X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Badanie przezierności karkowej
Odpowiedz

Badanie przezierności karkowej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Made Koleżanka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie bo się pogubiłam. Chodzi mi o badania usg przezierności karkowej i badanie kości nosowej. Czy takie badanie wykona mój lekarz prowadzący w ramach nfz? czy mam zrobić te badania prywatnie? Mam 33 lata, to jest moja pierwsza ciąża. Koleżanka (mając wówczas 25 lat) kilka lat temu robiła takie badania i twierdzi, że miała w ramach nfz. Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam na NFZ u lekarza prowadzącego ale zrobiłam tez prywatnie.
    Niezależnie ile masz lat te badanie sie należy. Ja nie mam 30 i tak mi powiedział moj lekarz (NFZ)
    Ale chciałam tez zrobic to badanie prywatnie gdyż z samego badanie u lekarza na NFZ nie byłam za bardzo zadowolona.
    Bo tak jak piszesz zmierzył przeciętność karkowa i nosowa tylko i powiedział ze wszystko jest dobrze. Usg trwało 5 minut.
    Ale chciałam byc dokładniej zbadana i pojechałam prywatnie nie żałuje oczywiście wydanych pieniędzy 200 zł moim zdaniem za to badanie które trwało ponad 30 minut a lekarz posiadał certyfikat FMF tyle sie należało.
    A mianowicie oprócz wspomnianych wczesniej przeciętności dowiedziałam sie ile wszystko o serduszku mojej niuni o pęcherzu, kregoslupie,wątrobie, nerkach o objętości płynu owodniowego o szyjce macicy

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy lekarz prowadzący powinien przeziernosc i kość zbadać.
    I to przeważnie badaja od 11-13 tyg jakos tak.
    Ja w pierwszej ciąży miałam ok 12 tyg tylko chodziłam prywatnie ba wizyty bo chciałam do kobiety :)
    Teraz chodzę na nfz i mój gin zlecil badanie prenatalne bo ogólnie ma kiepskiej jakości sprzęt.
    Prenatalne miałam tez ok 12 tyg i wszystko dokladnie zbadal i pomierzył koszt 150zl.ale dostałam od niego skierowanie na nfz na poszerzenie badan prenatalnych bo cos wyszlo zle w serduszku.
    A tam jeszcze dokładniejszy sprzęt i badala przeziernosc,serduszko,przeplywy,żołądek,kręgosłup no wszystko co dalo sie uchwycić i sprawdzić. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 22:34

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ