X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po cesarskim cięciu - Wasze opinie
Odpowiedz

Ciąża po cesarskim cięciu - Wasze opinie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KlaraJa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) mam pytanie do dziewczyn które są po CC i zdecydowały się na drugie dziecko. Możecie powiedzieć jak wygląda/wyglądała u Was druga ciąża? Czy dużo macie/mieliście komplikacji zwiazanych z cc? Chcemy niedługo zacząć starać się z mężem o drugą dzidzię ale nie ukrywam że obawiam się tej ciąży i porodu. Naczytałam się m.in. o tym, że poprzednie CC zwiększa ryzyko obumarcia wewnątrzmacicznego w kolejnej ciąży itp. Jestem ciekawa jakie Wy macie spostrzeżenia? Jak różni/różniła się pierwsza ciąża, jak poród?

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2; wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, ja zaszłam w drugą ciążę 5 miesięcy po cc. Jestem w 21 tygodniu, wiec o porodzie nie opowiem, ale planujemy kolejne cc. Na razie wszystko jest w porzadku. Ważna jest ocena blizny przed staraniami, jaką ma grubość.
    Jest mnóstwo kobiet, ktore mają po kilkoro dzieci rodzonych wyłącznie przez cięcia i jest ok.

KlaraJa, Margola_ lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • KlaraJa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Witaj, ja zaszłam w drugą ciążę 5 miesięcy po cc. Jestem w 21 tygodniu, wiec o porodzie nie opowiem, ale planujemy kolejne cc. Na razie wszystko jest w porzadku. Ważna jest ocena blizny przed staraniami, jaką ma grubość.
    Jest mnóstwo kobiet, ktore mają po kilkoro dzieci rodzonych wyłącznie przez cięcia i jest ok.

Dzięki za odpowiedź! A karmisz może piersią? Lekarz twierdzi, że przy karmieniu raczej będzie nam trudno zajść i będę musiała odstawić młodego.

👩:

🧑:

Udało się!😍

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, karmiłam tylko z 2 tygodnie po porodzie. Nie miałam pokarmu. Okres mi wrócił chyba 8 tygodni po porodzie.

age.png

age.png
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Nie, karmiłam tylko z 2 tygodnie po porodzie. Nie miałam pokarmu. Okres mi wrócił chyba 8 tygodni po porodzie.
    Bo jak okres wraca to jest mało pokarmu co nie?

• KlaraJa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Bo jak okres wraca to jest mało pokarmu co nie?

Ja na początku miałam bardzo mało pokarmu, laktację rozkręcałam 3 miesiące.... to było wyzwanie, piersi bardzo bolały, karmienia trwały godzinę a resztę czasu synek wisiał na piersi i faktycznie okres przyszedł już po 2 miesiącach od porodu ale jak już rozkręciłam laktację i nie musiałam dokarmiać mm to miesiączki nie miałam przez kilka miesięcy, aż synek nie zaczął jeść więcej w czasie rozszerzania diety i mogłam ograniczyć kp. Obecnie okres wrócił ale jest bardzo nieregularny, natomiast znam dziewczyny, które dostały miesiączkę karmiąc regularnie piersią i znam też takie, które miesiączki nie mają a karmią już tylko np. dwa razy na dobę, także różnie to bywa.

👩:

🧑:

Udało się!😍

age.png
  • Agness86 Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2024, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,ja mam 3 dzieci i wszystkie urodzone przez CC.
    Ciążę znosiłam dobrze, najgorzej się czułam po 2 CC bo miałam wycinane zrosty po 1 cięciu,ale wszystko się zagoiło i podczas 3 cc było już wszystko ok.

Holibka lubi tę wiadomość

w4sqjqivqftpwlox.png
    3jvzj44j35f9f119.png
    Alan 23.10.2009 😍😍
    💔6tc
    <iframe frameborder="0" width="430" height="500" scrolling="no" src="https://pomagam.pl/a3r9fk/widget/large/"></iframe>
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2024, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam mniej więcej po roku od cc w kolejną ciążę, karmiąc piersią. Ciąża planowana. Warto przed ciążą po ciąży w krótkim odstępie bardzo dobrze się przebadać i mocno suplementować, ponieważ organizm może być jeszcze nadwyrężony poprzednią ciążą.
    Blizna po cc w każdej kolejnej ciąży jest do obserwacji i poród cc jest wskazaniem do kolejnego porodu cc i to około tydzień-dwa przed terminem aby blizna nie pękła.
    U mnie obecnie trzecia ciąża po 2 cc. Od poprzedniego porodu minęło 5 lat.
    Blizny ani w drugiej ani w obecnej ciąży nie czuję, nie daje mi żadnych dolegliwości, ale zaznaczam, że obie bardzo dobrze się goiły bez żadnych komplikacji i mam wysoki próg bólu. Odczucia mogą być kwestią indywidualną.

Odnośnie samopoczucia po cc to po pierwszej bardzo szybko doszłam do siebie i ból szybko minął. Po drugiej dłużej dochodziłam do siebie.

age.png

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Ja też biję się z myślami... Tak bardzo chciałam SN i zaczynam myśleć o kolejnym maluchu prawie rok po CC i zastanawiam się jakie mam szanse na SN... Po pierwszej cesarce szybko doszłam do siebie ale boję się kolejnej że może coś pójść nie tak... Sama opieka po CC też mi się nie bardzo podobała nie było tak jak być miało i to też zostawiło mi ślad w psychice 😥 nie wiem już sama... I wiem też że każda kolejna ciąża jest coraz bardziej ryzykowna 🤷

age.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2024, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Hej.
    Ja też biję się z myślami... Tak bardzo chciałam SN i zaczynam myśleć o kolejnym maluchu prawie rok po CC i zastanawiam się jakie mam szanse na SN... Po pierwszej cesarce szybko doszłam do siebie ale boję się kolejnej że może coś pójść nie tak... Sama opieka po CC też mi się nie bardzo podobała nie było tak jak być miało i to też zostawiło mi ślad w psychice 😥 nie wiem już sama... I wiem też że każda kolejna ciąża jest coraz bardziej ryzykowna 🤷

Jeżeli zależy Ci na SN po cc to szukaj lekarza, który jest za tym i takiego szpitala. W większości jednak wolą nie ryzykować pęknięcia macicy i „z marszu” jest wskazanie na drugą cc. Takie realia. Chyba szpital św Zofii wspiera takie narodziny (Wawa).

age.png

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Jeżeli zależy Ci na SN po cc to szukaj lekarza, który jest za tym i takiego szpitala. W większości jednak wolą nie ryzykować pęknięcia macicy i „z marszu” jest wskazanie na drugą cc. Takie realia. Chyba szpital św Zofii wspiera takie narodziny (Wawa).
    Gdzie mi tam do Wawy 🫢 tego się właśnie obawiam że z automatu będę skazana na kolejne CC 😭

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2024, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Gdzie mi tam do Wawy 🫢 tego się właśnie obawiam że z automatu będę skazana na kolejne CC 😭
    Jeśli od cięcia poprzedniego do nowego terminu porodu minęło minimum 12 mch to oczywiscie po ocenie blizny jeśli wszystko jest ok to można rodzic sn. Poczytaj o vbac. Obecnie chyba każdy szpital to umożliwia . W dodatku z automatu nie masz po cięciu wskazania do kolejnego cięcia.

Madzia35 lubi tę wiadomość

• Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2024, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Jeśli od cięcia poprzedniego do nowego terminu porodu minęło minimum 12 mch to oczywiscie po ocenie blizny jeśli wszystko jest ok to można rodzic sn. Poczytaj o vbac. Obecnie chyba każdy szpital to umożliwia . W dodatku z automatu nie masz po cięciu wskazania do kolejnego cięcia.
    Ooo poczytam na pewno a 12 MSC mija niedługo więc o to akurat się nie martwię że za szybko.... No ale słyszałam też że jak CC jest z powodu braku postępu porodu to raczej 2 raz też będzie cc

age.png
  • Beza27 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Ooo poczytam na pewno a 12 MSC mija niedługo więc o to akurat się nie martwię że za szybko.... No ale słyszałam też że jak CC jest z powodu braku postępu porodu to raczej 2 raz też będzie cc
    Ja miałam CC z powodu braku postępu + złe ustawienie dziecka (twarzyczkowe) ale bliznę mam ładna, i na razie dostałam informację, że jak będę chciała to mogę rodzić sn, więc nie mam wskazań do cc ale (chyba) mam wybór.
    (Choć szczerze tak się boję vbac, że wolałabym CC 🙈 ale zobaczymy, jeszcze dużo czasu)
    Będę trzy lata po cc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2024, 22:59

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

age.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • Vam Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, ja miałam pierwszą CC ze względu na zanik tętna u dziecka. 4 lata po CC rodziłam drugi raz tym razem SN. Nie było żadnych przeciwwskazań, ale trzech lekarzy chciało się upewnić czy aby na pewno chcę rodzić naturalnie.

age.png

age.png

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ