Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🤰Ciężarówki po IVF 2020 🤰
Odpowiedz

🤰Ciężarówki po IVF 2020 🤰

Oceń ten wątek:
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka6 wrote:
    Zawsze możesz odwołać się do sądu. Jest wyrok w podobnej sprawie na korzyść pracownicy. Jeśli masz przez rok stracić 18 000 zł to może warto zainwestować w prawnika i pójść do sądu.

Wygrać z ZUSem i z panstwem? Bez szans. Z tego co się orientowałam z członkami grupy zrzeszającej inne pokrzywdzone sąd najwyższy odrzucił wszystkie podobne sprawy w przeszłości. Radca prawny póki co też nie daje nam żadnych szans.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 12:29

atdc20mmyu84cdr0.png
  • Starajacasie91 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia wrote:
    Wygrać z ZUSem i z panstwem? Bez szans. Z tego co się orientowałam z członkami grupy zrzeszającej inne pokrzywdzone sąd najwyższy odrzucił wszystkie podobne sprawy w przeszłości. Radca prawny póki co też nie daje nam żadnych szans.

Ale do macierzyńskiego brane jest 12 ostatatnich miesięcy, wiec jeśli miałby ktoś mieć coś obniżone to chyba musiałby pechowo przez te miesiące tarczy pracować tylko i wyłącznie i nie mieć żadnych innych miesięcy przepracowanych, ale przecież ich jest zaledwie kilka a macierzyński jest z całego roku wyliczany tak samo jak l4, na macierzyńskim jesli wybierz się na rok to ma się płacone 80% tego co ma Się teraz na l4 a z tego co czytalm to chyba większość z nas jest na l4, i nasze zarobki nawet jeśli jakieś firmy skorzystały z tarczy są jeszcze z przed tarczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 12:38

w4sq3e3kfkvsjlgq.png
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia wrote:
    Jeśli czujesz się na siłach możesz wrócić do pracy aby przeliczyła Ci się podstawą zasiłku, tylko musisz być pewna, że do podstawy wejdzie premia, aby to miało sens.

Starania od 2015.
    Morfologia 07.2017 - 0,9%
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Laparaskopowe usunięcie mięśniaka 07.2018
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starajacasie91 wrote:
    Ale do macierzyńskiego brane jest 12 ostatatnich miesięcy, wiec jeśli miałby ktoś mieć coś obniżone to chyba musiałby pechowo przez te miesiące tarczy pracować tylko i wyłącznie i nie mieć żadnych innych miesięcy przepracowanych, ale przecież ich jest zaledwie kilka a macierzyński jest z całego roku wyliczany tak samo jak l4, na macierzyńskim jesli wybierz się na rok to ma się płacone 80% tego co ma Się teraz na l4 a z tego co czytalm to chyba większość z nas jest na l4, i nasze zarobki nawet jeśli jakieś firmy skorzystały z tarczy są jeszcze z przed tarczy.
    W przypadku zmiany wymiaru etatu jak przy tarczy antykryzysowej, wymiar zasiłku jest ustalany od nowa i nie bierze się wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Jedynym wyjątkiem są tu premie roczne i kwartalne, akurat te przelicza się proporcjonalnie co do nowego wymiaru etatu.

Starania od 2015.
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka6 wrote:
    W przypadku zmiany wymiaru etatu jak przy tarczy antykryzysowej, wymiar zasiłku jest ustalany od nowa i nie bierze się wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Jedynym wyjątkiem są tu premie roczne i kwartalne, akurat te przelicza się proporcjonalnie co do nowego wymiaru etatu.

No ale to takie osobie będącej na l4 nie można zmienić etatu z tego co mi wiadomo, piszą o tym wszędzie ze nie tyczy to osób już będących na l4 i przechodzących na macierzyński tylko osób które pracowały podczas gdy firma skorzystała z tarczy, ale to nie tyczy się tylko macierzyńskiego chyba l4 te wtedy jest wyliczane z innych kwot.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 12:47

w4sq3e3kfkvsjlgq.png
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starajacasie91 wrote:
    No ale to takie osobie będącej na l4 nie można zmienić etatu z tego co mi wiadomo, piszą o tym wszędzie ze nie tyczy to osób już będących na l4 i przechodzących na macierzyński tylko osób które pracowały podczas gdy firma skorzystała z tarczy.
    Przy tarczy antykryzysowej można zmienić wymiar etatu nawet osobom na L4. Tylko takie osoby jeśli mają ciągłość zwolnienie lekarskie to do momentu porodu nie mają zmienianej podstawy wymiaru zasiłku. Zmiana następuje w momencie przejścia na urlop macierzyński, ponieważ zmienia się tytuł zasiłku. I to w momencie urodzenia dziecka podstawą zasiłku zostanie przeliczona ponownie, czyli od wynagrodzenia zasadniczego już bez premii i nadgodzin.

Starania od 2015.
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starajacasie91 wrote:
    No ale to takie osobie będącej na l4 nie można zmienić etatu z tego co mi wiadomo, piszą o tym wszędzie ze nie tyczy to osób już będących na l4 i przechodzących na macierzyński tylko osób które pracowały podczas gdy firma skorzystała z tarczy, ale to nie tyczy się tylko macierzyńskiego chyba l4 te wtedy jest wyliczane z innych kwot.
    Są zapewne firmy które nie zgłosiły do tarczy kobiet w ciąży i u nich nic się nie zmieni. Ale są firmy które zgłosiły do tarczy wszystkich pracowników i tutaj faktycznie czasem ludzie dużo tracą.

Starania od 2015.
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka6 wrote:
    Są zapewne firmy które nie zgłosiły do tarczy kobiet w ciąży i u nich nic się nie zmieni. Ale są firmy które zgłosiły do tarczy wszystkich pracowników i tutaj faktycznie czasem ludzie dużo tracą.

Ehh ale to co taka firma zyska jak osobę będąca na l4 zgłosi do tarczy jak wie ze przez l4 i macierzyński ma jej płacić ZUS.

w4sq3e3kfkvsjlgq.png
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka6 wrote:
    Jeśli czujesz się na siłach możesz wrócić do pracy aby przeliczyła Ci się podstawą zasiłku, tylko musisz być pewna, że do podstawy wejdzie premia, aby to miało sens.

Nic mi to nie da, bo mój pracodawca przejdzie na 100% wymiaru czasu pracy dla pracowników dopiero po moim porodzie. 😢

atdc20mmyu84cdr0.png
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starajacasie91 wrote:
    Ehh ale to co taka firma zyska jak osobę będąca na l4 zgłosi do tarczy jak wie ze przez l4 i macierzyński ma jej płacić ZUS.
    Nic nie zyska. Po prostu było bardzo mało czasu aby zgłosić się do tarczy od 1 kwietnia i firmy bez przemyślenia zgłosiły wszystkich aby było łatwiej. Dopiero potem wyszły takie kwiatki jak z niższym macierzyńskim. To jak będzie to przeliczane to nie jest taka oczywista sprawa tym bardziej dla osób które są odpowiedzialne za zgłaszanie firmy do tarczy. Raczej sprawdzało się czy wniosek jest dobrze wypełniony, nikt nie pomyślał aby spytać dział płac czy to ma wpływ potem na zasiłki macierzyńskie.

Starania od 2015.
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starajacasie91 wrote:

Właśnie sęk w tym, że nie jest tak jak piszesz. Po przejściu na macierzyński zostaje nam obniżony wymiar etatu i jako podstawa jest liczony do nowego wymiaru macierzyńskiego (sama nowa podstawa, bez premii uznaniowych i innych dodatków z ostatnich przepracowanych miesięcy). Tak więc pracownica taka dostaje zazwyczaj około 60% gołej wypłaty sprzed tarczy, czasem nawet mniej. Zależy do jakiego wymiaru pracodawca obciął etaty w firmie.

atdc20mmyu84cdr0.png
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia wrote:
    Nic mi to nie da, bo mój pracodawca przejdzie na 100% wymiaru czasu pracy dla pracowników dopiero po moim porodzie. 😢
    No to masz pecha. U mnie już wyszli z tarczy, więc przynajmniej zasiłek macierzyński będę miała liczony od pełnego wynagrodzenia zasadniczego, a nie z 0,8. U mnie przepada premia, która nie wejdzie do podstawy. Na początku byłam bardzo zła, ale mi przeszło. Już mi się nie chce tym denerwować, ale rozumiem że jest to ciężka sytuacja. Mogłabym pójść do sądu i pewnie bym wybrała, ale to pewnie trwałoby 2 lata i w sumie to mi się nie chce, bo byłby to kolejny stres.

Cynthia lubi tę wiadomość

Starania od 2015.
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34
  • Poziomka6 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia wrote:
    Właśnie sęk w tym, że nie jest tak jak piszesz. Po przejściu na macierzyński zostaje nam obniżony wymiar etatu i jako podstawa jest liczony do nowego wymiaru macierzyńskiego (sama nowa podstawa, bez premii uznaniowych i innych dodatków z ostatnich przepracowanych miesięcy). Tak więc pracownica taka dostaje zazwyczaj około 60% gołej wypłaty sprzed tarczy, czasem nawet mniej. Zależy do jakiego wymiaru pracodawca obciął etaty w firmie.
    Ktoś u Was w firmie źle interpretuje przepisy. Jeśli urodzisz gdy firma wyjdzie już z tarczy i wrócisz na pełny etat to macierzyński powinnaś mieć naliczony od wynagrodzenia zasadniczego z pełnego wymiaru etatu bez premii i dodatków ale z pełnego wymiaru etatu.

Starania od 2015.
    Morfologia 03.2018 - 4%
    Morfologia 04.2019 - 5%
    Hsg -ok
    IUI 24.04.2019
    Histeroskopia 11.2019
    Kariotypy - ok
    IVF start 03.2020
    ICSI - beta w 7 dpt 34

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka6 wrote:
    No to masz pecha. U mnie już wyszli z tarczy, więc przynajmniej zasiłek macierzyński będę miała liczony od pełnego wynagrodzenia zasadniczego, a nie z 0,8. U mnie przepada premia, która nie wejdzie do podstawy. Na początku byłam bardzo zła, ale mi przeszło. Już mi się nie chce tym denerwować, ale rozumiem że jest to ciężka sytuacja. Mogłabym pójść do sądu i pewnie bym wybrała, ale to pewnie trwałoby 2 lata i w sumie to mi się nie chce, bo byłby to kolejny stres.

Muszę dowiedzieć się jak to u mnie wyglada, bo ja to nawet nie wiem czy firma jest w tarczy czy nie jest nikt mnie o niczym nie informował.

w4sq3e3kfkvsjlgq.png
  • Sylwia Sylwia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia wrote:
    Typowo podobnych spraw nie było ze względu na to, że przepisy covidowe są nowe. Także w tych przypadkach jeszcze nie wiemy jak sądy będą rozstrzygać - mamy początek lipca a wokandy ruszyły dopiero z końcem maja, wątpię czy któraś ze spraw już trafiła na wokandę. Niestety minus jest taki, że przepisy covidowe są napisane beznadziejnie, są niejasne, mają od groma luk itp., to poprostu bubel. Nie zaglebialam się w te dotyczące etatów a warto pójść w ta stronę, żeby obejsc w jakiś sposób przepisy ogólne określające wysokość zasiłku, no i w kwestię modyfikacji warunków pracy i płacy u osób znajdujących się pod ochroną ( ciężarne na L4). ZUs nawet jeśli wie, że postępuje nieprawidłowo i tak wyda decyzję niekorzystna dla ubezpieczonego - to akurat standard. Dlatego zawsze warto się odwołać, tylko ogarnięty prawnik musi znaleźć odpowiednią podstawę ( tak żeby to nie były tylko zasady współżycia społecznego), tak żeby nakierować sąd na odpowiedni tor. Z ZUSem da się wygrać, ale jedynie przed sądem. Minus taki że każda apelacja ma swoją specyfikę orzekania, a jednolite orzecznictwo będzie dopiero jak sprawa trafi przed Sąd Najwyższy - w przypadku spraw, które powstaną w tym roku, to będzie nie wcześniej niż za 1,5-3 lata. I tak warto się odwoływać, bo odwołanie jest zwolnione z opłat sądowych, a w razie wygranej dostanie się wyrownanie choćby i po paru latach walki ( z odsetkami). Jeśli się przegra to tracimy tylko nerwy i ewentualnie koszty wynagrodzenia radcy prawnego czy adwokata.

pscolka, Krąsi lubią tę wiadomość

atdc9vvjubcfojyx.png
    2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
    17.12.2019 r. ICSI, punkcja
    16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
    6 dpt - bhcg 16,2
    25 dpt jest ♥️
    Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka6 wrote:
    Ktoś u Was w firmie źle interpretuje przepisy. Jeśli urodzisz gdy firma wyjdzie już z tarczy i wrócisz na pełny etat to macierzyński powinnaś mieć naliczony od wynagrodzenia zasadniczego z pełnego wymiaru etatu bez premii i dodatków ale z pełnego wymiaru etatu.

Masz rację, wszystko zależy jeszcze od tego, kiedy pracodawca przywróci pełne etaty. Z rozpędu tak napisałam, bo u mnie będzie to dopiero w marcu 2021,więc siłą rzeczy u nas w firmie dotyka to wszystkie ciężarne...

atdc20mmyu84cdr0.png

Wysłany: 2 lipca 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się przestraszyłam, ze az skontaktowałam się z firma w której pracuje i u mnie ciężarnych nie zgłaszano do tarczy. Uważam ze Każdy pracodawca nie powinien ich zgłaszać, to niesprawiedliwe dla kobiet które na macierzyńskim będą miały obniżony przez tarcze, mam nadzieje ze może jeszcze jakoś to się wam rozwiąże i będzie dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 14:07

w4sq3e3kfkvsjlgq.png
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starajacasie91 wrote:
    Tak się przestraszyłam ze Aż skontaktowałam się z firma w której pracuje i u mnie ciężarnych nie zgłaszano do tarczy. Uważam ze Każdy pracodawca nie powinien ich zgłaszać.

Też tak uważam... 😢

atdc20mmyu84cdr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2020, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy możecie mi coś poradzić na anemie w ciąży. Biorę feroplex i zakwas z buraka może macie jakieś sposoby?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2020, 19:27

• Martaaa87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na anemię dostałam Tardyferon (to jest żelazo).

qdkk3e5ew7g10b8s.png

2016
    3 IUI - synek

październik 2019
    długi protokół - mamy dwie blastki
    23.10 transfer 4BB - nieudany
    18.11 transfer 4BC - nieudany

luty 2020
    krótki protokół
    04.03 transfer blastki 5BA
    7dpt - beta HCG 65,1 U/I, 9dpt - beta HCG 144,3 U/l
    26dpt - maluch ma 7 mm 😊
    drugi synek ❤️
‹‹ 359 360 361 362 363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ