Brak karty przebiegu ciąży
-
nick nieaktualnyCześć, jestem w 25 tygodniu ciąży. Ciągle słyszę o karcie przebiegu ciąży a mój lekarz mi takiej nie prowadzi. Dostałam taką książeczkę na pierwszej wizycie, wtedy też zostałam zważona i zmierzono mi ciśnienie. A teraz mój lekarz nie pyta o wagę, o ciśnienie tak, bo prowadzę dziennik ciśnienia, ale bardziej nurtuje mnie to, że nic mi nie wpisuje w kartę przebiegu ciąży. Ta waga i ciśnienie to najmniejszy problem, bo ze względu na zagrożenie rzucawką kontroluje to w domu. Czy któraś tak miała?
-
Gryzeldaaa wrote:Cześć, jestem w 25 tygodniu ciąży. Ciągle słyszę o karcie przebiegu ciąży a mój lekarz mi takiej nie prowadzi. Dostałam taką książeczkę na pierwszej wizycie, wtedy też zostałam zważona i zmierzono mi ciśnienie. A teraz mój lekarz nie pyta o wagę, o ciśnienie tak, bo prowadzę dziennik ciśnienia, ale bardziej nurtuje mnie to, że nic mi nie wpisuje w kartę przebiegu ciąży. Ta waga i ciśnienie to najmniejszy problem, bo ze względu na zagrożenie rzucawką kontroluje to w domu. Czy któraś tak miała?
"Czy karta ciąży jest obowiązkowa? Teoretycznie nie, jednak jest to praktyka powszechnie stosowana w opiece zdrowotnej nad kobietami w ciąży. To ważny dokument, który zawsze należy mieć przy sobie."
mi lekarz mówił, że dobrze żebym zawsze miała ją przy sobie, może najlepiej dopytać lekarza dlaczego nie prowadzi karty ciąży? -
nick nieaktualnyDopytam, niedługo mam wizytę. Trochę się zmartwiłam, bo nikt mi nie powiedział co z tym. Na pierwszej wizycie jak to położyłam na stole to lekarz kazał mi to schować i tyle. Jak odbieram wyniki to dostaje dwa egzemplarze w rejestracji, jeden mam dać lekarzowi drugi dla mnie. To moja pierwsza ciąża i jestem zielona
-
Do karty ciąży wpisuje się wszystkie wyniki badań, Morfologia krwi, badania przesiewowe: różyczka, cytomegalia, toksoplazmoza, hiv itd. Poza tym pod tymi badaniami lekarz stawia swoją pieczątkę, tzn. że wizyta się odbyła.
Karta jest wymagana przy przyjęciu do szpitala na poród. Kto będzie miał czas wtedy przekopywać tonę dokumentów, które nazbierasz przez całą ciążę?
Poza tym, jadąc gdzieś dalej od domu warto mieć kartę ciąży jakby się coś działo, bo jest tam wszystko i jeśli potrzebowałabyś pilnie pomocy lekarskiej albo trafiłabyś do szpitala to lepiej to mieć ze sobą dla personelu medycznego.
Pierwsze słyszę o tym, że lekarz nie prowadzi karty ciąży. Ja bym zmieniła takiego lekarza.Gosiaczek.prosiaczek, Martynka.98 lubią tę wiadomość
-