źle lub uszkodzone komórki są zastępowane nowymi i tak w kółko aż zarodek będzie perfekcyjny
Martynka.98, AgaKa800, AlaWer500 lubią tę wiadomość
-