Badania refundowane w 2014 roku
-
Witajcie. Jeśli wiecie, ktore badania są refundowane w ciąży proszę napiszcie. Przeszukując internet natknęłam się na pewne rozporządzenia Ministra Zdrowia ale nie jestem pewna co do ich aktualności. Póki co prywatny lekarz zdarł ze mnie sporo kasy a wizytę na fundusz mam dopiero za kilka dni. Chciałabym iść przygotowana, żeby w końcu móc skorzystać z obowiązkowych składek zdrowotnych a lekarze są różni, same wiecie... nie każdy powie do czego mamy prawo. Z góry dziękuję!kotakota
-
Obowiązujące rozporządzenie jest aktualne również w tym roku. Ze swojego doświadczenia radzę Tobie wydrukować sobie tę tabelkę z badaniami i w razie problemów przedstawić lekarzowi. Ja tak zrobiłam, bo nie chciał mi wypisać skierowania. Powodzenia
kotakota lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68384.png -
To skandal, ale lekarz, do którego poszłam na NFZ, nie chciał dac mi skierowania na podstawowe badania moczu i krwi (morfologia, toxo) tłumacząc się, że teraz bardzo obcieli im budżet.
Za to usg robi bez mrugnięcia okiem, najchętniej co tydzien.
Co do skierowania, to od innego lekarza dostałam bez problemu. -
nick nieaktualny
-
ja też mam wydrukowaną tę tabelkę i nosze ze sobą żeby w razie czego upomnieć sie o skierowania i badania. No i oczywiście dla siebie - czego moge sie spodziewać przy najbliższej wizycie
Ale mój lekarz prowadzący sam zerka do tej tabelki i daje potrzebne skierowania -