Ból zęba - leczenie
-
Hey wszystkim!
Czy jest tutaj jakaś dziewczyna która ma podobny problem?
Zaczął boleć mnie ząb jakoś tydzień temu i zaraz wybrałam się do stomatologa. Dodam że przed ciążą zęby miałam sprawdzane i nic nie było robione dodatkowo.
Teraz nagle zaczął mnie boleć górny ząb ale sama nie jestem w stanie stwierdzić który. Stomatolog również sprawdzić, popukał ale żadnego stanu zapalnego na oko nie widział. Mam nadwrażliwość dziąseł i odsłonięte szyjki zębowe więc używam tylko elmexa sensitive professional i myślałam że przejdzie. Kazał obserwować bo nie chciał otwierać każdego zęba a nie chciał też robić rtg od razu jak nie boli az tak.
Mam dni ze czuje ze mi pulsuje góra i dni gdzie jest ok ale chyba powinien jednak stomatolog sprawdzić jesszcze raz.
Problem jest ze nie mam zdjęcia panoramicznego a mieszkam gdzie indziej wiec nawet stomatolog nie jest w stanie sprawdzić czy było kanałowo leczone czy normalnie.
Narazie płuczę wodą z solą i nakładam elmexa przed spaniem ale szczerze nie wiem jak długo wytrzymam - to pulsowanie czasami mnie irytuje a znowu też nie chcę by jakiś stan zapalny wszedł.
Ktoś coś?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2024, 16:10
-
Ostatnio zaczęły boleć mnie zęby po jednej stronie. Też nie wiedziałam który to dokładnie. Nie wiem, czy to efekt placebo, ale pomogło mi płukanie eludrilem tym do rozcieńczania z wodą. Po dwóch dniach ból minął i nie wrócił 🤷🏻♀️
NovaS lubi tę wiadomość
-
Dzięki dIewczyny, u stomatologa była od razu jak mi się pojawił pierwszy ból, ale nie miałam żadnego stanu zapalnego ani nic.
Za to ogólnie mam bardzo odsłonięte szyjki zębowe i ciąża powoduje dużą wrażliwość u mnie więc stomatolog zalecił mi pastę
Elmex sensitive professional repair and prevent I do tego płyn do płukania też elmex sensitive professional. I jak narazie daje radę.
Zawsze używałam elmexa pomarańczowego ale ten sensitive professional bije wszystko.
Ból ustał dzisiaj ale jak mi się coś pojawi jeszcze to lecę kolejny raz!
-
NovaS wrote:Dzięki dIewczyny, u stomatologa była od razu jak mi się pojawił pierwszy ból, ale nie miałam żadnego stanu zapalnego ani nic.
Za to ogólnie mam bardzo odsłonięte szyjki zębowe i ciąża powoduje dużą wrażliwość u mnie więc stomatolog zalecił mi pastę
Elmex sensitive professional repair and prevent I do tego płyn do płukania też elmex sensitive professional. I jak narazie daje radę.
Zawsze używałam elmexa pomarańczowego ale ten sensitive professional bije wszystko.
Ból ustał dzisiaj ale jak mi się coś pojawi jeszcze to lecę kolejny raz!
Cieszę się, że już lepiej.
Ale skoro nie wiesz, który ząb Cię boli, to pewnie jakaś ogólna nadwrażliwość.
Warto też przez minutę possać, pożuć goździk, on ma substancje przeciwzapalne. Duża ilość na pewno nie jest wskazana.
Mi dentysta zalecił wmasowywanie pasty Sensodyne Ultraszybka ulga w sam ząb na noc codziennie.
Na pewno trzeba działać, gdy boli przy nagryzaniu. Mnie ząb bolał i bolał, pukanie metalowym nic nie stwierdziło. Dopiero po stracie zrobili dwa rtg, też czyste. Okazało się po otwarciu zęba, że pęknięty pionowo z nieodwracalnym zapaleniem miazgi.38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50
KIR AA
-
pp2018 wrote:Cieszę się, że już lepiej.
Ale skoro nie wiesz, który ząb Cię boli, to pewnie jakaś ogólna nadwrażliwość.
Warto też przez minutę possać, pożuć goździk, on ma substancje przeciwzapalne. Duża ilość na pewno nie jest wskazana.
Mi dentysta zalecił wmasowywanie pasty Sensodyne Ultraszybka ulga w sam ząb na noc codziennie.
Na pewno trzeba działać, gdy boli przy nagryzaniu. Mnie ząb bolał i bolał, pukanie metalowym nic nie stwierdziło. Dopiero po stracie zrobili dwa rtg, też czyste. Okazało się po otwarciu zęba, że pęknięty pionowo z nieodwracalnym zapaleniem miazgi.
No właśnie też mi kazał wmasowywac pastę, no ale ileż można. Jak jem to uważam ale jak nawet gryzę to nic nie boli, za to znowu zaczęło lekko pulsować, niby to nie ból ale jak jutro nie przejdzie i będzie tak samo to lecę niech otwierają bo rentgena nie dam sobie zrobić w ciąży.
Ja już 21 tydzień więc jeszcze trochę muszę wypływać, to chyba te zmiany hormonalne bo żeby miałam sprawdzane przed ciążą i nic nie było do zrobienia. Ale ciało się zmienia i bobasek też ciągnie. Sporo
-