Aspiryna w ciąży / Zespół antyfosfolipidowy
-
Cześć dziewczyny,
Czy któraś z Was ma może zespół antyfosfolipidowy albo przyjmuję zapobiegawczo aspirynę w ciąży? Chciałabym się poradzić
Biorę acard 75 (zalecenie lekarza, raz poroniłam) + po owulacji dołączyłam na własną rękę aspirynę. W sumie dziennie ok. 475 mg kwasu kwas acetylosalicylowego
Zrobiłam dwa badania: przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM. Wiem, że to nie jest pełna diagnostyka, ale uznałam, że jak coś tutaj wyjdzie źle to będę dalej zgłębiać temat i... teraz mam kilka wątpliwości.
Badania robiłam, gdy przyjmowałam acard i aspirynę, czy to oznacza, że moje wyniki mogą być dzięki temu lepsze, niż byłyby bez tego?
Moje wyniki:
- P/c. p. kardiolipinie IgG: 3,77
- P/c. p. kardiolipinie IgM: 5,13
Nie mam podanych norm na wyniku, ale wg tego co znalazłam w internecie to są to wyniki ok.
Powiem po cichutku, że beta wyszła pozytywna, niski poziom, ale jednak... i tak teraz kombinuję - brać aspirynę dalej, czy nie? Acardu nie odstawiam co najmniej do wizyty u lekarza. A na tą umówię się pewnie niedługo - czekam na powtórkę bety.
Za wszystkie wskazówki i odpowiedzi - DZIĘKI! -
VISENNA ja mam chora tarczyce, haszimoto, podwyższone wyniki dot Zespółu antyfospolopidowego. W pierwszej ciąży brałam acrsan 75 luteine że względu ma niedomaganie progesteronu i zastrzyki clexane. Acrsan do 35 tc a zastrzyki do 38 i ma dwa dni przed cc już nie.
-
kasia_1988 wrote:VISENNA ja mam chora tarczyce, haszimoto, podwyższone wyniki dot Zespółu antyfospolopidowego. W pierwszej ciąży brałam acrsan 75 luteine że względu ma niedomaganie progesteronu i zastrzyki clexane. Acrsan do 35 tc a zastrzyki do 38 i ma dwa dni przed cc już nie.
Dziękuje za odpowiedź Kasiu Powiedz mi proszę, czy miałaś badania w kierunku zespołu antyfospolopidowego? Jeśli tak, będę wdzięczna za podanie jakie to były badania. A może wskazanie klinicznie, tzn. nawracające poronienia? -
Właśnie odebrałam wynik D-dimerów 696, APPTT: 34,3, wg cyklu jestem w 6t4d, wg USG i wyniku HCG - około 5t. Przed ciążą nikt mi nie badał krzepliwości, wyszła dopiero teraz, bo wspomniałam gince, że w rodzinie były udary i żylaki. Czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Do tego jeszcze mam krwiak, więc nie mogę brać Acardu... biorę Duphaston 1x2/dz."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -