X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Antybiotyk w ciąży
Odpowiedz

Antybiotyk w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Natt.yo. Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, byłam dziś u lekarza rodzinnego i wyszła mi angina, dostałam antybiotyk Ospen 1500, oczywiście poinformowałam o ciąży, na ulotce pisze jednak że nie jest zalecany dla kobiet w ciąży. Brała może któraś z Was taki antybiotyk? U mnie aktualnie 8 tydzień i 1 dzień.

👩- 24lat 🧑- 27lat
    - endometrioza 3 stopnia wykryta w 2020 roku
    - 20.08.2022 💒
    - starania od września 2022

- 4 sierpnia test ciążowy pozytywny! Udało się! ❤️
    - 16 sierpnia pierwsza wizyta 0,45cm kropka
    - 30 sierpnia usłyszeliśmy serduszko, 2 cm naszego człowieczka ❤️

- Mikołaj 💙 3 kwietnia 2024r, 57cm i 3240g 💙

age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Generalnie ten antybiotyk nie zostal dokładnie przebadany pod kątem wpływu substancji czynnej na dziecko, dlatego się go nie zaleca. Jednak nie ma jakichś oficjalnych doniesień, które by udowadniały, że może zaszkodzić dziecku. Z tego co wiem, to w ulotce jest napisane, że nie jest zalecane, chyba, że lekarz uzna stosowanie za bezwzględnie koniecznie.
    Masz możliwość skonsultowania się ze swoim ginekologiem lub jakimkolwiek innym? Może on Ci więcej powie na ten temat, bo I trymestr jest taki dosyć wrażliwy, wiec ja dla pewności bym jeszcze zasięgnęła porady u gina

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ