X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Antybiotyk w ciąży
Odpowiedz

Antybiotyk w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Natt.yo. Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, byłam dziś u lekarza rodzinnego i wyszła mi angina, dostałam antybiotyk Ospen 1500, oczywiście poinformowałam o ciąży, na ulotce pisze jednak że nie jest zalecany dla kobiet w ciąży. Brała może któraś z Was taki antybiotyk? U mnie aktualnie 8 tydzień i 1 dzień.

👩- 24lat 🧑- 27lat
    - endometrioza 3 stopnia wykryta w 2020 roku
    - 20.08.2022 💒
    - starania od września 2022

- 4 sierpnia test ciążowy pozytywny! Udało się! ❤️
    - 16 sierpnia pierwsza wizyta 0,45cm kropka
    - 30 sierpnia usłyszeliśmy serduszko, 2 cm naszego człowieczka ❤️

- Mikołaj 💙 3 kwietnia 2024r, 57cm i 3240g 💙

age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Generalnie ten antybiotyk nie zostal dokładnie przebadany pod kątem wpływu substancji czynnej na dziecko, dlatego się go nie zaleca. Jednak nie ma jakichś oficjalnych doniesień, które by udowadniały, że może zaszkodzić dziecku. Z tego co wiem, to w ulotce jest napisane, że nie jest zalecane, chyba, że lekarz uzna stosowanie za bezwzględnie koniecznie.
    Masz możliwość skonsultowania się ze swoim ginekologiem lub jakimkolwiek innym? Może on Ci więcej powie na ten temat, bo I trymestr jest taki dosyć wrażliwy, wiec ja dla pewności bym jeszcze zasięgnęła porady u gina

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ