X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Brak karty przebiegu ciąży
Odpowiedz

Brak karty przebiegu ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem w 25 tygodniu ciąży. Ciągle słyszę o karcie przebiegu ciąży a mój lekarz mi takiej nie prowadzi. Dostałam taką książeczkę na pierwszej wizycie, wtedy też zostałam zważona i zmierzono mi ciśnienie. A teraz mój lekarz nie pyta o wagę, o ciśnienie tak, bo prowadzę dziennik ciśnienia, ale bardziej nurtuje mnie to, że nic mi nie wpisuje w kartę przebiegu ciąży. Ta waga i ciśnienie to najmniejszy problem, bo ze względu na zagrożenie rzucawką kontroluje to w domu. Czy któraś tak miała?

• sofiz Ekspertka

Wysłany: 21 lutego, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gryzeldaaa wrote:
    Cześć, jestem w 25 tygodniu ciąży. Ciągle słyszę o karcie przebiegu ciąży a mój lekarz mi takiej nie prowadzi. Dostałam taką książeczkę na pierwszej wizycie, wtedy też zostałam zważona i zmierzono mi ciśnienie. A teraz mój lekarz nie pyta o wagę, o ciśnienie tak, bo prowadzę dziennik ciśnienia, ale bardziej nurtuje mnie to, że nic mi nie wpisuje w kartę przebiegu ciąży. Ta waga i ciśnienie to najmniejszy problem, bo ze względu na zagrożenie rzucawką kontroluje to w domu. Czy któraś tak miała?

"Czy karta ciąży jest obowiązkowa? Teoretycznie nie, jednak jest to praktyka powszechnie stosowana w opiece zdrowotnej nad kobietami w ciąży. To ważny dokument, który zawsze należy mieć przy sobie."

mi lekarz mówił, że dobrze żebym zawsze miała ją przy sobie, może najlepiej dopytać lekarza dlaczego nie prowadzi karty ciąży?

🔬 hormonalny chaos
    🙋🏻‍♀️ 33, Poznań

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopytam, niedługo mam wizytę. Trochę się zmartwiłam, bo nikt mi nie powiedział co z tym. Na pierwszej wizycie jak to położyłam na stole to lekarz kazał mi to schować i tyle. Jak odbieram wyniki to dostaje dwa egzemplarze w rejestracji, jeden mam dać lekarzowi drugi dla mnie. To moja pierwsza ciąża i jestem zielona

• Faelwen90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do karty ciąży wpisuje się wszystkie wyniki badań, Morfologia krwi, badania przesiewowe: różyczka, cytomegalia, toksoplazmoza, hiv itd. Poza tym pod tymi badaniami lekarz stawia swoją pieczątkę, tzn. że wizyta się odbyła.
    Karta jest wymagana przy przyjęciu do szpitala na poród. Kto będzie miał czas wtedy przekopywać tonę dokumentów, które nazbierasz przez całą ciążę?
    Poza tym, jadąc gdzieś dalej od domu warto mieć kartę ciąży jakby się coś działo, bo jest tam wszystko i jeśli potrzebowałabyś pilnie pomocy lekarskiej albo trafiłabyś do szpitala to lepiej to mieć ze sobą dla personelu medycznego.
    Pierwsze słyszę o tym, że lekarz nie prowadzi karty ciąży. Ja bym zmieniła takiego lekarza.

Gosiaczek.prosiaczek, Martynka.98 lubią tę wiadomość

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ