X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cienkie endometrium, a ciąża.
Odpowiedz

Cienkie endometrium, a ciąża.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kolorlila Przyjaciółka

Wysłany: 27 października, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Próbowałam znaleźć coś w podobnym temacie, ale nic nie znalazłam.

W sobotę (6dpo) byłam na kontroli u ginekologa. Zupełnie przypadkowa wizyta, w trakcie usg brzucha wykryto dwie torbiele (lewy i prawy jajnik) których nie było na wizycie u ginekologa we wrześniu. Zaniepokojona poszłam na wizytę, w celu dowiedzenia się co to, dlaczego tak nagle się pojawiło, no rozumiecie.

I dzisiaj, coś mnie tknęło żeby zrobić test ciążowy. A w sumie cztery. I wszystkie są pozytywne. Spojrzałam na kartkę po wizycie od lekarza, i moje endometrium tego 6dpo miało jedynie 6.16 mm. I było jednoliniowe. Wiem, że powinno być trójliniowe i mieć minimum 8.0mm.

Jestem po dwóch poronieniach w tym roku, więc możecie sobie wyobrazić co się dzieje w mojej głowie.

Czy któraś z Was miała podobną sytuację, a mimo wszystko skończyło się dobrze?

2022👧🏼

💔 styczeń 2025
    💔 lipiec 2025
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 października, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja walczę z endo od prawie roku.. mowi sie, ze najmniej powinno miec 7mm, ale coraz częściej słyszę o tym, ze sie od tego minimum odchodzi. Znam przypadki, gdzie ciaza udała sie przy 4-5mm.

Druga sprawa, ze zalezy jak mierzyl lekarz - mogl zmierzyć w najcienszym miejscu, a w innym mogło juz miec wiecej.

Jak bedziesz na wizycie u lekarza to poproś o sprawdzenie i ewentualnie moze dorzuci Ci proga.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 31 października, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie endometrium po łyżeczkowaniu też kiepsko rosło, przed owulacją bywało, że miało 5,5-6 mm, przy udanym transferze, też nie było szałowe w dniu wyznaczenia transferu miało jakoś 6,5-6,9 mm, dodam, że też nie działały na mnie te wszystkie wspomagacze typu orzech brazylijskie, wino, suszone morele co bym nie robiła i tak oscylowało między te 6-7 mm przy owulacji.

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 prenatalne i NIPT prawidłowe, CRL 6,9 cm 🐥
    19+6 połówkowe prawidłowe 342 g💕

preg.png
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też endometrium cieniutko, na monitoringach w trakcie owulki max 6mm. Raz słyszałam od lekarza, że jeszcze jakość tego endo ma znaczenie, nie sama grubość. Udało mi się zajść w ciążę w lipcu, ale nie wiem ile w tamtym konkretnym cyklu mialo grubości.
    Tamtą ciążę niestety straciłam, dlatego poszłam w głębszą diagnostykę i okazało się, że moim głównym wrogiem jest skłonność do mikrozakrzepów łozyska, a nie endometrium tak jak wcześniej myślałam. Próbowałaś może diagnostyki wcześniejszych poronień? Może porozmawiaj z lekarzem o Twoich wątpliwościach. Dodatkowy progesteron jest też bardzo dobrym pomysłem.

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ❌️ ferrytyna 19, hiperandrogenizm, ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, mięśniaki
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endometrium, Acard w II fazie, heparyna od II kresek
  • kolorlila Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mieszkam w Norwegii, podejście tutaj do poronień jest okrutne. Bywa, to normalne, nikt nie przeżywa. Dopiero po 3 razem rusza diagnostyka.
    No właśnie w ciąży, która poroniłam w lipcu moje endometrium zaraz po owulacji miało 12mm więc 2x więcej niż teraz.

Biorę duphaston 2x1, lekarz odpisał mi, że skoro mam jedno dziecko, progesteron nie jest problemem 🤡grubość endometrium nawet nie skomentował.

No cóż. Przyszło mi żyć w takim kraju, więc muszę wytrzymać do wizyty. Pierwsza będę będę robić we wtorek, ponad tydzień od pozytywnego testu. Nie wiem czy będę sprawdzać przyrosty 🥲raz, że tutaj tego nie praktykują. A dwa, że w tej „letniej” ciąży pierwsze 4 przyrosty były w normie. Dopiero od 5 zaczęło spadać. Nie wiem czy chce sobie to robić ponownie.

2022👧🏼

💔 styczeń 2025
    💔 lipiec 2025
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolorlila wrote:
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mieszkam w Norwegii, podejście tutaj do poronień jest okrutne. Bywa, to normalne, nikt nie przeżywa. Dopiero po 3 razem rusza diagnostyka.
    No właśnie w ciąży, która poroniłam w lipcu moje endometrium zaraz po owulacji miało 12mm więc 2x więcej niż teraz.

Biorę duphaston 2x1, lekarz odpisał mi, że skoro mam jedno dziecko, progesteron nie jest problemem 🤡grubość endometrium nawet nie skomentował.

No cóż. Przyszło mi żyć w takim kraju, więc muszę wytrzymać do wizyty. Pierwsza będę będę robić we wtorek, ponad tydzień od pozytywnego testu. Nie wiem czy będę sprawdzać przyrosty 🥲raz, że tutaj tego nie praktykują. A dwa, że w tej „letniej” ciąży pierwsze 4 przyrosty były w normie. Dopiero od 5 zaczęło spadać. Nie wiem czy chce sobie to robić ponownie.

Wiem o czym piszesz bo ja mieszkam w Holandii i podejście jest bardzo podobne. Na wszystkie moje sugestie wiecznie słyszałam, tego nie ma sensu sprawdzać, my tego nie stosujemy, nie ma badań medycznych na potwierdzenie działanie tego itd jednym słowem, wszystko na nie, a na kolejne straty i nieudane transfery było rozkładanie rąk i komentarz, że widocznie nie mamy szczęścia i trzeba próbować dalej bo nadal mamy duże szanse na dziecko… dlatego też sama szukałam i leczyłam się dodatkowo w Polsce, bo licząc tylko na nich to pewnie nadal byłabym w tym samym miejscu w którym byłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 15:01

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 prenatalne i NIPT prawidłowe, CRL 6,9 cm 🐥
    19+6 połówkowe prawidłowe 342 g💕

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ