X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Antybiotyk i niedozwolone leki zanim dowiedziałam się o ciąży
Odpowiedz

Antybiotyk i niedozwolone leki zanim dowiedziałam się o ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • AlaWer500 Nowa

Wysłany: 26 stycznia, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, jestem nowa na forum i piszę, bo chyba zaraz oszaleję… Konsultację z lekarzem mam dopiero we wtorek ☹️ tydzień temu robiłam test ciążowy - negatywny. W międzyczasie dość mocno zachorowałam (zapalenie krtani), dostałam antybiotyk Macromax i biorę go już 4 dni, dzisiaj wieczorem powinnam wziąć 5 i jutro 6 dawkę. Jednak dzisiaj zrobiłam test ciążowy, bo okresu nadal brak i wyszedł pozytywny… Głównym składnikiem leku jest azytromycyna, która nie jest zalecana w ciąży. Co mam zrobić? Kontynuować leczenie? Odstawić? Boję się, że jak odstawię to kuracja nie będzie skuteczna, z drugiej strony nie chcę zaszkodzić dziecku… OM 20/12/2024. Może któraś miała podobną sytuację?

• Martiiii Znajoma

Wysłany: 26 stycznia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że skonsultować to jak najszybciej z lekarzem. Ja bym nie brała do czasu konsultacji. W ciąży mało czym można się leczyć, ale jest taka zasada że "korzyści muszą przewyższać ryzyko" a to może ocenić tylko lekarz. Nie wiemy jaki jest Twój stan 🥺 nie możesz zadzwonić na teleporadę? Może online konsultacja z ginekologiem, jakimkolwiek w takiej sytuacji.

Martynka.98 lubi tę wiadomość

preg.png
  • AlaWer500 Nowa

Wysłany: 26 stycznia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka jest dostępna dopiero we wtorek. Miałam teleporadę z ginekologiem, ale nic to nie dało… Wpisał nazwę leku w wyszukiwarkę i dosłownie przeczytał opis z Google. Wiem, bo sama czytałam ☹️ stwierdził, że to moja decyzja i moje ryzyko. Nie wiem co robić…

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaWer500 wrote:
    Moja lekarka jest dostępna dopiero we wtorek. Miałam teleporadę z ginekologiem, ale nic to nie dało… Wpisał nazwę leku w wyszukiwarkę i dosłownie przeczytał opis z Google. Wiem, bo sama czytałam ☹️ stwierdził, że to moja decyzja i moje ryzyko. Nie wiem co robić…

Na pocieszenie - stosowałam azytromycynę z zalecenia lekarza w 24 tc i w 41 tc (dwie różne ciąże). To popularny antybiotyk. W 41 tc na GBS, w 24 tc profilaktycznie, przed zabiegiem - szwem ratunkowym szyjkowym. Rozumiem, że I trymestr jest specyficzny, ale często ulotki leków są tak konstruowane, bo producenci się zabezpieczają.

Wiem, że łatwo pisać, ale nie martw się o bobaska! Na Twoim miejscu poszukałabym jeszcze kogoś innego pod kątem teleporady, żeby się uspokoić i podjąć decyzję. Całe szczęście przyjęłaś już sporo dawek leku, więc powinien być skuteczny, generalnie infekcje w ciąży powinno się leczyć, ale rozumiem dylemat.

AlaWer500 lubi tę wiadomość

👧 07.2022
  • Martyna Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie brała mimo wszystko ostatniej dawki leku

Martynka.98 lubi tę wiadomość

04.24 22+2 💔
    06.24 ⏸️
    24.07❤️1,05cm❤️
    7.08 ❤️2,4cm 🐻
    07.09 7,5cm 👧 🩷 ryzyka niskie
    16.09 120g szczęścia 🥰
    2.10 213g wstydziocha 🫣
    15.10 300g gwiazdy ✨ II prenatalne OK
    29.10 438g łobuziary 🍩
    12.11 628g echo ❤️ ok
    29.11 814g akrobatki 🤸🏼‍♀️
    18.12 1145g ✨✨
    28.12 1590g, 35cm prenatalne 🥰🥰
    10.01 1969g wielkoluda 🥹
    27.01 2227g 😍
    11.02 wizyta 🙏🏽
    preg.png
  • Rzelka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz się zgłosić do lekarza rodzinnego, żeby ci zmienił lek. Ciąża nie oznacza, że wszystko trzeba robić przez ginekologa.

Marcycha lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️

CDN...

preg.png
  • AlaWer500 Nowa

Wysłany: 26 stycznia, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny ❤️ piszę, bo może komuś się przyda. Byłam u internisty (nocna i świąteczna opieka medyczna) powiedział, żebym nie brała już dłużej antybiotyku, bo jego stężenie i tak utrzyma się jeszcze 2-3 dni w organizmie, a infekcja już mija. Jest to też lek z tzw grupy B, kobiety w ciąży nie powinny go przyjmować, jeżeli korzyści nie przewyższają ryzyka, ale też nie ma badań, żeby szkodził płodowi, więc wszystko powinno być w porządku! Tak jak pisałyście - producenci wolą się zabezpieczyć

Marcycha, Daisy___, Martiiii lubią tę wiadomość

• Vilka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym nie martw się bo to są totalne początki ciąży. Kobiety często nie wiedzą że są w ciąży na tym etapie o na przykład biorą leki czy piją alkohol a potem się martwia. Na tym etapie są ciągle podziały komórkowe, źle lub uszkodzone komórki są zastępowane nowymi i tak w kółko aż zarodek będzie perfekcyjny :)

Martynka.98, AgaKa800, AlaWer500 lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ