X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Beta hcg przyrost
Odpowiedz

Beta hcg przyrost

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Misia17 Nowa

Wysłany: 10 grudnia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Ja też bym się chciała przywitać :)
    To moja pierwsza ciąża i piszę trochę nieśmiało, ale chciałbym usłyszeć jak to było u Was i czy mam się czym martwić. Nie otworzyłam wykresu, ale postaram się opisać tutaj o co chodzi :)
    Mianowicie..u mnie już dwa dni przed spodziewaną miesiączka, wyszedł pozytywny test ciążowy, co prawda kreseczka była jeszcze blada - ale była :)
    No więc następnego dnia pobiegłam zrobić betę, która wyniosła 25,3, powtórzyłam za dwa dni w tym samym laboratorium i było 59,6 więc przyrost o 135%!
    Kolejny 3 pomiar zrobiłam za 4 dni ( 96h)( w innym laboratorium ) i beta wyniosła 173..przyrost co prawda 71% więc mieści się w normie, ale spadek o ponad 60% w 4 dni? Bardzo się tym zestresowałam..zadzwoniłam do lekarza i powiedział, że nie jest źle, że beta rośnie i to jest najważniejsze, ale ja w stresie zadzwoniłam do innego lekarza i umówiłam się na wizytę i tam był dramat..lekarz od wejścia mówił że skoro to już 6 dni po terminie spodziewanej miesiączki to beta powinna być dużo wyższa, zaczął mówić coś o przygotowaniu na poronienie...Nie muszę pisać, że wyszłam z gabinetu roztrzęsiona! Nie wiem co myśleć 😩 Dzisiaj rano powtórzyłam betę, teraz czekam do wieczora ( niestety w przypadku mojego lab bardzo późnego wieczora). Dodam że dziś jest 5t0d. Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi historiami i jakoś razem to przetrwamy :)

• Olo96 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy laboratoryjne są tak różne, że ten lekarz co stwierdził za niską betę na ten tydzień powinien się chyba najpierw stuknąć w głowę a później dopiero straszyć pacjentkę...najważniejsze są przyrosty, nie sama wartość. Słuchaj pierwszego lekarza :) bądź dobrej myśli i rób betę co dwa max 3 dni. To da ci najlepszy obraz. Nie jest przyjemne to czekanie i stresowanie się, niestety:/ daj znać jak wynik wieczornej bety ❤️

12.07.2023 - poronienie zatrzymane 10tc

Badania gen. 15.11.23
    V-LEIDEN 1691G>A heterozygota
    MTHFR 677C>T heterozygota
    PAI-1 4G heterozygota

Euthyrox 50
    Acard 75
    Wit. metylowane
    Clexane 0,4
    Cyclogest

8.02.24 - beta 122
    10.02.24 - beta 401
    12.02.24 - beta 1004

24.02.24 - zarodek i ♥️ 5+6
  • Misia17 Nowa

Wysłany: 10 grudnia, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta 335, progesteron 41, więc chyba wszystko dobrze się układa 🥹
    Jak zobaczyłam wyniki to wybuchłam płaczem..rzecz jasna ze szczęścia 🥹
    Wszystko ze mnie zeszło.
    Oby teraz już wszystko było dobrze ♥️

• Paulivvv Autorytet

Wysłany: 10 grudnia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Tak jak wyżej, przede wszystkim normy w laboratorium są różne w zależności od placówki, a poza tym należy też mieć w głowie to, że owulacja mogła się przesunąć i ciąża może być młodsza.

Narazie, ważne żeby przyrosty pomiędzy poszczególnymi dniami były poprawne. Nie bierz sobie do głowy słów tego lekarza bo gość nie poważny jest z takimi osądami na tym etapie…
    Trzymam kciuki 🍀

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ