X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciążowe zapalenie dziąseł
Odpowiedz

Ciążowe zapalenie dziąseł

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolina92 Debiutantka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sam tytuł wskazuje, czy któraś z "ciężarówek" zmagała/zmaga się z tym problemem ? Miałam przed ciążą problemy z dziąsłami, ale teraz są bardziej zaczerwienione/krwawiące/ w dwóch miejscach bolące i odchodzące od zębów..:( Jestem załamana, żele na dziąsła średnio pomagają. Zastanawiam się czy mogłabym wykonać jakieś zabiegi w ciąży np. kiretaz ? Obecnie 21 tydz. ciąży.

gann3e3k52kuirpk.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 13:45

Karolina92
  • Marisa Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej jak pójdziesz do dobrego stomatologa,on będzie wiedział co poradzić. To normalne że w ciązy ci się nasiliło. U mnie też przez jakieś dwa tygodnie dziąsła były nadwrażliwe , nic nie musiłam robić żeby czuć ze coś sie dzieje, ale teraz minęło. Dodam że też przed ciąża wiecznie są wrażliwe i krwawią przy każdym szczotkowaniu.

km5st5odva4wb8we.png
    2nn3skjoo67ix2iz.png
  • Karolina92 Debiutantka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ciekawe co moja dentystka na to..wybieram się za 2 dni, ciekawe co poradzi, bo na razie wstępnie stwierdziła, że ona mnie może dalej wysłać tj. do periodontologa ;/ Mam nadzieje, że zapalenie się dalej nie rozwinie, a po ciąży dziąsła wrócą do swojego stanu. A w jakiś sposób leczyłaś dziąsła przez te 2 tyg. ? Bo ja czuję, że jakbym nic nie zrobiła (poza codzienną higieną, oczywiście) to miałabym już je totalnie zajechane..;(

gann3e3k52kuirpk.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 13:45

Karolina92
  • Dotek Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciążą miałam zapalenie dziąseł, udało się to okiełznać laserem stomatologicznym. W ciąży problem wrócił, więc stomatolog kilka razy robiła mi piaskowanie (usunięcie osadu) i nakładała mi kompleks witaminowy a+e ze dwa razy. Dodatkowo dostałam zakaz nitkowania zebów. Zmieniłam pastę na sensodyne multicare (już po 3 dniach zauważyłam poprawe) i na noc płucze zęby elmexem fioletowym a rano colgate plax. Nie używam listerine bo są zbyt agresywne. Używam średniej szczoteczki i nie zmniejszam siły szczotkowania. Dodatkowo można na noc smarować dziąsła zawiesiną "dentosept a", tylko nie połykać, nadmiar wypluć.

f08af289ff.png
  • Dotek Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i po ciąży w czasie karmieniapiersią też trzeba dbać o dziąsła bo dziecko dużo z nas wyciagnie. Ale proponuję zastosować się do metod które mi pomogły. Dodam że zawsze dbałam bardzo o zęby, jestem wręcz przewrażliwiona na tym punkcie bo boję się ich utraty w przyszłości;)

f08af289ff.png
  • Karolina92 Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję za porady Dotek ;) ja też jestem przewrażliwiona, kropla krwi z dziąsła wywołuje we mnie panikę...ale jestem po wizycie i dentystka powiedziała, że "bardzo dobrze myję zęby,zrobił się stan zapalny, bo to widać, ale źle nie jest". Chyba z mojego tel. wywnioskowała, że jest bardzo źle. Powiedziała, że niestety oprócz rygorystycznej higieny pola do działania nie ma, jeżeli się pogorszy drastycznie stan dziąseł to wtedy periodontolog, ale w ciąży żadnych zabiegów (oprócz kamienia, który miałam ściągany) ani antybiotyków. U mnie zestaw: pasta Lacalut activ, żel Baikadent i też żadnego nitkowania.
    Ale zaciekawiłaś mnie tym kompleksem witaminowym, nie pierwszy raz o tym słyszę, no ale dentystka nic nie wspominała, a mi jest tak głupio na kolejnej wizycie wspominać, żeby nie pomyslała, że "ja ją próbuję uczyć" . ;/

gann3e3k52kuirpk.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 13:44

Dotek lubi tę wiadomość

Karolina92
  • Dotek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwszy raz spotkałam się z witaminami jak mi moja stomatolog zaaplikowała. Co do lakalut aktiv, parodontax, tołpa przeciw krwawieniu to na mnie te pasty nie działały. Tylko sensodyne multicare pomogło. Miejmy nadzieję że po ciąży i karmieniu dziąsła wrócą do formy.

f08af289ff.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ