X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Aspiryna w ciąży / Zespół antyfosfolipidowy
Odpowiedz

Aspiryna w ciąży / Zespół antyfosfolipidowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Czy któraś z Was ma może zespół antyfosfolipidowy albo przyjmuję zapobiegawczo aspirynę w ciąży? Chciałabym się poradzić :)

Biorę acard 75 (zalecenie lekarza, raz poroniłam) + po owulacji dołączyłam na własną rękę aspirynę. W sumie dziennie ok. 475 mg kwasu kwas acetylosalicylowego

Zrobiłam dwa badania: przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM. Wiem, że to nie jest pełna diagnostyka, ale uznałam, że jak coś tutaj wyjdzie źle to będę dalej zgłębiać temat i... teraz mam kilka wątpliwości.

Badania robiłam, gdy przyjmowałam acard i aspirynę, czy to oznacza, że moje wyniki mogą być dzięki temu lepsze, niż byłyby bez tego?

Moje wyniki:
    - P/c. p. kardiolipinie IgG: 3,77
    - P/c. p. kardiolipinie IgM: 5,13

Nie mam podanych norm na wyniku, ale wg tego co znalazłam w internecie to są to wyniki ok.

Powiem po cichutku, że beta wyszła pozytywna, niski poziom, ale jednak... i tak teraz kombinuję - brać aspirynę dalej, czy nie? Acardu nie odstawiam co najmniej do wizyty u lekarza. A na tą umówię się pewnie niedługo - czekam na powtórkę bety.

Za wszystkie wskazówki i odpowiedzi - DZIĘKI! :)

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VISENNA ja mam chora tarczyce, haszimoto, podwyższone wyniki dot Zespółu antyfospolopidowego. W pierwszej ciąży brałam acrsan 75 luteine że względu ma niedomaganie progesteronu i zastrzyki clexane. Acrsan do 35 tc a zastrzyki do 38 i ma dwa dni przed cc już nie.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to w ciąży bezpieczna jest granica 75 g aspiryny łącznie

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    VISENNA ja mam chora tarczyce, haszimoto, podwyższone wyniki dot Zespółu antyfospolopidowego. W pierwszej ciąży brałam acrsan 75 luteine że względu ma niedomaganie progesteronu i zastrzyki clexane. Acrsan do 35 tc a zastrzyki do 38 i ma dwa dni przed cc już nie.

Dziękuje za odpowiedź Kasiu :) Powiedz mi proszę, czy miałaś badania w kierunku zespołu antyfospolopidowego? Jeśli tak, będę wdzięczna za podanie jakie to były badania. A może wskazanie klinicznie, tzn. nawracające poronienia?

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam wynik D-dimerów 696, APPTT: 34,3, wg cyklu jestem w 6t4d, wg USG i wyniku HCG - około 5t. Przed ciążą nikt mi nie badał krzepliwości, wyszła dopiero teraz, bo wspomniałam gince, że w rodzinie były udary i żylaki. Czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Do tego jeszcze mam krwiak, więc nie mogę brać Acardu... biorę Duphaston 1x2/dz.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fałszywy alarm, w ciąży są inne normy niż podano na moim wyniku... Uff, ale ulga :)

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ