Badania PAPA przed 35 rokiem
-
Hej dziewczyny tak jak w temacie,czy któraś robiła badania przez 35 rokiem? Mam 33 lata robiłam USG "genetyczne" ale bez badań krwi. Moja Pani doktor w ogóle nic o tym nie wspomniała kierując mnie na USG a później wielkie zdziwienie że nie zrobiłam. Rozmawiałam z koleżankami które w moim wieku były w pierwszych ciazach i żadna nie robiła. Lekarz ma usg stwierdził że nie ma potrzeby kierowania na aminopunkcje. Pomiary mieszczą się w normie choć przezierność karkowa mieści się w górnej normie i wynosi 2.4. Martwię się i żałuję że nie zrobiłam tych badań
Roksanka[*] 28 tydz.
-
livia30 dziękuje za odpowiedź, lekarz ograniczył się do powiedzenia że parametry są dobre i to dopiero w tedy kiedy mój mąż był poirytowany jego brakiem jakiś konkretow, gadał tylko o statystykach normach. Powiem szczerze że pierwszy raz spotkałam się z takim lekarzem. Dawał mi do zrozumienia że powinnam zrobić te badania bo bez nich nie dowiem się nic, jego nachalność mnie zdenerwowała
Roksanka[*] 28 tydz.
-
A ja się nie zgadzam, że pappa nic nie wnosi. Pappa poza oceną ryzyka trzech trisomii pokazuje też stan łożyska. Ja robiłam pappę w obu ciążach, w pierwszej miałam 31 l.
Pappę robi się razem z usg lub kilka dni wcześniej/ później. Skoro jej nie zrobiłaś to nie warto o tym myśleć. Ważne że usg wyszło ok. I tego się trzymaj. Lekarz na podstawie usg, też powinien oszacować ryzyko wad. Czy zrobił to u Ciebie?
Jeśli się niepokoisz i środki finansowe na to pozwalają można zrobić bardzo dokładny test z krwii harmony lub nifty. Jego cena jest jednak stosunkowo wysoka ok. 2500. -
Ja nie mam 35 lat a robiłam usg genetyczne razem z badaniami krwi pappa. Już na samym usg wszystkie pomiary były prawidłowe i w normie a test z krwi tylko to potwierdził. U mnie to właśnie lekarz ginekolog polecił to badanie, ogólnie poleca je wszystkim swoim pacjentkom w ciąży bez względu na wiek, tylko dla pewności że z dzieckiem jest wszystko ok.
Jeżeli miałaś samo usg genetyczne i na nim wszystko wyszło dobrze i w normie to nie powinnaś się martwić, z dzieckiem na pewno jest ok. Gdyby lekarza coś zaniepokoiło to na pewno by Ci powiedział i zlecił dalsze badania.
-
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Martwiłam się choć lekarz powiedział że nie ma wskazań do dalszej diagnostyki to mimo wszystko miałam wrażenie że był tak małomówny właśnie dlatego że nie zdecydowałam się na badania z krwi i powiedział tak na odczep. Rozważałam PAPA ale po rozmowie z koleżankami rozmyślam się. Aż strach pomyśleć jak zachowują się lekarze gdzie kobiety chodzą na NFZ, nie twierdzę że wszyscy są tacy. Co jeśli kogoś nie stać na USG prywatnie a co dopiero dodatkowe badania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2017, 14:32
Roksanka[*] 28 tydz.
-
ja robilam prenatalne usg+pappa jestem w 1 ciazy przed 30r.z. nie mam obciazen w rodzinie, zrobilam dla swojego spokoju. uwazam ze tylko test podwojny czyli ush+pappa razem skorelowane sa miarodajne. wyliczaja ryzylo. ale wiadomo to tylko syatysyyka i zawsze jest jakis margines bledu
-
nick nieaktualny
-
Pappa to nie tylko wady genetyczne ale też ryzyko porodu przedwczesnego. I to jest tak, jak wynik wyjdzie dobry to każdy poleca, bo jest spokojny. A jak wynik wychodzi zły to wtedy się odradza bo ostatecznie nie wiadomo czy to nie tylko statystyka. Przy złym wyniku porodu przedwczesnego nie robi się dodatkowych testów tylko czeka na to co będzie.
mi88 lubi tę wiadomość
Corka - 2018
Syn - 2021 -