🤰Ciężarówki po IVF 2020 🤰
-
WIADOMOŚĆ
-
Poziomka6 wrote:Zawsze możesz odwołać się do sądu. Jest wyrok w podobnej sprawie na korzyść pracownicy. Jeśli masz przez rok stracić 18 000 zł to może warto zainwestować w prawnika i pójść do sądu.
Wygrać z ZUSem i z panstwem? Bez szans. Z tego co się orientowałam z członkami grupy zrzeszającej inne pokrzywdzone sąd najwyższy odrzucił wszystkie podobne sprawy w przeszłości. Radca prawny póki co też nie daje nam żadnych szans.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 12:29
-
Cynthia wrote:Wygrać z ZUSem i z panstwem? Bez szans. Z tego co się orientowałam z członkami grupy zrzeszającej inne pokrzywdzone sąd najwyższy odrzucił wszystkie podobne sprawy w przeszłości. Radca prawny póki co też nie daje nam żadnych szans.
Ale do macierzyńskiego brane jest 12 ostatatnich miesięcy, wiec jeśli miałby ktoś mieć coś obniżone to chyba musiałby pechowo przez te miesiące tarczy pracować tylko i wyłącznie i nie mieć żadnych innych miesięcy przepracowanych, ale przecież ich jest zaledwie kilka a macierzyński jest z całego roku wyliczany tak samo jak l4, na macierzyńskim jesli wybierz się na rok to ma się płacone 80% tego co ma Się teraz na l4 a z tego co czytalm to chyba większość z nas jest na l4, i nasze zarobki nawet jeśli jakieś firmy skorzystały z tarczy są jeszcze z przed tarczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 12:38
-
Cynthia wrote:Wygrać z ZUSem i z panstwem? Bez szans. Z tego co się orientowałam z członkami grupy zrzeszającej inne pokrzywdzone sąd najwyższy odrzucił wszystkie podobne sprawy w przeszłości. Radca prawny póki co też nie daje nam żadnych szans.
Starania od 2015.
Morfologia 07.2017 - 0,9%
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Laparaskopowe usunięcie mięśniaka 07.2018
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Starajacasie91 wrote:Ale do macierzyńskiego brane jest 12 ostatatnich miesięcy, wiec jeśli miałby ktoś mieć coś obniżone to chyba musiałby pechowo przez te miesiące tarczy pracować tylko i wyłącznie i nie mieć żadnych innych miesięcy przepracowanych, ale przecież ich jest zaledwie kilka a macierzyński jest z całego roku wyliczany tak samo jak l4, na macierzyńskim jesli wybierz się na rok to ma się płacone 80% tego co ma Się teraz na l4 a z tego co czytalm to chyba większość z nas jest na l4, i nasze zarobki nawet jeśli jakieś firmy skorzystały z tarczy są jeszcze z przed tarczy.Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Poziomka6 wrote:W przypadku zmiany wymiaru etatu jak przy tarczy antykryzysowej, wymiar zasiłku jest ustalany od nowa i nie bierze się wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Jedynym wyjątkiem są tu premie roczne i kwartalne, akurat te przelicza się proporcjonalnie co do nowego wymiaru etatu.
No ale to takie osobie będącej na l4 nie można zmienić etatu z tego co mi wiadomo, piszą o tym wszędzie ze nie tyczy to osób już będących na l4 i przechodzących na macierzyński tylko osób które pracowały podczas gdy firma skorzystała z tarczy, ale to nie tyczy się tylko macierzyńskiego chyba l4 te wtedy jest wyliczane z innych kwot.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 12:47
-
Starajacasie91 wrote:No ale to takie osobie będącej na l4 nie można zmienić etatu z tego co mi wiadomo, piszą o tym wszędzie ze nie tyczy to osób już będących na l4 i przechodzących na macierzyński tylko osób które pracowały podczas gdy firma skorzystała z tarczy.Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Starajacasie91 wrote:No ale to takie osobie będącej na l4 nie można zmienić etatu z tego co mi wiadomo, piszą o tym wszędzie ze nie tyczy to osób już będących na l4 i przechodzących na macierzyński tylko osób które pracowały podczas gdy firma skorzystała z tarczy, ale to nie tyczy się tylko macierzyńskiego chyba l4 te wtedy jest wyliczane z innych kwot.Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Poziomka6 wrote:Są zapewne firmy które nie zgłosiły do tarczy kobiet w ciąży i u nich nic się nie zmieni. Ale są firmy które zgłosiły do tarczy wszystkich pracowników i tutaj faktycznie czasem ludzie dużo tracą.
Ehh ale to co taka firma zyska jak osobę będąca na l4 zgłosi do tarczy jak wie ze przez l4 i macierzyński ma jej płacić ZUS. -
Poziomka6 wrote:Jeśli czujesz się na siłach możesz wrócić do pracy aby przeliczyła Ci się podstawą zasiłku, tylko musisz być pewna, że do podstawy wejdzie premia, aby to miało sens.
Nic mi to nie da, bo mój pracodawca przejdzie na 100% wymiaru czasu pracy dla pracowników dopiero po moim porodzie. 😢 -
Starajacasie91 wrote:Ehh ale to co taka firma zyska jak osobę będąca na l4 zgłosi do tarczy jak wie ze przez l4 i macierzyński ma jej płacić ZUS.Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Starajacasie91 wrote:Ale do macierzyńskiego brane jest 12 ostatatnich miesięcy, wiec jeśli miałby ktoś mieć coś obniżone to chyba musiałby pechowo przez te miesiące tarczy pracować tylko i wyłącznie i nie mieć żadnych innych miesięcy przepracowanych, ale przecież ich jest zaledwie kilka a macierzyński jest z całego roku wyliczany tak samo jak l4, na macierzyńskim jesli wybierz się na rok to ma się płacone 80% tego co ma Się teraz na l4 a z tego co czytalm to chyba większość z nas jest na l4, i nasze zarobki nawet jeśli jakieś firmy skorzystały z tarczy są jeszcze z przed tarczy.
Właśnie sęk w tym, że nie jest tak jak piszesz. Po przejściu na macierzyński zostaje nam obniżony wymiar etatu i jako podstawa jest liczony do nowego wymiaru macierzyńskiego (sama nowa podstawa, bez premii uznaniowych i innych dodatków z ostatnich przepracowanych miesięcy). Tak więc pracownica taka dostaje zazwyczaj około 60% gołej wypłaty sprzed tarczy, czasem nawet mniej. Zależy do jakiego wymiaru pracodawca obciął etaty w firmie. -
Cynthia wrote:Nic mi to nie da, bo mój pracodawca przejdzie na 100% wymiaru czasu pracy dla pracowników dopiero po moim porodzie. 😢
Cynthia lubi tę wiadomość
Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Cynthia wrote:Właśnie sęk w tym, że nie jest tak jak piszesz. Po przejściu na macierzyński zostaje nam obniżony wymiar etatu i jako podstawa jest liczony do nowego wymiaru macierzyńskiego (sama nowa podstawa, bez premii uznaniowych i innych dodatków z ostatnich przepracowanych miesięcy). Tak więc pracownica taka dostaje zazwyczaj około 60% gołej wypłaty sprzed tarczy, czasem nawet mniej. Zależy do jakiego wymiaru pracodawca obciął etaty w firmie.Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Poziomka6 wrote:No to masz pecha. U mnie już wyszli z tarczy, więc przynajmniej zasiłek macierzyński będę miała liczony od pełnego wynagrodzenia zasadniczego, a nie z 0,8. U mnie przepada premia, która nie wejdzie do podstawy. Na początku byłam bardzo zła, ale mi przeszło. Już mi się nie chce tym denerwować, ale rozumiem że jest to ciężka sytuacja. Mogłabym pójść do sądu i pewnie bym wybrała, ale to pewnie trwałoby 2 lata i w sumie to mi się nie chce, bo byłby to kolejny stres.
Muszę dowiedzieć się jak to u mnie wyglada, bo ja to nawet nie wiem czy firma jest w tarczy czy nie jest nikt mnie o niczym nie informował. -
pscolka, Krąsi lubią tę wiadomość
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
Poziomka6 wrote:Ktoś u Was w firmie źle interpretuje przepisy. Jeśli urodzisz gdy firma wyjdzie już z tarczy i wrócisz na pełny etat to macierzyński powinnaś mieć naliczony od wynagrodzenia zasadniczego z pełnego wymiaru etatu bez premii i dodatków ale z pełnego wymiaru etatu.
Masz rację, wszystko zależy jeszcze od tego, kiedy pracodawca przywróci pełne etaty. Z rozpędu tak napisałam, bo u mnie będzie to dopiero w marcu 2021,więc siłą rzeczy u nas w firmie dotyka to wszystkie ciężarne... -
Tak się przestraszyłam, ze az skontaktowałam się z firma w której pracuje i u mnie ciężarnych nie zgłaszano do tarczy. Uważam ze Każdy pracodawca nie powinien ich zgłaszać, to niesprawiedliwe dla kobiet które na macierzyńskim będą miały obniżony przez tarcze, mam nadzieje ze może jeszcze jakoś to się wam rozwiąże i będzie dobrze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 14:07
-
nick nieaktualny
-
Ja na anemię dostałam Tardyferon (to jest żelazo).
2016
3 IUI - synek
październik 2019
długi protokół - mamy dwie blastki
23.10 transfer 4BB - nieudany
18.11 transfer 4BC - nieudany
luty 2020
krótki protokół
04.03 transfer blastki 5BA
7dpt - beta HCG 65,1 U/I, 9dpt - beta HCG 144,3 U/l
26dpt - maluch ma 7 mm 😊
drugi synek ❤️